Het lokaal bestuur van Koksijde wil af van de met lelijke betonblokken afgebakende terrassen in het straatbeeld. Die deden tijdens de coronapandemie hun intrede in de gemeente als noodoplossing, maar ze zijn allesbehalve esthetisch.
Toch bleven de lokale ondernemers nog tot vorige zomer werken met deze betonblokken-terrassen, die de gemeente gratis ter beschikking stelde. In de gemeenteraad van februari maakte Patricia Vandenbroucke, schepen van Ondernemen, bekend dat deze lelijke terrassen eindelijk zouden worden vervangen door alternatieven met een mooiere uitstraling. En dus wilde oppositieraadslid Elke Pillen (Team 8670) graag een stand van zaken. Schepen Vandenbroucke lichtte toe: “We streven naar uniformiteit, waarbij we de straatterrassen op een esthetische manier integreren in het openbaar domein. We hebben gekozen voor stijlvolle, hedendaagse tegel- en strandterrassen waarbij het evenzeer belangrijk is dat de uitbater de eigen identiteit en huisstijl kan verzekeren. We hebben vooraf contact opgenomen met iedereen die een terras met betonblokken had. Het gaat dan vooral over handelaars in de Zeelaan. Zes van hen hebben nu een nieuw terras aangevraagd, één ondernemer kijkt nog even de kat uit de boom en er is één nieuwe handelaar bij. In Sint-Idesbald gaat één handelaar niet in op ons voorstel omdat hij volgend jaar met pensioen gaat, en enkelen haken af omdat de vorige terrassen gratis waren. In het najaar wordt het terrasreglement in het politiereglement aangepast.”
Dure aangelegenheid
Elke Pillen was echter nog niet overtuigd of de nieuwe aanpak wel een goede zaak is. “Ik ben eens gaan kijken in de Zeelaan in De Panne. Dat vind ik mooie terrassen! Ze zijn veilig, ze ogen mooi met de bloembakken, er is gezorgd voor sfeervolle avondverlichting. De betonblokken hebben een lichte zandkleur, en ze zijn uniform! Bovendien heeft de gemeente De Panne de kosten voor haar rekening genomen, en de gemeentediensten plaatsen ze ook. De handelaars huren deze terrassen. In onze gemeente zijn er bijna geen terrassen. Ze zijn dan nog in het zwart, echt deprimerend! De handelaars krijgen gewoon de boodschap: ‘trek uw plan’, en zo krijg je dan ook geen uniformiteit. De geraamde kostprijs van zo’n 4.000 euro ligt veel hoger! Die loopt soms op tot 15.000 à 20.000 euro! Ik spreek uit ondervinding als ik zeg dat je héél hard moet werken om je terras terug te verdienen!”
Aansluitend kreeg de schepen nog een vraag van raadslid Eddy Blomme (Samen N-VA) of de terrassen niet vroeger mogen gebruikt worden, bijvoorbeeld al vanaf de krokusvakantie of gewoon het hele jaar door op de zeedijk. “Daarvoor zou de provincie het PRUP (Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan) moeten aanpassen”, zei de schepen. “We zouden dit voorstel zeker steunen.”
The post Oppositieraadslid Elke Pillen vraagt stand van zaken over terrassen is provided by KW.be.