Record: 37.000 West-Vlaamse jongeren gingen op kamp

Liefst 36.917 provinciegenoten trokken de voorbije weken op kamp met hun jeugdbeweging. Dat zijn er meer dan ooit, al zijn er ook kopzorgen: veel jeugdbewegingen kampen met een tekort aan leiders.

Een rondvraag bij de provinciale koepels van KSA, Chiro, Scouts, KLJ en Jeugd Rode Kruis leert ons dat hun West-Vlaamse groepen deze zomervakantie in totaal 507 kampen organiseerden. Een deel daarvan bleef in eigen provincie, vooral bij de KLJ is dat het geval. In elke hoek van het land worden de tenten opgezet en kampvuren gebouwd, maar Limburg blijkt toch nog steeds de populairste kampbestemming te zijn.

Leiderstekort

Aan die 507 kampen namen bijna 37.000 kinderen en jongeren deel: 28.906 leden en 8.011 vrijwillige leiding en koks. Dat zijn ruim 3.000 deelnemers meer dan vorig jaar. Samen organiseren, spelen, sjorren en op avontuur gaan met de jeugdbeweging lijkt met andere woorden populairder dan ooit, maar toch wordt er hier en daar aan de alarmbel getrokken in onze provincie. Deze zomer liet Chiro Kierewiet uit Kuurne weten dat ze noodgedwongen hun werking moeten stopzetten door een leidingstekort, onder meer Chiro Zuienkerke en Chiro Heist vrezen eenzelfde lot als er niet snel iets verandert.

“Er zijn natuurlijk groepen die wel wat extra leiding kunnen gebruiken, maar we kunnen niet spreken van een algemene trend”

Volgens Josephine Vanhee van Chirojeugd Vlaanderen is er nochtans geen sprake van een structureel probleem: “Doorheen de jaren zien we dat het leidingsaantal stijgt, net zoals het aantal leden. In West-Vlaanderen tellen we gemiddeld 19,7 leiders en leidsters per chirogroep. Er zijn natuurlijk wel groepen die hieronder zitten en wel wat extra leiding kunnen gebruiken, maar we kunnen dus niet spreken van een algemene trend.”

Kortere leiderscarrière

Bij de KLJ merken ze dan weer wel dat de doorstroom van leden naar de leidingsploeg minder vanzelfsprekend verloopt dan vroeger. Volgens Emiel De Kersgieter, pedagogisch medewerker van KSA West, moeten we de problematiek wel nuanceren: “Het is zeker niet zo dat er minder jongeren leiding worden, elk jaar stijgt ons leden- én leidingsaantal. Wat wel is veranderd, is de duurtijd van hun engagement. Ze kiezen tegenwoordig voor kortere carrières als leiding dan vroeger. Als de opvolging dan niet elk jaar constant is, komen de groepen sneller in de problemen.”

The post Record: 37.000 West-Vlaamse jongeren gingen op kamp is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Huiveringwekkende beelden tonen hoe haaien bloedende vrouw ‘stalken’ na aanval voor Amerikaanse kust

Tijdens de nationale feestdag in de Verenigde Staten speelde zich donderdag een huiveringwekkende situatie af. Vier strandgangers die voor de kust van South Padre Island in Texas aan het zwemmen waren, werden aangevallen door haaien. Twee van hen raakten zwaargewond en twee anderen konden nog op tijd uit het water springen. Op sociale media gaan beelden rond van de twee

Lees meer »

Van zeepje in de badkamer tot een portier aan de deur: volgens deze criteria krijgen Vlaamse hotels hun sterren

Hotel La Réserve in Knokke behoort tot de weinige hotels in ons land met de allerhoogste classificatie: vijf sterren superior. Maar wat houdt dat precies in? En worden hotels in het buitenland net zo streng beoordeeld? Wij geven een overzicht van de specifieke voorwaarden per sterrenniveau. Professor Toerisme Jan van der Borg schat in wat deze sterren nog waard zijn.

Lees meer »

Khattabi: “België heeft deadline voor indienen klimaatplan gemist door Vlaanderen”

België heeft zijn definitief klimaatplan niet tijdig kunnen indienen bij de Europese Commissie. Dat meldt ontslagnemend minister Zakia Khattabi (Ecolo) dinsdag. Ons land kon de deadline niet halen omdat Vlaanderen pas na de vorming van een nieuwe Vlaamse regering met zijn deelplan komt. Heel opzienbarend is het uitstel niet: slecht 4 van de 27 lidstaten waren op tijd met hun

Lees meer »

Macron schiet in eigen voet

22:57 Het extreemrechtse RN is de winnaar van de eerste ronde van de Franse verkiezingen. Hoe groot het verlies is voor president Macron wordt volgende week duidelijk na de tweede ronde. Maar nu al is duide…

Lees meer »

’t Saam Campus Cardijn succesvol tijdens Wood Skills

Tijdens het schooljaar namen verschillende secundaire houtscholen uit Oost- en West-Vlaanderen deel aan Wood Skills. Daar konden de scholen een project indienen en dit werd voorgesteld tijdens het slotevenement in Waregem. Ook ’t Saam Campus Cardijn nam deel met twee verschillende klassen.
The post ’t Saam Campus Cardijn succesvol tijdens Wood Skills appeared first on KW.be.

Lees meer »

Knip aan De Kromte beroert opnieuw gemeenteraad in Pittem

De knip aan De Kromte is maandagavond nog maar eens aan bod gekomen op de gemeenteraad in Pittem. Oppositieraadslid Andres Vandewalle (NPE) had cijfers opgevraagd en ontvangen over het verkeer dat er passeerde, maar bleef naar eigen zeggen op zijn honger zitten. Burgemeester Dennis Fraeyman (CD&V) gaf dan weer aan dat er zich sinds de invoering van de knip nog

Lees meer »

Boezinge op z’n zondags leidt je langs bijzondere plekjes

Op zondagnamiddag 30 juni kun je Boezinge op z’n Zondags beleven. Wandel 4 of 7 km en geniet tussendoor van allerlei animatie. Of vaar met de kajak of waag je aan het suppen. Fietsers verkennen de omgeving langs 19 km autoluwe paden. Vanaf 16.30 uur strijkt Streekgenot neer met muziek op het Katspel in Boezinge en is
The post

Lees meer »

Oplichters slaan toe bij oudere mensen thuis in regio Torhout en doen zich voor als bankmedewerkers

Politiezone Kouter meldt dat ze verschillende aangiftes kreeg van vooral oudere slachtoffers, bij wie thuis een aanzienlijk geldbedrag werd ontfutseld. Woordvoerder Annemie Wittesaele maant aan tot waakzaamheid: “Noch medewerkers van Cardstop noch bankmedewerkers zullen aan huis komen!”
The post Oplichters slaan toe bij oudere mensen thuis in regio Torhout en doen zich voor als bankmedewerkers appeared first on KW.be.

Lees meer »