Verkeerslichten aan Gemeenteplein Oostkamp verdwijnen definitief: doorstroming verkeer verloopt beter zonder

De verkeerslichten aan het Gemeenteplein in Oostkamp, ter hoogte van het kruispunt, zullen voorgoed verdwijnen. Uit een evaluatie van de politie blijkt dat sinds de lichten op knipperstand staan, de doorstroming van het verkeer verbeterd is, zonder dat de verkeersveiligheid daaronder geleden heeft.

Het wegnemen van de verkeerslichten in het centrum past binnen de beleidskeuze van de gemeente Oostkamp voor een centrum op mensenmaat. Met het masterplan Centrum Oostkamp kiest de gemeente bewust voor een straatinrichting die verschillende doelen combineert: een kwalitatieve leefomgeving, ruimte voor actieve weggebruikers zoals fietsers en voetgangers, en een sterk handelscentrum. Het Gemeenteplein moet nog meer het kloppend hart van het centrum worden: een aangename, aantrekkelijke omgeving waar mensen elkaar ontmoeten, genieten van een terrasje en zich veilig kunnen verplaatsen. De ruimte wordt teruggegeven aan de actieve weggebruiker.

Definitief verwijderd

Vanuit deze doelstelling, én op basis van het overtuigende advies van mobiliteitsexperten en de politie, werd aan de gemeenteraad voorgesteld om de verkeerslichten aan het Gemeenteplein – meer bepaald aan het kruispunt Kortrijksestraat / Brugsestraat met de Majoor Woodstraat en de Stationsstraat – definitief te verwijderen.

Aanvankelijk was het even wennen, maar al snel bleek dat het verkeer veilig bleef verlopen

Sinds 8 augustus 2023 stonden de verkeerslichten, die bovendien van een verouderd type zijn, al op knipperstand vanwege de bouwwerken aan de Schooldreef. Dat gaf de politie en mobiliteitsexperten voldoende tijd om de verkeerssituatie grondig te observeren en te evalueren. De conclusie is duidelijk: het verkeer verloopt vlotter zonder de lichten. In het verleden veroorzaakten de lichten op dit kruispunt vaak onnodige wachttijden. Aanvankelijk was het even wennen, maar al snel bleek dat het verkeer veilig bleef verlopen. In de beginperiode heeft de gemeente extra wegmarkeringen aangebracht, evenals zitelementen en plantenbakken verplaatst voor een betere zichtbaarheid.

Iedereen alerter zonder

Onderzoek toont aan dat bestuurders en fietsers alerter zijn op kruispunten zonder verkeerslichten. Ze nemen bewuster deel aan het verkeer en maken meer oogcontact met andere weggebruikers. Verkeerslichten dienen in de eerste plaats om auto’s te sturen. Daardoor krijgen fietsers en voetgangers impliciet het signaal dat zij zich moeten aanpassen, terwijl het eigenlijk net omgekeerd zou moeten zijn. In een zone 30 passen verkeerslichten bovendien niet.

“Het wegbeeld zonder lichten past beter bij het Gemeenteplein en ondersteunt de zone 30”

“Verkeerslichten worden vooral ingezet om de doorstroming op drukke kruispunten te verbeteren. We associëren lichten dan ook eerder met verkeersomgevingen buiten het centrum, waar hogere snelheden gangbaar zijn. Op kruispunten in een centrum biedt een gewone voorrangsregeling een veilig kader voor alle verkeersdeelnemers. Het wegbeeld zonder lichten past beter bij het Gemeenteplein en ondersteunt de zone 30. Wel zijn er enkele visuele aanpassingen nodig om alles duidelijk te maken”, aldus Stijn Devos, mobiliteitsexpert bij Vectris.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Sommige mensen voelen zich minder veilig op het kruispunt nu de verkeerslichten enkel nog knipperen. Nochtans gaf het groene licht vroeger vaak een vals gevoel van veiligheid. Verkeersveiligheid is een én-én-verhaal: de gemeente moet zorgen voor een overzichtelijke en veilige inrichting, terwijl van weggebruikers respectvol en voorzichtig gedrag wordt verwacht.

Future Proof Oostkamp

“Met het masterplan Future Proof Oostkamp bouwen we aan een leefbaar centrum waar het aangenaam wonen, werken en winkelen is”, begint burgemeester Jan de Keyser. “Het Gemeenteplein moet nog meer het hart van het centrum worden: een plek van ontmoeting, waar mensen zich veilig kunnen verplaatsen en graag winkelen of een terrasje doen. De zone 30 vormt al langer de basis voor een verkeersveilig centrum. Het verwijderen van de verkeerslichten op het Gemeenteplein – gebaseerd op het overtuigende advies van de mobiliteitsexperten en de politie – past in deze visie en versterkt het beeld van een centrum op mensenmaat.”

Steentje bijdragen

“Verkeersveiligheid maken we samen. De gemeente zorgt voor een duidelijke en veilige inrichting van het centrum, maar ook de weggebruikers moeten hun steentje bijdragen. Wie zich respectvol gedraagt en zich aan de maximumsnelheid van 30 km/u houdt, draagt actief bij aan een veilige omgeving. Zo geven we voetgangers en fietsers de ruimte die ze verdienen”, besluit burgemeester Jan de Keyser.

De N-VA-fractie vroeg over deze punten stemming aan en stemde tegen, maar het volledige voorstel – inclusief alle nodige maatregelen en aanpassingen – werd goedgekeurd door de gemeenteraad.

The post Verkeerslichten aan Gemeenteplein Oostkamp verdwijnen definitief: doorstroming verkeer verloopt beter zonder is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Geen podium voor serieleugenaar”: Britse politici keren zich tegen Trump-speech in parlement

Een nieuw staatsbezoek van Donald Trump aan het Verenigd Koninkrijk hangt in de lucht, maar niet iedereen in Westminster kijkt ernaar uit. Terwijl de Amerikaanse president zich alvast opmaakt voor wat hij een “prachtig tweede feest” noemt, groeit onder Britse parlementariërs het verzet. Niet tegen zijn komst an sich – maar tegen het idee dat hij het hart van de

Lees meer »

KU Leuven-professor Verbeke: “Veel mensen aan onze universiteiten zijn bang om mening te geven die niet past in bepaald kader”

Aan onze universiteiten zijn veel mensen bang om hun mening te geven als die niet past in een bepaald kader. Dat zegt professor rechten Alain-Laurent Verbeke (KU Leuven), die vindt dat open dialoog een belangrijk thema moet worden in de opkomende rectorverkiezingen aan de UGent en de KU Leuven. "We zijn aan het polariseren, ook aan de universiteit", klinkt het

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

Morgen is er de begrafenis van paus Franciscus. Daar komen heel wat wereldleiders op af en daarmee ook wat praktische uitdagingen.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

‘Lukka’ is geland: nieuw studentenbeeld van Kulak wekt herinneringen van afgelopen 60 jaar én toekomst tot leven

Er waait vandaag een zachte lentebries over de campus van KU Leuven Kulak in Kortrijk, maar het is niet alleen de wind die voor beweging zorgt. Met een vleugje nostalgie en een scheut feestgedruis werd daar zaterdagochtend Lukka onthuld: een kersvers studentenbeeld dat de ziel van zestig jaar Kulak-studentenleven in brons heeft gegoten.
The post ‘Lukka’ is geland: nieuw

Lees meer »

“Maar 18 en naïef geweest”, maar het aantal mieren en de reageerbuisjes pleiten niet in hun voordeel: woensdag hervat smokkelproces tegen twee Vlamingen in Kenia

In de Keniaanse hoofdstad Nairobi hervat woensdagochtend het proces tegen twee 18-jarige jongeren uit de Kempen. Ze zijn betrapt op het smokkelen van vijfduizend mierenkoninginnen in reageerbuisjes. De tieners spreken van “een naïeve vergissing”, volgens het openbaar ministerie reisden ze doelbewust om insecten te smokkelen.

Lees meer »

Ook blessure van Club Brugge-spits Gustaf Nilsson valt mee

Net als bij Simon Mignolet valt ook de blessure van Gustaf Nilsson mee. Beide spelers van Club Brugge ondergingen maandagavond een scan, die geen letsels aantoonde. Nilsson moest de opwarming staken met een kuitprobleem, Mignolet viel uit met pijn aan de knie na een botsing met Jashari.

Lees meer »