Stadsbestuur voorzichtig positief over avondophaling restafval: “Op sommige plaatsen moeten we nog extra sensibiliseren”

Sinds begin april wordt het restafval in Oostende ’s avonds opgehaald. De maatregel moet onder meer een antwoord bieden op de overlast die meeuwen veroorzaken door de zakken open te pikken op zoek naar voedsel. Voor een grote evaluatie is het nog te vroeg, maar schepen Judith Ooms krijgt al positieve signalen binnen. Er zijn weliswaar ook nog enkele werkpunten.

“We zijn drie weken geleden begonnen met de nachtophaling. Voor het effect naar de meeuwen en de problematiek van het open pikken van zakken toe is het nog te vroeg. Daarvoor nemen we graag wat meer tijd”, vertelt schepen Judith Ooms. “Toch kunnen we er wel al enkele zaken uitlichten: we krijgen zelf heel wat positieve signalen van bewoners, de straten zien er netter uit, de straatvegers kunnen efficiënter werken, de ophaalrondes zijn sneller afgewerkt ‘s nachts en het verkeer overdag wordt minder opgehouden.”

Route bijsturen

“We krijgen weliswaar ook meldingen over het veiligheidssignaal van de vuilniswagens bij het achteruit rijden. Het geluid volledig afzetten, kan om evidente veiligheidsredenen niet. We bekijken wel op welke manier het signaal kan bijgestuurd worden, zodat het niet overheersend maar wel nog steeds duidelijk genoeg is. Eveneens onderzoeken we of de route kan bijgestuurd worden, om de doodlopende straten eerder op de avond al aan te doen, zodat het veiligheidssignaal de nachtrust minder verstoort.”

“We sensibiliseren door stickers op foutief buiten geplaatste zakken te hangen, waarbij we vragen om de zakken terug binnen te nemen”

Op sommige plaatsen worden de afvalzakken nog op het verkeerde tijdstip buiten geplaatst. “Het klopt dat er nog straten zijn waar het nog niet vlekkeloos verloopt. Deze brengen we ook in kaart en daar werken we extra op. Momenteel zetten we zeer hard in op sensibilisering. We doen dit door stickers op de foutief buiten geplaatste zakken te hangen waarbij we vragen om de zakken terug binnen te nemen. We combineren dit ook met bewonersbrieven in de straten waar veel foutief buiten geplaatste zakken staan. En met succes, want we merken na de eerste twee weken al een opvallende verbetering. Finaal voor het succes van de nachtophaling en het effect op de meeuwenproblematiek blijft het belangrijk dat men de uren van de nachtophaling volgt, zo werken we samen aan een nette stad”, zegt de schepen nog.

Daglicht

Bij het VOC, het Opvangcentrum voor vogels en wilde dieren, licht directeur Claude Velter toe waarom de maatregel een goed idee is. “Er waren veel mensen die de zakken ’s avonds al buiten zetten. Het wordt licht vanaf 5 uur en tegen dat de ophalers langsgekomen zijn, hebben meeuwen veel tijd gehad om de zakken open te scheuren. Zelfs als je pas om 6 uur de zakken buiten zet, duurt het soms nog enkele uren voor ze worden opgehaald. In tussentijd kunnen de meeuwen zich dus tegoed doen aan de inhoud.”

“Na een nacht zonder eten, gaan de meeuwen ’s morgens actief op zoek naar voedsel. Tegen de avond hebben ze minder honger”

’s Avonds is er volgens Velter niet alleen minder daglicht, maar de meeuwen hebben ook minder honger. “Na een nacht zonder eten, gaan de meeuwen ’s morgens actief op zoek naar voedsel. Tegen de avond hebben ze minder honger.” In Oostende mag je de groene vuilniszak buiten zetten vanaf 20.30 uur. De ophaling start om 22.00 uur. In de zomer is het dan ook nog altijd licht. “Hoe later de zakken buiten staan, hoe beter. Het is echter zo dat de meeuwen sowieso minder eetlust zullen hebben ’s avonds en er dus minder overlast zal zijn.”

Evaluatie

De nachtophaling in Oostende is een proefproject. “Deze staat eigenlijk al ingepland voor de komende twee jaren, telkens in de periode van april tot en met september. Dat betekent ook telkens een gedragswijziging bij bewoners. We willen dit alles nu na deze zes maanden vooral goed evalueren en bekijken hoe we daar in de toekomst mee moeten omgaan. Vooral ook omdat er op het vlak van afvalbeleid vanuit Vlaanderen heel wat nieuwe reglementering op ons afkomt. Denk bijvoorbeeld aan het scheiden van GFT-afval (groenten, fruit- en tuinafval) van restafval. In het licht daarvan zullen we doordachte keuzes moeten maken, waarin de volledige evaluatie van de nachtophaling een zeer belangrijke factor zal zijn”, besluit Ooms.

The post Stadsbestuur voorzichtig positief over avondophaling restafval: “Op sommige plaatsen moeten we nog extra sensibiliseren” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ref Verboomen gebeten hond bij KV Mechelen na verlies tegen Westerlo, bal al dan niet over doellijn zorgt voor discussie

Een dol avondje Achter de Kazerne met uiteindelijk Westerlo als winnaar. De Kemphanen wonnen met 2-3 van KV Mechelen. Ref Nathan Verboomen was de gebeten hond bij Malinwa. De scheidsrechter gaf een lichte rode kaart aan Lion Lauberbach. De late 3-3 van Fredrik Hammar leek over de doellijn, maar werd niet toegekend. “Met meneer Verboomen kan je eens een rare

Lees meer »

EXCLUSIEF. Imperium Verhulst breidt opnieuw uit: Gert Verhulst lanceert vanuit Saint-Tropez ‘De Verhulstjes’-wijn

Gert Verhulst (57) breidt zijn imperium opnieuw uit. Geen Plopmelk of Samsonkoek deze keer, wel een stijlvolle fles rosé, met zijn naam op het etiket. “Geen zoveelste BV-label, maar een authentiek project waar ik samen met een lokale wijnboer uit Saint-Tropez ziel en smaak in leg”, legt de kersverse wijnboer uit in een exclusief gesprek in zijn tweede, Franse thuis.

Lees meer »

“Tegen 2029 jaarlijks tot 924 euro extra dankzij hogere maaltijdcheques”: hoe haalbaar is het voorstel van Vooruit?

Goed nieuws voor zo’n 3 miljoen werknemers: de regering-De Wever wil het maximumbedrag van maaltijdcheques fors optrekken. Als het van Vooruit afhangt, stijgt één cheque al in mei van 8 naar 10 euro. Tegen 2029 moet dat zelfs 12 euro worden. Dat zou jaarlijks tot 924 euro extra kunnen opleveren. Maar niet iedereen staat te springen voor dit plan. Hoe

Lees meer »

Reuzegom-lid ‘Zaadje’ begeleidt masterproeven ondanks eerdere belofte, familie van Sanda noemt het “Slag in het gezicht”

J.J., bekend als ‘Zaadje’ in de Reuzegom-zaak, blijkt bij de UGent studenten te begeleiden bij masterproeven, ondanks een eerdere expliciete toezegging van de universiteit dat hij niet betrokken zou worden bij onderwijs. Dat ontdekte ‘De Morgen’ op het intern platform van de UGent. J.J., veroordeeld tot een werkstraf en boete voor zijn rol in de dood van Sanda Dia, werd

Lees meer »

De Verhulstjes brengen Saint-Tropez naar België en Nederland met eigen roséwijn: “Voor 7,99 euro haal je en stukje Saint-Tropez in huis”

De familie Verhulst lanceert binnenkort hun eigen roséwijn: een elegante, zonnige cuvée die de levensvreugde van Saint-Tropez bottelt. Vanaf zaterdag10 mei ligt deze rosé exclusief in de rekken van Albert Heijn in België en Nederland.
The post De Verhulstjes brengen Saint-Tropez naar België en Nederland met eigen roséwijn: “Voor 7,99 euro haal je en stukje Saint-Tropez in huis” appeared

Lees meer »

Duizenden evacuaties in New Jersey door bosbrand

Ongeveer 3.000 inwoners van de Amerikaanse staat New Jersey hebben moeten evacueren door de snelle uitbreiding van een bosbrand, die al meer dan 3.000 hectare heeft verwoest en meer dan 1.300 gebouwen bedreigt. Dat meldden de autoriteiten dinsdag.

Lees meer »

Autonome interventiedrone voorgesteld op DronePort in Sint-Truiden: “Extra ogen in de lucht voor hulpverleners”

Hulpverleningszone Zuid-West Limburg zal de komende jaren hulp krijgen van een autonome interventiedrone. De drone staat permanent opgesteld in een box naast de startbaan van DronePort in Brustem (Sint-Truiden) en kan binnen de 90 seconden na een noodoproep zelfstandig opstijgen. De drone zal de hulpdiensten snel van live-beelden kunnen voorzien, waardoor zij zich beter kunnen voorbereiden op de noodsituatie.

Lees meer »