“Beste jaren liggen voor ons”: Na opening van nieuw hoofdkantoor kijkt CEO Luc Tack optimistisch naar toekomst voor Picanol

Met veel trots en in het bijzijn van premier Bart De Wever opende CEO Luc Tack het nieuwe hoofdkantoor van Picanol. Of het zijn laatste mijlpaal is voor zijn pensioen wil Tack niet zeggen, maar zeker is dat zijn befaamde optimisme nog steeds pal staat, ondanks de benarde economische toestand en dreigende handelsoorlog.

Vanuit zijn bureau in het nieuwe hoofdkantoor heeft Luc Tack een prachtig zicht op de groene rand rond Ieper, maar tot zijn spijt vertoeft hij sinds de fusie met Tessenderlo nog maar weinig in de kattenstad. “Waar we het meeste zitten, is in het vliegtuig”, zegt de inmiddels 64-jarige Luc Tack, die sinds hij op toneel verscheen in 2008 Picanol uit het dal trok. Sinds de zomer van 2023 kampt de weefgetouwenproducent echter met een slabakkende vraag, met veel tijdelijke werkloosheid en enkele ontslagrondes als gevolg.

Hoe gaat het nu met Picanol?

“Voor mij gaat het beter dan verhoopt. Als bestuurslid van de federatie van de machinebouw in Zurich heb ik een goed zicht op wat speelt in de sector. Picanol doet het relatief goed in een zeer zwakke markt. Daar leiden wij ook onder. Er moet af en toe nog gestempeld worden, maar onze werknemers stempelen relatief weinig ten opzichte van andere bedrijven in de sector. Bovendien is Picanol veel meer dan alleen Picanol. Het is ook Proferro en PsiControl en daar zien we – hout vasthouden – een redelijke bezetting, meer dan het sectorgemiddelde.”

Is deze crisis anders dan vorige crisissen?

“We hebben een crisis meegemaakt in 2008-2009 toen onze differentiatie nog niet op punt stond. De machinebouw viel stil en alles viel op zijn gat. Vandaag maken we bijvoorbeeld ook boorpunten voor funderingen, zoals voor de Lange Wapper in Antwerpen. Waar we wel geraakt worden, is de woningbouw. De chauffageketels van Vaillant draaien bijvoorbeeld op onze sturingen, net als hun warmtepompen. Maar plots valt de subsidie weg voor warmtepompen in Duitsland en dan krijg je ook op dat vlak een inzakking van je orders.”

Welke impact had de handelsoorlog van Trump al?

“Het heeft ongetwijfeld een impact op het ondernemersvertrouwen wereldwijd. Die impact houdt in dat men aarzelt. Wait and see, waardoor de bestellingen onmiddellijk geïmpacteerd worden. Mijn persoonlijke overtuiging is dat we moeten opletten dat we niet te veel meegaan in de waan van de dag en de tweet van het uur. Ook daar ben ik overtuigd dat het binnen drie tot zes maanden zal evolueren naar een veel stabielere situatie dan de chaos die we vandaag kennen.”

“Iedereen die hier jaren zijn best gedaan heeft, maakte dit gebouw mee mogelijk”

“Ik kom ondertussen toch al 45 jaar in Amerika. Ik denk dat we niet mogen onderschatten hoe sterk de instituties zijn in de VS, met checks and balances. Het heeft natuurlijk allemaal zijn tijd nodig om door de molen te gaan. Mensen beseffen te weinig dat iedere executive order die Trump tekent dikwijls aangeklaagd wordt en naar de rechtbank gaat. Maar dan gaat dat in een vertragingsmolen en duurt het een tijdje vooraleer we daar zicht op krijgen. Dat gaan we ook overleven, dat is zeker.”

Toen de beslissing werd genomen om het nieuwe hoofdkantoor te bouwen was de economische toestand veel rooskleuriger. Zou je dezelfde beslissing genomen hebben in het huidige economische klimaat?

“Dat verandert er niks aan. Wij werken hier op de lange termijn. Mocht Picanol het slecht doen terwijl de markt het goed doet, dan pas zou ik me echt zorgen maken. Als ik zie met welke ontwikkelingen we bezig zijn voor 2027 – op vandaag kan ik daar nog niks over zeggen –, zijn we hard aan de weg aan het timmeren. Zulke periodes moeten we gebruiken om onze technologie nog beter uit te bouwen en de digitalisatie nog verder aan te scherpen.”

Zaterdag en zondag werd het nieuwe hoofdkantoor voorgesteld aan de medewerkers. Vind je dat fijn om te doen?

“Dat is zeer leuk. Dit gebouw is een verdienste van de personeelsleden. Iedereen die hier jaren zijn best gedaan heeft, maakte mee mogelijk dat we zo’n mooi kantoor en het restaurant met het mooiste zicht van heel Ieper konden bouwen. Dat is ook een waardering naar hen toe. Voor mij is het ook een teken van dankbaarheid voor alle gedrevenheid en inzet van de voorbije jaren. Zeer leuk is dat een aantal gepensioneerde collega’s ook aanwezig was. We mogen niet onderschatten dat wij verder borduren op wat zij ontwikkeld hebben. Picanol zit over de hele wereld. We verkopen aan meer dan honderd landen. Als de Picanolnaam faam heeft in die landen, is dat ook het werk van vele jaren en het intensief reizen van alle teams.”

Je bent ondertussen 64 jaar. Denk je soms aan je eigen pensioen?

“Dat is natuurlijk een moeilijke zaak. Eerst en vooral: we zijn een familiebedrijf. De volgende generatie heeft ook al haar intrede gemaakt. En is ook gemotiveerd om met Picanol en de ganse groep een volgende generatie verder te gaan. Dat is hun keuze, niet de mijne. Dat wil ik toch benadrukken. Wat de leiding en het aansturen van onze bedrijven betreft, gaan we 100 procent voor professioneel management. Net zoals het geweest is de voorbije vijftien jaar. Ik ben misschien wel de orkestleider, maar ik speel de muziek niet. De muziek wordt gespeeld door de vele collega’s. Ikzelf en vanuit het aandeelhouderschap willen we mee bewaken dat we die langetermijnvisie nastreven. Dat we niet gaan voor kort gewin, ten koste van een goede toekomst. Een van mijn kleinkinderen was zaterdag ook aanwezig. Hopelijk hebben zij hier ook nog een toekomst.”

Wat is je drijfveer om toch nog door te doen?

“Ik denk dat het de passie is. Het is het willen morgen beter zijn dan vandaag. Het is willen mooie projecten neerzetten en het is werken in teamverband. Samen successen vieren, maar samen ook eens verdrietig zijn als het tegenslaat. De beste jaren liggen nog voor ons. De wereld zal blijven vooruitgang boeken. Het aandeelhouderschap en het management zit hier allemaal in Ieper. We hebben zelf onze toekomst in handen. En als je er iets goeds van gaat maken, dan zal dat zijn dankzij ons allemaal samen.”

The post “Beste jaren liggen voor ons”: Na opening van nieuw hoofdkantoor kijkt CEO Luc Tack optimistisch naar toekomst voor Picanol is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Sergio had slokdarmkanker: wat is de behandeling? “In een vroeg stadium zijn de overlevingskansen meer dan 90%”

“Als je zoiets te horen krijgt, slik je wel even.” Sergio onthulde dat hij twee jaar geleden de diagnose slokdarmkanker kreeg. “Dit is een ziekte waar een vroege detectie erg belangrijk is”, vertelt oncoloog Filip Van Herpe (UZ Leuven). Hij vertelt wie er meer risico loopt, hoe je de kanker kan herkennen en hoe je de kans erop kan verkleinen.

Lees meer »

Zo wil regering-De Wever de werkloosheidsuitkering hervormen: werklozen zonder kinderen verliezen het meest

Wie werkloos wordt, zal vanaf januari tot 500 euro bruto meer uitkering krijgen tijdens de eerste drie maanden. Maar na een jaar daalt de werkloosheidsuitkering voor de meeste mensen fors, soms zelfs tot onder het leefloon. Wie na een jaar nog steeds werkloos is en geen kinderen heeft verliest het meest, tenzij hij al lang gewerkt heeft, schrijft HLN donderdag.

Lees meer »

Ultrabewerkte voeding zorgt voor meer risico op vroegtijdig overlijden, blijkt uit onderzoek

Uit een internationale studie blijkt dat het eten van grote hoeveelheden ultrabewerkte voeding (UPF) het risico op vroegtijdig overlijden aanzienlijk verhoogt. Het onderzoek, dat werd gepubliceerd in het ‘American Journal of Preventive Medicine’, benadrukt de schadelijke gevolgen en roept op tot strengere maatregelen om de consumptie aan te pakken. Ons land deed dat al.

Lees meer »

China jaagt ook dissidenten in België op: “Ze willen het idee geven dat ze weten wie je bent en wat je doet’”

China heeft ook in België verschillende personen in het vizier die als dissident worden beschouwd. Dat heeft de Belgische Staatsveiligheid bevestigd in het kader van het project ‘China Targets’ van het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalistiek ICIJ. Voor ons land namen De Tijd, Knack en Le Soir deel aan het onderzoek, dat de schijnwerper richt op de wereldwijde repressiemachine van China.

Lees meer »

Amerikaanse kardinaal stak het misbruik door zijn priesters in de doofpot, maar krijgt prominente rol bij begrafenis van de paus

De donkere wolk van kindermisbruik in de Kerk hangt ook boven de begrafenis van paus Franciscus. De Amerikaanse kardinaal Roger Mahony (89) die in opspraak kwam omdat hij misbruikende priesters beschermde, speelt een belangrijke rol bij het sluiten van de kist en de graflegging van de kerkvader. “Ze lachen de slachtoffers vierkant uit.”

Lees meer »

Brand in Landen: brandweer redt bewoner uit keuken

In de nacht van maandag op dinsdag heeft een brand gewoed in een woning aan de Steenweg op Sint-Truiden in Landen. De Hulpverleningszone Oost kreeg omstreeks 0.50 uur melding van de brand. Bij aankomst sloegen de vlammen uit het dak en was er sprake van zware rookontwikkeling in de volledige woning.

Lees meer »

Nicky Langely nam 10 jaar geleden verplicht afscheid van ‘Mega Mindy’: “Wat Free Souffriau daarover vertelt, klopt helemaal niet”

Het is intussen tien jaar geleden dat laatste Mega Mindy-film werd ingeblikt, maar in de harten van fans blijft de magie springlevend. Dat voelt toch zo aan voor actrice Nicky Langley (70), alias Oma Fonkel. Hoewel de roze superheldin intussen een nieuwe actrice kreeg, blijft de originele cast onverminderd geliefd. Toch voelt het voor Nicky soms wrang: “We worden overal

Lees meer »

Verano start met zomerbar op Dag van de Arbeid

Voor het vierde jaar op rij, tovert het team van Verano het hartje van de Gaverbeekstad om tot dé ultieme zomerhotspot. Op de terreinen van Waregem Expo zorgen de organisatoren Wendy Vandendriessche, Jurgen Steelandt en Chris Baert met de zomerbar voor een plek waar ontspanning, gezelligheid en zomerse vibes samenkomen. De inkom is altijd gratis.
The post Verano start

Lees meer »