“Ik wil er mooi werk leveren”: Isenbrand Van Biervliet wint een beurs voor onderzoekstage in de VS

Deze zomer wacht Kanegemnaar Isenbrand Van Biervliet een onvergetelijke ervaring, want als enige West-Vlaming werd de student geneeskunde verkozen tot Junior Orsi Fellow, wat hem een stage in Harvard en MIT in de Verenigde Staten opleverde. “Ik hoop er mooi werk te kunnen leveren.”

Isenbrand Van Biervliet (21) is de zoon van Jérôme en Siska Boddez. Hij heeft nog twee broers en een zus: Erasmus, Halewijn en Lidewij. Isenbrand volgde het middelbaar onderwijs in De Bron in Tielt, waar hij afstudeerde in de richting wetenschappen-wiskunde (8 uur). Daarna trok hij naar de Kulak om er aan de studies geneeskunde te beginnen. “Ik heb lang getwijfeld tussen bio-ingenieur en geneeskunde, maar vooral het contact met de patiënten leek me heel tof. Met mensen werken ligt me wel, bovendien kan je vanuit die richting nog heel breed kiezen.”

Een specialisatie heeft Isenbrand nog niet gekozen. “Ik ben nog alle mogelijkheden aan het afwegen, maar sowieso vind ik onderzoek heel interessant en wil ik daar graag verder in gaan. Na een specialisatie dan wel, waar neurochirugie en neurologie me voorlopig allebei heel tof lijken. Ik heb dus zeker geen spijt van mijn keuze voor geneeskunde, het is een enorm leuke sector.”

200 kandidaten

Isenbrand is ook al een tijdje lid van de Junior Orsi Academy, die zich richt tot studenten met een grote interesse in medische innovaties en events voor hen organiseert. “Ik heb wel wat vrienden bij de Kulak die de Junior Orsi Academy kenden”, vertelt Isenbrand. “Zo ben ik bij hen terecht gekomen en intussen zetel ik ook al in het bestuur.” Op die manier kwam Isenbrand ook te weten dat er voor het eerst Junior Orsi Fellows geselecteerd zouden worden. Zeven studenten die de kans krijgen om komende zomer aan de prestigieuze universiteit van Harvard en MIT in de VS onderzoek te verrichten. Meer dan 200 studenten stelden zich kandidaat, een onafhankelijke jury van 19 experts uit binnen- en buitenland maakte de selectie. Isenbrand kwam als een van de zeven winnaars uit de bus.

Onderzoek

“Om eerlijk te zijn, kwam het als een complete verrassing. Opvallen tussen al die kandidaten is niet zo eenvoudig. Toen ik het nieuws kreeg, was ik net op weekend met mijn familie. Het voelde echt ongelooflijk.”

Waarom Isenbrand geselecteerd werd, weet hij niet precies. “Ik vind het nog altijd zot, maar uiteraard heb ik wel al wat ervaring in onderzoek. Vorige zomer bijvoorbeeld heb ik tien weken doorgebracht in Zwitserland, aan de EPFL, de Technische Universiteit in Lausanne. Ik doe ook onderzoek binnen het VIB, een groot instituut in Vlaanderen rond biotechnologie. Dat kunnen dus wel redenen zijn.”

Isenbrands interesse in onderzoek is dan ook groot. “Bovendien heb ik het geluk gehad vaak de juiste mensen op de juiste momenten tegen te komen. Enkele oudere vrienden gaven al snel aan dat je door onderzoek te doen je kennis echt wel kunt verbreden. Ik merk ook wel dat het een tendens is onder studenten geneeskunde om aan onderzoek te doen en persoonlijk vind ik dat echt wel top.”

“Bovendien is mijn interesse in de bio-ingenieurswetenschappen nooit verdwenen. Ik doe dan ook veel onderzoek binnen de bio-informatica, totaal iets anders dan geneeskunde. Beide werelden zijn boeiend.”

Mooi plan klaar

Deze zomer vinden we Isenbrand dus in de VS, waar hij twee maanden onderzoek mag doen aan Harvard University en het Massachusetts Institute of Technology (MIT). “Ik hoop daar vooral enorm veel mensen te leren kennen. Er zijn daar best wel wat Belgen die er studeren, dus ik zal zeker eens met hen gaan babbelen. Daarnaast hoop ik natuurlijk ook een goede prestatie neer te zetten. We hebben een enorm mooi plan klaar voor deze zomer, dus ik hoop er knap werk te kunnen leveren.”

Isenbrand krijgt een beurs aangeboden als Junior Orsi Fellow. “Die dekt de kosten, daarnaast worden we ook ondersteund in de praktische kant, zoals logement vinden, een visum regelen, tickets boeken. We kregen een buddy aangewezen die ons van daaruit helpt en begeleidt, dus dat komt helemaal goed. Ik kijk al uit naar deze mooie ervaring.” (Lien Depauw)

The post “Ik wil er mooi werk leveren”: Isenbrand Van Biervliet wint een beurs voor onderzoekstage in de VS is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

EXCLUSIEF. Autoverdeler D’Ieteren verleidt kopers met nepkortingen tot 17.000 euro: “Check altijd catalogusprijs van de wagen”

Wie een nieuwe wagen wil kopen, krijgt vaak een hoge korting van de verkoper. Maar is die wel zo hoog? Onze onderzoeksredactie ging undercover langs bij garages en dook in de offertes. Bij Audi kregen we tot 17.000 euro korting, maar die blijkt volgens experts deels verzonnen. “Verdeler D’Ieteren stelt hun wagens duurder voor dan ze eigenlijk zijn.” D’Ieteren zegt

Lees meer »

Niko D’haeveloose volgt Geert Vanhaecke op als voorzitter: “Al 36 jaar lid van het Rode Kruis”

De Rode Kruisafdeling Ardooie-Koolskamp heeft een nieuwe voorzitter. Niko D’haeveloose, een ancien binnen de werking van het Rode Kruis (RK) neemt de taak over van Geert Vanhaecke. Daardoor wordt er wat geschoven binnen de bestuursploeg.
The post Niko D’haeveloose volgt Geert Vanhaecke op als voorzitter: “Al 36 jaar lid van het Rode Kruis” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vaticaan maakt zich op voor begrafenis paus Franciscus: 50 staatshoofden, duizenden gelovigen en strenge beveiliging in Rome

De wereld zal zaterdag afscheid nemen van paus Franciscus tijdens een indrukwekkende begrafenis op het Sint-Pietersplein in Rome. Tienduizenden gelovigen en meer dan 170 buitenlandse delegaties, waaronder 50 staatshoofden en 10 monarchen, worden verwacht om afscheid te nemen van de paus, die maandag op 88-jarige leeftijd overleed. In Rome worden dan ook strenge veiligheidsmaatregelen getroffen

Lees meer »

Amerikaanse kardinaal stak het misbruik door zijn priesters in de doofpot, maar krijgt prominente rol bij begrafenis van de paus

De donkere wolk van kindermisbruik in de Kerk hangt ook boven de begrafenis van paus Franciscus. De Amerikaanse kardinaal Roger Mahony (89) die in opspraak kwam omdat hij misbruikende priesters beschermde, speelt een belangrijke rol bij het sluiten van de kist en de graflegging van de kerkvader. “Ze lachen de slachtoffers vierkant uit.”

Lees meer »