Kogels ontdekt in gerenoveerde Menenpoort, dat voortaan werelderfgoed is met een groendak: “Vrij uniek”

Tijdens de recente restauratie van de Menenpoort werden kogelresten van die andere wereldoorlog ontdekt. Het is een van de vele verhalen in het internationaal herdenkingsmonument, dat bijna 100 jaar is maar innovatief blijft. “Werelderfgoed met een groendak is vrij uniek.”

In haar handpalm toont Sarah Camerlynck wat na 85 jaar overblijft van een paar afgevuurde kogels. Ze werden ontdekt in het metselwerk van de Menenpoort aan de kant van de brug, die de Britten in 1940 opbliezen in een poging om de Duitsers tegen te houden. “De kogels krijgen een plek in ons informatiecentrum naast de poort of in ons archief”, zegt Camerlynck. Zij is ‘deputy director’ bij de Commonwealth War Graves Commission, de organisatie die de Menenpoort beheert.

Littekens

Het monument is in 1927 opgericht voor de talloze vermisten en ongeïdentificeerde soldaten van de Eerste Wereldoorlog en vertoont duidelijke schade van de Tweede Wereldoorlog, ook na de recente restauratie die zes miljoen euro kostte en twee jaar duurde. Het zichtbaar laten van de littekens van het verleden was een bewuste keuze.

“Ze vertellen de verhalen en geschiedenis van het monument”, aldus Camerlynck. Zij heeft expertise in erfgoedrestauratie en volgde als projectmanager de restauratie op van A tot Z. “Met deze restauratie zetten we in op het duurzame behoud van het monument, zodat toekomstige generaties de belangrijke gebeurtenissen gelinkt aan deze herdenkingsplek kunnen blijven herinneren. Dit was niet enkel een technische restauratie, maar een zorg voor een bijzondere plek met een wereldwijde betekenis.”

Groendak

De Menenpoort is werelderfgoed en draagt voortaan een groendak. “Dat moet uv-stralen tegenhouden en de levensduur van de nieuwe dakdichting verlengen, de biodiversiteit verhogen en regenwater bufferen”, duidt Camerlynck.

Het dak, niet te zien vanaf de begane grond en ontoegankelijk voor publiek, zou het eerste groendak zijn op een dergelijk UNESCO-monument. “Na rondvraag denken we dat we daarin vrij uniek zijn. In eerste instantie behouden we de erfgoedwaarde van de Menenpoort, maar we proberen ook vooruit te kijken om innovatie en duurzaamheid te integreren. Bij deze restauratie gaan erfgoed en nieuwe technieken hand in hand.”

Asbest verwijderd

Aan de binnenzijde van deze ‘memorial to the missing’ zijn de namen van meer dan 54.000 Commonwealth soldaten aangebracht. Enkele tientallen namen werden bijgewerkt, onder meer omwille van spelfouten. Ze werden gecorrigeerd door gespecialiseerde steenrestaurateurs. “De naampanelen zijn allemaal geïnspecteerd”, vervolgt Camerlynck. “Veel aandacht ging naar het herstel van de gevels. Ze werden integraal hervoegd en waar nodig werden de bakstenen en het natuursteenwerk hersteld. Het betonnen gewelf en de indrukwekkende casetteplafonds werden volledig hersteld en herschilderd, nadat de asbesthoudende pleisterlaag werd verwijderd.”

Decoratieve elementen

De volledige verlichting werd vervangen door energiezuinige ledverlichting. Decoratieve elementen, waaronder de leeuw en sarcofaag werden minutieus gerestaureerd. “Daarnaast deden we een restauratie van alle metalen en bronzen elementen.”

Een grijze lantaarnarmatuur uit pvc-materiaal aan de zijkant van de poort werd vervangen door brons dat ook in andere elementen van de poort voorkomt. “Er was maar één iemand in ons land die dat kon vervaardigen.”

100 jaar

“Enkel waar het echt noodzakelijk was, deden we herstelwerken en dat zie je aan het monument. Het ziet er niet ‘shiny new’ uit en dat was ook niet de bedoeling. Onze ambitie was een balans tussen de authenticiteit van het monument en nieuwe ingrepen. Bezoekers kunnen de Menenpoort opnieuw van dichtbij bewonderen. Met respect voor het verleden en oog voor de toekomst staat het monument weer fier recht als een duurzaam symbool van eeuwige herinnering. We hebben niet alleen het tastbare gebouw gerestaureerd, maar ook de belofte hernieuwd om de namen en verhalen van de gevallenen levend te houden. We kijken uit naar 1927, een jaar vol evenementen en initiatieven voor 100 jaar Menenpoort.” (TP)

The post Kogels ontdekt in gerenoveerde Menenpoort, dat voortaan werelderfgoed is met een groendak: “Vrij uniek” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Dick Van Dyke (99) zingt na 61 jaar weer iconisch ‘Mary Poppins’-nummer

De Amerikaanse acteur Dick Van Dyke waagt zich op 99-jarige leeftijd nog eens aan een iconisch nummer uit de Disneyfilm ‘Mary Poppins’. Hij zingt tijdens een panel in de Amerikaanse stad Malibu ‘Supercalifragilisticexpialidocious’. De film kwam in 1964 uit in de cinemazalen, maar de acteur lijkt elk woord van het lied nog te hebben onthouden. Van Dyke speelde in de

Lees meer »

Bedroefde reacties van wereldleiders op overlijden paus: “Hij heeft miljoenen mensen geïnspireerd”

Wereldleiders herdenken paus Franciscus met diep respect. “Hij was een inspiratiebron voor miljoenen mensen”, schrijft Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. De Italiaanse premier Giorgia Meloni noemt de paus een groot man en stelt dat zijn nalatenschap niet verloren zal gaan. Vanuit de hele wereld reageren leiders op het overlijden van paus Franciscus. Een overzicht.

Lees meer »

Vijftiger uit het niets in hals gestoken na cafébezoek: man zwaargewond naar ziekenhuis, dader overmeesterd

Een vijftiger werd vrijdagavond na een cafébezoek in het centrum van Ingelmunster in de hals gestoken. De man werd zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis. Klanten van het café konden de dader overmeesteren.
The post Vijftiger uit het niets in hals gestoken na cafébezoek: man zwaargewond naar ziekenhuis, dader overmeesterd appeared first on KW.be.

Lees meer »

Guy D’haeseleer onderging geslaagde levertransplantatie: hoe verloopt zo’n operatie en hoe ziet zijn toekomst er nu uit?

De 56-jarige Guy D’haeseleer, burgemeester van Ninove, heeft een geslaagde levertransplantatie ondergaan. Hoe verloopt zo’n operatie precies? Hoelang moet je daarna revalideren? En kan je oud worden met een nieuwe lever? Leverspecialist Jef Verbeek (UZ Leuven) beantwoordt de belangrijkste vragen. “Afstoting is mogelijk, maar gelukkig zien we dit heel weinig gebeuren in vergelijking met andere organen.”

Lees meer »

Na 1,5 uur aanschuiven stond onze reporter aan de kist van de paus: “Staan kijken naar iemand die dood is, dat doét iets. Daar hoef je geen gelovige voor te zijn”

Zijn kist: op nauwelijks drie meter afstand. Het gezicht grauw, maar herkenbaar. En tussen de vingers: een rozenkrans. Niet eens anderhalf uur moest onze reporter Sabine Vermeiren vanochtend aanschuiven om het lichaam van de paus te gaan groeten. “En dan, plots, ligt hij daar. Niet eens drie meter verder. Je slikt, heel even vergeet je te ademen.”

Lees meer »

Delegatie partnerstad Chefchaouen (Marokko) op bezoek in Kortrijk: “Leren veel bij van hen”

Van maandag 21 april tot vrijdag 25 april is een delegatie van de Marokkaanse stad Chefchaouen op bezoek in Kortrijk. Na de goedkeuring van de nieuwe stedenband door de gemeenteraad in 2023 is er een thematische samenwerking tussen de steden, maar ook een structurele kennisuitwisseling tussen studenten van (hoge)scholen en jeugdwelzijnswerkers.
The post Delegatie partnerstad Chefchaouen (Marokko) op bezoek

Lees meer »