Radiostation Star FM mag niet meer op de Brugse Meifoor staan. De reden? De zender is niet kermisgerelateerd en zorgt voor lawaaioverlast. Tijdens de gemeenteraad maandagavond protesteerden de oppositiepartijen vurig tegen deze verbanning. Een petitie van buurtbewoners ligt aan de basis van het besluit, ze waren de luide reclameboodschappen beu.
Op 4 april werd door het diensthoofd Evenementen aan het radiostation Star FM, al 10 jaar een vaste waarde op de Meifoor, medegedeeld dat het schepencollege recentelijk beslist had dat er ‘geen niet-kermisgerelateerde zaken, die geluid/overlast kunnen veroorzaken, mogen staan op de Meifoor’. Aldus diende de eerder aan Star FM gegeven toelating voor aanwezigheid op de komende Meifoor, die van start gaat op 9 mei, geannuleerd te worden.
“Deze beslissing werd slechts een maand vóór de start van het evenement genomen, zonder duidelijke voorafgaande communicatie aan het foorcomité of de betrokken partijen”, laakte oppositieraadslid Karin Robert (Groen).
Geen gegronde klachten
Volgens Karin Robert moeten we oog hebben voor leefbaarheid van de buurt, met name de bewoners van de Westmeers, maar er is nooit een gegronde klacht of proces-verbaal vastgesteld tegen Star FM, noch door de milieudienst, noch door de politie : “De deelname van Star FM aan de editie van 2025 werd bevestigd op 20 februari 2025 door de plaatsmeester via een WhatsApp-bericht.
“Star FM handelde in vertrouwen en ging al over tot contractuele afspraken, uitnodigingen van gasten. Een laattijdige beslissing van het schepencollege zet dit allemaal op losse schroeven, met mogelijk financiële gevolgen. Deze gang van zaken roept meerdere vragen op, zowel over de onderbouwing van de beslissing als over het gebrek aan transparantie en participatie.”
Afsprakenkader
“Is het stadsbestuur bereid een schadevergoeding toe te kennen aan Star FM omwille van gemaakte kosten en verbroken engagementen?”, aldus het oppositielid, dat pleitte om samen met het foorcomité, buurtbewoners, Star FM en andere betrokken partijen tot een structureel afsprakenkader op de Meifoor te komen waarin geluidsbeleving, leefbaarheid én communicatie op een duidelijke manier geregeld worden.
Karin Robert kreeg steun van Michiel Vanroose (Voor Brugge) en Nele Caus (N-VA). Zij stoorden zich over de aanpak van dit dossier door de Stad: “Het is niet zo dat plots in maart de buurt wakker werd. Vorig jaar zijn er twee meldingen geweest van geluidsoverlast. Waarom is er zo lang gewacht om alle partijen samen te brengen?”
Petitie
Brigitte Balfoort (CD&V) was een van de bewoners die een petitie tekende wegens de overlast: “We stellen absoluut de eeuwenoude traditie van de Meifoor in vraag. Overdag doet Star FM het wellicht goed, maar die zender brengt veel reclamespots ‘s avonds. Tot 22 uur en in het weekend tot middernacht. Honderdduizend keer moeten we de sloagan ‘the best in Belgium’ horen, dit is ondraaglijk. Zelfs als het regent en er niemand meer op de kermis rondloopt.”
Kermisschepen Minou Esquenet (CD&V) wees op de beleidsnota van het stadsbestuur: “We willen verder inzetten op kwamkitatieve kermissen en hebben daarom een moeilijke beslissing genomen rond Star FM. We hebben de radiozender een minder gevoelige locatie aangeboden. De uitbater is er niet op ingegaan, hij heeft osn dat op 13 april laten weten.”
Broodroof
Jasper Pillen (Voor Brugge) : “Waar zijn pv’s met de geluidsmetingen en de vele overschrijdingen? waarom is de beslissing zo laat genomen?”
Schepen Minou Esquenet repliceerde: “Er werd geen overschrijding van het maximaal toelgaten geludisniveau vastgesteld. Maar enkel het geluid van de elektronsiche muziek werd gemeten, de bassen en de microfoons niet….”
Jasper Pillen zei: “Dit is vreemd, iemand wordt gebroodroofd die de geluidsnormen niet eens overschreden heeft.”
The post Radiozender Star FM verbannen uit de Brugse Meifoor na petitie buurtbewoners is provided by KW.be.