Van 22 tot en met 25 mei kiest Oostende voor Anker (OvA) voor de 24ste keer het ruime sop met als thema: Werken op zee. Na 23 jaar met inspirerend roerganger Hubert Rubbens zet Toerisme Oostende nu de koers uit van deze belangrijkste voorjaarsklassieker van het varend erfgoed aan de Noordzeekusten. Wim Opbrouck stelde mee het programma samen
En het maritieme evenement zweert bij zijn beproefde, succesvolle formule: in het Montgomery- en Mercatordok wordt zo’n 130 eenheden sterke vloot van varend erfgoed verwacht uit ondermeer ons land, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Spanje, Nederland, Polen en het Verenigd Koninkrijk. Verder demonstraties van aan scheepsbouw gelinkte ambachten, exposerende marineschilders en andere kunstenaars, optredens van shanty- en folkmuziek, tochten op zee en de focus op de blauwe economie. Nog meer dan vroeger betrekt OvA de bezoeker actief bij tal van offshore activiteiten.
Het zeegat uit
Wie zelf het zeegat wil kiezen, kan aanmonsteren op de driemasters Mare Frisum of de Minerva. Wie zeker wil zijn van zijn zeetrip, reserveert best vooraf zijn plaats op dek. Ook voor wie beperkt mobiel is, voorziet de vereniging Wetwheels in samenwerking met Zeezien een rolstoeltoegankelijk vaartuig. Andere publiekstrekkers en al jaren present zijn de Tres Hombres en de Hydrograaf.
OvA deint vier dagen op het ritme van shanties en folkmuziek met ruim 15 groepen uit diverse Noordzeelanden. Wim Opbrouck brengt samen met Ron Reuman op zaterdagavond 24 mei ook zeemansliederen ten gehore. Ook voor het kleine grut heeft Wim een leuke verrassing in petto, want ook Kapitein Winokio treedt op.
Blauwe innovatiedorp
Het Blauw Innovatiedorp treft je dit jaar op het Sint-Petrus- en -Paulusplein, in het epicentrum van het vierdaagse festival. Op die manier streeft Toerisme Oostende ernaar om nog meer mensen in contact te brengen met de duurzame blauwe economie. Het initiatief wordt dit jaar gecoördineerd door het Instituut voor Onderzoek van de Betovering der Zeeën (IOBZ), met Wim Opbrouck als boegbeeld. Net zoals vorig jaar ligt de focus van de activiteiten hier op donderdag en vrijdag op de lokale bezoekende scholen, en op zaterdag en zondag op het grote publiek. Nieuw is dat er tijdens het event diverse panelgesprekken gepland zijn over diverse thema’s zoals ‘De zee als quasi onuitputtelijke energiebron’ en ‘De zee als inspiratie voor nieuwe technologieën’.
Ambachtendorp
Tijdens het festival kunnen de bezoekers ook de handen uit de mouwen steken door bijvoorbeeld zelf knopen te leggen of een vissersnet te breien. Alle ambachten werden samengebracht in een dorp aan de Mercator. Garnalen, zeewier en kabeljauw zijn de culinaire basisingrediënten in het Food-dorp en traditiegetrouw zijn de Oostendse Visbakkers, de ambachtelijke haring- en de zalmroker present en bij de Vistrap zullen Oostendse vissers heerlijke gerechten bereiden met vers gevangen vis.
Voor het vlotte verloop kan OvA rekenen op de ruime ervaring van een aantal Rode Broeken uit de voorbije edities, versterkt met een legertje vrijwilligers van Toerisme Oostende.
Wim Opbrouck: “Kapitein is me op het lijf geschreven”
Met zijn ‘Instituut voor Onderzoek van de Betovering der Zeeën’ zet zanger, acteur en presentator Wim Opbrouck mee de koers uit van Oostende voor Anker (OvA) 2025. “De bezoekende historische vloot is schitterend, maar de mensen die op zee werken openbaren ook een fantastische nieuwe wereld.”
De liefde voor de zee besmette Wim Opbrouck (56) aan boord van het zeiljacht van zijn grootvader: “Mijn Franse parrain Charles Lambert had een tweemaster en vanuit Nieuwpoort mocht ik mee op zijn zomerse tochtjes op de Noordzee. In de winter hielp ik het vaartuig te onderhouden en droomde ik de wildste avonturen bijeen. Van oudsher tot vandaag trekt de zee aan, maar ze schrikt ook af, zeker onze erg grillige Noordzee. Daarom fascineert ze ons ook zo en triggert ze ook alle slag kunstenaars: dichters, marineschilders, romanciers… De liefde voor de zee inspireerde me ook om mijn Instituut voor Onderzoek van de Betovering der Zeeën (IOBZ) op te starten. Een echt oceanografisch instituut.” Inclusief met notarisakte, want Wim meent het: “Het IOBZ onderzoekt de relatie van de mens met en tot de Noordzee op het snijvlak van kunst, wetenschap en economie. Wij willen zowel de betovering, de verrukking én de blijdschap als het ernstige en acute lijden der zeeën bestuderen en vertalen in een wervelend, inspirerend en creatief narratief.”
Alles kan
Zelf beschouwt hij het IOBZ als een productiehuis waar alles kan: “We gaven al de podcast Expeditie Noordzee en bij Shipyard IDP ligt onze Walvis die al even in Oostende aanspoelde en straks raakt hij overal ten lande aan hoger wal. Zo brengen we de zee naar het (binnen)land. Er is de film Like they walk on the moon en er zijn plannen voor een tv-programma waar ik helaas niets mag over zeggen.” Als kleine zelfstandige is Opbrouck 24 op 24 en 7 op 7 bezig met zijn IOBZ. “Dit bovenop mijn vele andere activiteiten. Gelukkig kan ik rekenen op de onvoorwaardelijke steun van Tania Berkovitch en Saskia Westerduin, twee fantastische vrouwen die vanuit het Oostendse Havenhuis onze IOBZ-projecten dirigeren.”
Leiding nemen
In 2025 is IOBZ ook partner van OvA: “Niet alleen door onze artistieke inbreng, maar ook omwille van onze expertise en ons netwerk. Ik ben ervan overtuigd dat, naast de aangemeerde, publiekstrekkende historische vloot de bezoekers ook in contact moeten komen met de tot vandaag onbekende offshore activiteiten en de vele mensen die erg solidair en met open mindset op zee actief zijn.” Het campagnebeeld van OvA toont Wim Opbrouck als kapitein, duiker, visser en offshore medewerker. “Duiken vind ik te angstaanjagend en alle respect voor de zeevisser, maar kapitein lijkt me toch op het lijf geschreven: op mijn 14de richtte ik een groepje op dat later tot de Dolfijntjes uitgroeide, ik heb programma’s bedacht, een productiehuis en het IOBZ opgericht. Het opstarten, organiseren en leiding nemen zit in mijn bloed.”
Meer informatie op www.oostendevooranker.be.
The post 24ste Oostende voor Anker van 22 tot 25 mei: maak kennis met werken op zee is provided by KW.be.