Ruim honderd varkens sterven in stalbrand bij Proven

Bij het Poperingse dorp Proven brak woensdagmiddag brand uit in een varkensstal. Meer dan honderd dieren overleefden de brand niet.

Brandweer Westhoek kreeg woensdag melding van de brand rond 12.30 uur. Verschillende ploegen rukten uit naar een boerderij langs de landelijk gelegen Terenburgseweg bij de Poperingse deelgemeente Proven.

“Ter plaatse troffen we een hevige uitslaande, maar kortstondige brand aan in een varkensstal”, zegt luitenant Daan Vandenbussche van brandweerpost Zuid-IJzer. “In de stal zaten ongeveer 120 varkens. Een tiental dieren hebben het overleefd. Een dierenarts kwam ter plaatse om een aantal varkens te laten inslapen.”

Aanzienlijke schade

De schade is aanzienlijk. “De loods van 25 bij 30 meter ging volledig verloren, een aanpalend gebouw konden we vrijwaren”, aldus Vandenbussche.

Het Vlaams agentschap Onroerend Erfgoed duidt de hoeve sinds 2009 aan als vastgesteld bouwkundig erfgoed.

“In het uitgebrande gebouw waren platen uit asbest aanwezig”, vervolgt Vandenbussche. “Binnen de brandweerzone hebben we een procedure voor asbest: iedereen die vervuild is met asbestdeeltjes wordt ter plaatse gedecontamineerd.”

De oorzaak van de brand is onduidelijk. (TP)

The post Ruim honderd varkens sterven in stalbrand bij Proven is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Strippers, cowboyhoeden én Snoop Dogg: zo vierde Khloé Kardashian haar 40ste verjaardag

Khloé Kardashian kon haar ogen niet geloven wanneer ze de noten van ‘The Next Episode’ hoorde. Niemand minder dan Snoop Dogg staat op het podium om haar te verrassen voor haar 40ste verjaardag, met paaldansende strippers met cowboyhoeden. Een gepaste outfit, gezien het thema van het feest Dollywood was, geïnspireerd op het themapark van countryzangeres Dolly Parton.

Lees meer »

Masterplan herwaardering Gaverdomein unaniemgoedgekeurd: “Pareltje van ontspanning”

De gemeenteraad van Deerlijk zette unaniem het licht op groen voor het masterplan dat tot een herwaardering van het Gaverdomein moet leiden. “We willen het domein nog meer uitspelen als bruisende recreatieve belevingsplek”, verduidelijkt bevoegd schepen Bert Schelfhout.
The post Masterplan herwaardering Gaverdomein unaniemgoedgekeurd: “Pareltje van ontspanning” appeared first on KW.be.

Lees meer »

DAS lanceert nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’

Het Guldensporencollege DAS in Kortrijk lanceert de nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’. “Het is een theoretisch artistiek-creatieve richting met een doorstroomfinaliteit. Wanneer je afstudeert, heb je dus een stevige basis en zijn er verschillende mogelijkheden in zowel professionele als academische bacheloropleidingen”, legt directeur Inge Gorré uit.
The post DAS lanceert nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’ appeared first

Lees meer »

Zoek het verborgen leven van Pinkies in Vloethemveld

De gemeentebesturen van Jabbeke en Zedelgem lanceren deze zomer een nieuwe gezinszoektocht in het Vloethemveld. “Tijdens deze twee uur durende zoektocht gaan we op zoek naar de verborgen levens van de Pinkies. Deze minimensjes zijn niet groter dan een pink en leven in het bos”, nodigt projectcoördinator Eva Vanhuyse uit.
The post Zoek het verborgen leven van Pinkies in

Lees meer »

Studie: luchtvervuiling oorzaak 7 procent doden in Indiase steden

Ruim 7 procent van alle sterfgevallen in tien van de grootste steden van India houdt verband met luchtvervuiling. De situatie is het ernstigst in hoofdstad New Delhi. Dat blijkt uit onderzoek van een door India geleid team wetenschappers. Zij roepen op tot actie om tienduizenden levens per jaar te redden.

Lees meer »