Op een donderdagmorgen is het Wapenplein al vroeg een levendig tafereel. Wie het plein betreedt, wordt onvermijdelijk naar één kraam getrokken – een zee van bloemen, de geur van lente, en twee zussen die in perfecte harmonie samenwerken. Ze lachen, schikken boeketten, groeten vaste klanten bij naam. Maak kennis met Els en Leen Van Bruwaene (55), een tweeling die al decennialang het kloppend hart vormt van de markt.
April is Maand van de Markt, een initiatief van de vijf Vlaamse provincies met steun van VLAIO. Via deze campagne zetten steden en gemeenten hun wekelijkse markten in de kijker. En dat is terecht: markten brengen leven in dorpen en steden, verbinden mensen en ondersteunen lokale handelaars die dag in, dag uit hun vakmanschap tonen. En er is meer. Wie in april iets koopt op een deelnemende markt, maakt kans op mooie prijzen. Via de ‘Ik koop lokaal’-app scan je een QR-code bij je marktkramer, of je vult een papieren kaart in. Hoe meer aankopen, hoe groter de kans op winst.
Maar misschien is de echte prijs wel gewoon een ontmoeting met iemand als Els of Leen, een goedlachse tweeling die al jaren op de West-Vlaamse markten te vinden is. Het verhaal van Els en Leen is er één van toewijding, familietraditie en verbondenheid. Opgegroeid in Zwevezele, waar hun ouders Octaaf en Lisette Bloemenwinkel Van Bruwaene runden, kwamen ze al jong in contact met het ambacht. Toch wilden ze in het begin elk een ander pad op. “Ik deed technische richting, Leen droomde ervan kinesist te worden,” vertelt Els. “Maar de bloemen trokken toch harder. We volgden samen avondschool bloemschikken en werden allebei bloemist. Niet omdat het moest – omdat we het echt voelden. Ondertussen staan we al sinds ons 18 jaar tussen de bloemen.”
Sinds 1990 in Oostende
Vandaag runnen ze samen met hun echtgenoten een bloemenzaak die op tien markten per week staat. Maandagen in Maldegem, vrijdagen in Nieuwpoort, donderdagen én zaterdagen op het Wapenplein in Oostende – hun week zit vol. “Onze ouders waren de uitbaters van bloemenwinkel Van Bruwaene. Leen en ik hebben de zaak later overgenomen”, zegt Els. “Al sinds 1990 kun je onze familie tussen de bloemen vinden op het Wapenplein in Oostende. Eerst stonden ze met hun kraam aan de Kiosk, dan aan het Feest- en Vultuurpaleis, daarna voor de Berchka, vroeger een bank, en nu hier.”
“Het is vroeg opstaan, maar we doen het met hart en ziel”, vult Leen aan wanneer ze er even bij komt staan. “Je leert mensen kennen, je groeit mee met hun verhalen. Het sociale aspect van de markt is iets wat je nergens anders vindt.”
Twee zussen, één ritme
De band tussen Els en Leen is uitzonderlijk. Niet alleen zijn ze tweelingzussen, ze zijn elkaars beste vriendin, collega en vertrouweling. “Els en ik, wij zijn als magneten. Daar komt niets of niemand tussen. We zijn bijna altijd samen. Zelfs onze vriendenkring is dezelfde,” zegt Leen. “En onze mannen zijn ook bloemisten, dus dat maakt het helemaal een familieverhaal.”
“Iedereen op de markt noemt ons de bloemenmeisjes,” lacht Els. “Het is best uitzonderlijk om tweelingen te ontmoeten die ook nog eens samen een zaak runnen. Gelukkig kleden we ons nog niet hetzelfde. Soms bellen we elkaar ’s morgens om te vragen wat we aan doen, zodat we per ongeluk niet identiek zijn. Maar onze smaak is zo gelijklopend dat het tóch wel al eens is gebeurd. Onze klanten, zeker degene die ons nog niet zo goed kennen, slaan onze namen wel meer dan eens door elkaar. Dan zeggen ze: ‘Madamke, heb ik mijn boeket nu al betaald aan jou?’. Hun uitdrukking als ze beseffen dat we een tweeling zijn, doet ons altijd lachen.”
Vakmanschap in elk seizoen
Het bloemenkraam van Leen en Els is een feest van kleur en geur, dat mee-evolueert met de seizoenen. “In de lente zijn het tulpen, ranonkels, straks ook pioenen,” wijst Els. “De camelia’s en seringen komen eraan – elke periode heeft z’n charme.”
Maar achter de schoonheid schuilt hard werk. “We halen onze bloemen in Nederland, maken de boeketten zelf. Alles is vers. Geen bandwerk, geen massaproductie. Elk stuk is uniek,” zegt Leen. “En de klanten voelen dat. Ze komen terug voor ons, voor de babbel, voor dat beetje extra zorg.”
Els en Leen kozen bewust voor dit leven. “We hebben geen kinderen, omdat dit werk zó veel vraagt. Maar ook zoveel geeft,” zegt Els. “Onze zondag houden we vrij, dan gaan we samen iets doen. De rest van de week leven we op de markt. En onze ouders? Mama is ondertussen 80 jaar, maar ze komt nog graag eens mee naar de markt. Heel veel mensen kennen haar nog.”
Toekomstplannen
Of ze ooit willen stoppen? “Misschien ooit wat afbouwen,” zegt Leen. “Maar helemaal stoppen? Dat zien we nog niet meteen. Zolang we kunnen, blijven we doen wat we graag doen: mensen blij maken met bloemen. Wij zetten alle dagen de bloemetjes buiten (lacht).” (Zana Bulteel)
Ontdek alle deelnemende markten en meer over de actie op www.maandvandemarkt.be.
The post Els en Leen Van Bruwaene, een tweeling op de Oostendse marktdag: “Alle dagen de bloemetjes buiten” is provided by KW.be.