Sterrenchefs koken het liefst in een keuken van dit familiebedrijf uit Kuurne

Wat hebben toprestaurants als Boury, Hof van Cleve, The Jane, Castor, De Jonkman en Hostellerie St-Nicolas gemeen? Niet alleen minstens één Michelin-ster aan de muur, maar ook een keuken die eigenhandig is gebouwd en geplaatst door Bossuyt uit Kuurne, dat ook grootkeukens ontwikkelt voor onder meer bedrijven, scholen en zorgcentra. Het familiebedrijf, dat straks zijn honderdste verjaardag viert, zet al sinds jaar en dag in op flexibiliteit en persoonlijke service. En dat levert op. “Voor veel chefs telt elke centimeter.”

Iedereen in de horecawereld en zeker de chefs die afgelopen maandag het podium mochten bestijgen, weten het als geen ander. Het verschil wordt gemaakt in de details. Om op topniveau te kunnen presteren, is het voor de sterrenchefs uitermate belangrijk dat ze zo vlot en efficiënt mogelijk kunnen werken in het hart van hun zaak: de keuken.

Hof van Cleve, Zilte, Boury, Castor, De Jonkman, Sir Kwinten, Vol-ver, M Bistro en Hostellerie St-Nicolas zijn maar enkele van de klinkende namen op het palmares van Bossuyt Kitchen. Het bedrijf uit Kuurne wordt gerund door Karl Bossuyt, die het zakelijke luik voor zijn rekening neemt, en zijn broer Steven, die de praktische uitwerking opvolgt. Zij zijn de derde generatie van het bedrijf dat bijna 100 jaar geleden ontstond. In 1926 stampte grootvader Leon de zaak uit de grond, en spitste hij zich toe op slagersmateriaal, koelkasten en koeltogen. De tweede generatie – zonen Erik en Johan – pakten het winkelgedeelte verder aan.

Ook de keuken van sterrenchef Tim Boury werd geproduceerd in Kuurne.
Ook de keuken van sterrenchef Tim Boury werd geproduceerd in Kuurne. © GF

De vader van Karl en Steven focuste zich gaandeweg op keukenapparatuur. Zo ontstond vrij organisch een tweedeling in het bedrijf. Dat werd nog duidelijker geformuleerd door de intrede van de derde generatie een kwarteeuw geleden: Jan en Tom focussen zich vandaag op winkelinrichting, Karl en Steven op grootkeukens. Dat doen ze allebei onder de naam Bossuyt, maar het gaat wel degelijk om twee bedrijven. Beide segmenten maakten intussen een stevige groei én evolutie door. “Een goeie 15 jaar geleden hebben we met onze keukens een gok gewaagd door in te zetten op productie binnenshuis, terwijl onze concurrenten steeds meer naar het buitenland keken”, aldus Karl. De overname van Maes Inox vijf jaar geleden bracht alles in een stroomversnelling. Vandaag werken er meer dan 65 mensen in het bedrijf.

Uitdoofscenario

“Wij hebben als grote voordeel dat we zo veel meer op maat kunnen werken, dus flexibeler én sneller. Die aanpak is ook veel interessanter voor sterrenchefs, die hele specifieke eisen hebben. Voor hen maken details het verschil en telt elke centimeter. De afgelopen 25 jaar zijn hier geen twee dezelfde keukens de deur uitgegaan. Bij voorkeur vertrekken we vanuit een wit blad. Alles valt of staat met het stellen van de juiste vragen. Een gastronomische keuken voor 25 couverts vereist een heel andere aanpak dan pakweg een brasserie die mikt op 80 couverts. De prijsklasse is dan ook erg afhankelijk van het resultaat. Voor een kleinere keuken kom je al snel rond de 100.000 euro, voor een grote rond de 150.000 à 200.000 euro. Dat is veelal exclusief dampkap, koel- en vriescel. Voor zaken aan de andere kant van het land verwijzen we graag door naar lokale koelinstallateurs, die nog sneller een dienst na verkoop kunnen leveren. Het uitvallen van een koelsysteem wil je immers als chef zo snel mogelijk opgelost zien.”

Focus op maatwerk

Het segment van de grootkeukens bij Bossuyt – dat zestig procent van hun omzet bedraagt – gaat ook veel breder dan de horecazaken. Zo realiseren ze ook professionele keukens voor scholen, woonzorgcentra en ziekenhuizen. “Bedrijfsmatig is dat minstens even interessant en belangrijk voor ons”, aldus Karl. Zo zijn de keukens van onder meer Barco, Volvo, Nike, Ter Groene Poorte, Hotelschool Ter Duinen, Spermalie, AZ Delta en AZ Groeninge van hun hand. Ook voor privékeukens kon je bij hen aankloppen, al is dat aandeel verwaarloosbaar en bezig aan een uitdoofscenario. Buitenlandse ambities hebben ze eveneens opgeborgen. “Je moet al heel concurrentieel uit de hoek komen. De loon-, verblijfs- en transportkosten voor de installateurs alleen al…”

Karl runt de zaak samen met zijn broer. Hun neven focussen zich op winkelinrichting.
Karl runt de zaak samen met zijn broer. Hun neven focussen zich op winkelinrichting. © Jan Stragier

Karl steekt niet weg dat de sector in woelige wateren verkeert. “De coronaperiode was niet eenvoudig, maar de laatste twee jaar zijn de kosten enorm gestegen. In een paar jaar tijd gaat het om een globale stijging van 20 à 25 procent. Voor een keuken van 100.000 euro zou je vandaag bij wijze van spreken 120.000 à 125.000 euro moeten aanrekenen ten opzichte van drie jaar geleden. Het gaat om dezelfde keuken, maar die stijging kan je niet helemaal doorrekenen, waardoor de marges enorm onder druk staan. Bovendien blijft horeca een moeilijke sector als het gaat over het vinden van mensen én financiering, en ook de overheid heeft er de laatste jaren niet bepaald op ingezet. Voor onszelf hebben we ons voorgenomen om nog meer de focus te leggen op maatwerk en naamsbekendheid. Daarnaast bestaan we volgend jaar 100 jaar, en dat zullen we ook niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Of ik zelf ook ga eten in de zaken met onze keukens? Klanten staan er vaak op, ja, al lukt het niet altijd of duurt het even. Maar het is geen straf, nee”, glimlacht Karl. “Laat ons zeggen dat mijn broer en ik langs beide zijden uit bourgondische families afstammen, dus dat zit goed.”

The post Sterrenchefs koken het liefst in een keuken van dit familiebedrijf uit Kuurne is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Kom één voor één naar buiten met de handen omhoog“: ruim honderd “illegalen” worden met groot machtsvertoon uit ondergrondse nachtclub gehaald

“Dit is de politie met een huiszoekingsbevel. Kom één voor één naar buiten met de handen omhoog.” Met die aankondiging vielen agenten zondagochtend een ondergrondse nachtclub in Colorado Springs (Colorado) binnen. 114 illegalen werden daarbij opgepakt, meldt de Rocky Mountaindivisie van de Drug Enforcement Administration (DEA) op X.

Lees meer »

Blankenberge maakt winnaars Carnaval Fotogeniek 2025 bekend: “De foto’s vangen niet alleen de kleuren en de kostuums, maar ook de ziel”

Tijdens Erfgoeddag werden naar goede gewoonte weer de winnaars van de fotowedstrijd ‘Carnaval Fotogeniek’ bekendgemaakt. Liefst zestig fotografen namen dit jaar deel, en die zonden samen 142 foto’s in. De vijftig beste inzendingen kregen een plaatsje in de gelijknamige expo, die nog tot 18 mei te zien is in exporuimte De Meridiaan.
The post Blankenberge maakt winnaars Carnaval Fotogeniek

Lees meer »

Fikse schorsing van 6 weken voor Real-verdediger Rüdiger na wangedrag in bekerfinale, al zal hij daar in werkelijkheid weinig van merken

Antonio Rüdiger kent zijn straf na zijn wangedrag in de finale van de Copa del Rey. In een tumultueuze slotfase ging het licht hélemaal uit bij de Real-verdediger, die de ref probeerde te bekogelen met een object en zelfs met icepacks wilde gooien. Rüdiger wordt zes speeldagen geschorst, maar door een knieblessure blijft de reële impact daarvan echter beperkt.

Lees meer »

Boete en rijverbod na aanrijding tankstation in Wielsbeke met 1,93 promille: “Zoontje zat op achterbank”

Verstrooid, maar ook met 1,93 promille alcohol in het bloed reed een 40-jarige automobiliste met haar wagen tegen de infrastructuur van tankstation Gabriëls in Wielsbeke. Ze kreeg door de Kortrijkse politierechter de rekening gepresenteerd.
The post Boete en rijverbod na aanrijding tankstation in Wielsbeke met 1,93 promille: “Zoontje zat op achterbank” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Uitslaande brand in loods: nabijgelegen hoeves geëvacueerd, veiligheidsperimeter ingesteld

Op het platteland van Westvleteren is vrijdag even voor de middag een uitslaande loodsbrand uitgebroken. Er is een veiligheidsperimeter ingesteld. Omliggende woningen en hoeves moesten geëvacueerd worden. Die bewoners kunnen nu al weer terug naar huis. De Kallestraat blijft lokaal afgesloten voor de bluswerkzaamheden.
The post Uitslaande brand in loods: nabijgelegen hoeves geëvacueerd, veiligheidsperimeter ingesteld appeared first on KW.be.

Lees meer »

Rousseau verdedigt regeringsdeelname na kritiek socialistische vakbond: “Sociale strijd wordt ook in regering gevoerd”

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau heeft geen spijt van zijn deelname aan de regering-De Wever. Dat zegt hij in De Afspraak, nadat de topman van de socialistische vakbond afgelopen weekend had verkondigd dat Vooruit nooit in deze regering had mogen stappen. "De sociale strijd wordt niet alleen in de fabrieken en op straat gevoerd, maar ook in de regering", zegt Rousseau.

Lees meer »

“Ontmoeting met historische potentie”: Zelensky en Trump spreken elkaar in majestueus decor

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Oekraïense evenknie Volodymyr Zelensky hebben elkaar gesproken voor de uitvaart van paus Franciscus van start ging. “Die ontmoeting was zeer productief. De details zullen we later naar buiten brengen”, klinkt het vanuit het Witte Huis. Zelensky sprak van “een zeer symbolische ontmoeting die historisch zou kunnen worden”.

Lees meer »

15 miljoen redenen voor een transfer: hoe topschutter Kasper Dolberg Anderlecht doet twijfelen

In een indrukwekkend lijstje van de meeste efficiënte spitsen uit de recente geschiedenis van Anderlecht heeft hij zijn plaats afgedwongen. Zowel op als naast het veld is Kasper Dolberg (27) een absolute meerwaarde voor paars-wit. Toch zadelt de Deense international zijn club op met een dilemma. Moet Anderlecht zijn garantie op goals langer vastleggen of moet het cashen om zijn

Lees meer »

Knokke Run stevent af op recordaantal deelnemers

Donderdag 1 mei is het opnieuw een hoogdag voor de lopers in Knokke-Heist. De EnergyVision Knokke Run is sinds 1987 decennialang een van de populairste loopevents aan de Belgische kust. Donderdag staat er opnieuw een recordaantal deelnemers aan de start.
The post Knokke Run stevent af op recordaantal deelnemers appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nieuwe details bekend over viervoudige studentenmoord in Idaho: “Ik hoorde geluiden en gehuil uit de badkamer komen”

Er zijn nieuwe details bekend over de viervoudige studentenmoord die plaatsvond in 2022, in de universiteit van Idaho. Twee van de slachtoffers waren van plan om na een avondje uit nog een snack te gaan halen, maar besloten dan toch binnen te blijven. Enkele uren later zou hun moordenaar het studentenhuis betreden, en nog twee van hun vrienden doden.

Lees meer »