Zorgt een televisieprogramma als ‘Down the Road’ voor meer inclusiviteit of zet het mensen met een beperking net integendeel te kijk als curiosa? Een terechte vraag, want die grens moet wel degelijk nauwlettend bewaakt worden. Maar bestaansrecht heeft het format voor mij alleszins wel.
Als het programma, waarvan dit voorjaar al het zevende seizoen wordt gelost, iets toont, dan is het wel dat het mensen zijn als u en ik. Ze zijn net zo goed schattig, lief en grappig als bitchy, kwaad en ergerlijk. En ze hunkeren al even hard als de rest van de wereld naar vriendschap en liefde.
Die vraag naar een vriend of een liefje bij mensen met een verstandelijke beperking is er altijd al geweest, maar werd tot voor kort zelden of niet au sérieux genomen. Maar Lieve, een ervaren begeleidster van mensen met een verstandelijke beperking, deed dat wel. Haar idee om datingmomenten te organiseren voor de bewoners van haar en enkele verwante instellingen werd enthousiast onthaald, uitgerold onder de noemer ‘Café Cupido’, en kon voor de vierde editie vorige week al rekenen op 38 mensen op zoek naar vriendschap en/of liefde.
De vraag naar een liefje bij mensen met een verstandelijke beperking werd zelden of niet au sérieux genomen
Het vraagt een warm en betrokken hart en een open geest om in een initiatief als dit mee te gaan. Van zowel de deelnemers, hun begeleiders als hun netwerk. Het vraagt om grenzen te durven aangeven ook. Want neen, dit werkt niet voor iedereen. Het vraagt het nodige inzicht en aanvoelen van waar onrealistische verwachtingen het overnemen van gewoon graag samen willen zijn. En ook dat weer bij te sturen. En het vraagt een hoop vrijwillige uren werk, dat ook wel weer natuurlijk. Maar met wat een mooi resultaat als antwoord.
Heel geruststellend voor de buitenwereld bovendien, de reportage over zo’n Café Cupido verder in deze krant: voor wie de voorbije weken het idee zou hebben opgevat dat de zorgsector vol geniepig filmend werkvolk steekt.
The post OPINIE – De vraag naar een liefje bij mensen met een beperking is er altijd al geweest, maar werd zelden au sérieux genomen is provided by KW.be.