HOWEST verlaat historische site in Sint-Jorisstraat

Na decennia van lesactiviteiten verlaat Howest binnenkort de campus Brugge Centrum in de Sint-Jorisstraat. De hogeschool sluit eind dit academiejaar de deuren van dit monumentale gebouw, waarin al sinds 1883 onderwijs wordt georganiseerd. De site heeft een rijke onderwijsgeschiedenis die veel verder teruggaat dan de hogeschool zelf. Het pand pand werd oorspronkelijk gebouwd als Rijksnormaalschool en groeide uit tot een vertrouwd oriëntatiepunt in de Brugse binnenstad.

De campus werd tussen 1880 en 1883 ontworpen door de Brugse stadsarchitect Louis Delacenserie, die ook het Brugse station en het Provinciaal Hof op zijn naam heeft. Eén van de blikvangers is de vrijstaande neogotische gymnastiekzaal. De zaal, waar je vandaag nog steeds de houten spantstructuur en originele turntoestellen kan bewonderen, werd ontworpen volgens de pedagogische inzichten van die tijd. Opvallend was de aanwezigheid van individuele kleedkamers op de eerste verdieping. Toch wel een zeldzaamheid in die periode. In 1989 werd het volledige schoolcomplex, inclusief de turnzaal, beschermd als monument.

Ondertussen vinden de Brugse opleidingen van Howest al ruim een jaar hun plek in de nieuwe, locatie naast het station. Deze campus combineert een uitstekende bereikbaarheid met een inspirerende omgeving voor leren en samenwerken. Studenten genieten er van lichte, open ruimtes, moderne infrastructuur en een directe aansluiting op het hart van de stad én het openbaar vervoer.

Afscheid

“We nemen afscheid van een plek die onlosmakelijk verbonden is met de geschiedenis van het onderwijs in Brugge. Deze campus heeft duizenden studenten zien groeien, doen leren en laten dromen. We zijn dankbaar dat we deel mochten uitmaken van dit stukje geschiedenis en hopen dat deze unieke plek een mooie toekomst krijgt binnen het Brugse stadsweefsel.”, aldus Isabel Uitdebroeck, Opleidingsdirecteur Howest Brugge.

Op zaterdag 26 april organiseert Howest een feestelijk afscheidsmoment, waarop studenten, alumni, huidige en voormalige medewerkers, buren en sympathisanten welkom zijn om herinneringen op te halen in het historische gebouw. Het programma start om 14 uur met gratis rondleidingen doorheen de campus. Om 17u start het officieel gedeelte gevolgd door het afscheidsfeest.

Het afscheidsmoment valt in hetzelfde weekend als Erfgoeddag 2025, hét jaarlijkse erfgoedevenement in Vlaanderen dat mensen uitnodigt om cultureel erfgoed van dichtbij te beleven. De Howest-campus is een prachtig voorbeeld van levend erfgoed: een plek waar generaties les volgden, in een gebouw dat zowel architecturaal als pedagogisch uniek is. (PDC)

The post HOWEST verlaat historische site in Sint-Jorisstraat is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

OPINIE – De West-Vlaamse ‘voetbalboeren’ floreren als nooit tevoren

Dat de West-Vlaamse landbouwers het moeilijk hebben, is bekend. Maar de West-Vlaamse ‘voetbalboeren’ floreren als nooit tevoren. Zulte Waregem en Club Brugge, juist. Beide clubs dragen dezelfde geuzennaam. ‘Boeren…!’ galmt dan uit volle borst uit alle kelen in Jan Breydel en de Elindus Arena.
The post OPINIE – De West-Vlaamse ‘voetbalboeren’ floreren als nooit tevoren appeared first on KW.be.

Lees meer »

Duizenden mensen op de been voor Sint-Veroonmars met Paassoldaten in Lembeek

De Sint-Veroonmars in Lembeek trok dit jaar opnieuw duizenden deelnemers en toeschouwers. De eeuwenoude paasprocessie is erkend als immaterieel cultureel erfgoed. Ze gaat terug tot de heiligverklaring van Veroon in middeleeuwen. De traditie brengt kasdragers, historische regimenten, de zogenaamde Paassoldaten en muziekkorpsen samen voor een tocht van 18 kilometer langs de grenzen van Lembeek.

Lees meer »

26 doden bij aanval op toeristen in Indiaas Kasjmir

Bij een gewapende aanval op toeristen in Indiaas Kasjmir zijn dinsdag 26 mannen gedood. Dat blijkt woensdag uit een balans van het ziekenhuis, die werd gecontroleerd door de politie. Het gaat om de dodelijkste aanval op burgers in 25 jaar in de door opstanden geteisterde grensregio.

Lees meer »

Wij keken de rechtbankverslagen in over de Keniaanse ‘mierenbendes’: zo kochten de Kempense tieners 5.000 mieren

Het is bang afwachten voor S.L. (18) en D.L. (18), de twee Vlaamse tieners die in Kenia vervolgd worden voor het illegaal bezit van 5.000 mierenkoninginnen. De rechtbank heeft twee weken nodig om alle verslagen in de zaak te raadplegen alvorens tot een straf te komen. HLN kon de verslagen inkijken. Dit is hoe de Kempense jongens duizenden mieren kochten:

Lees meer »

Toen hij door kanker zijn typische stem verloor, nam Chris ‘Kabouter Lui’ Cauwenberghs (78) afscheid van de bühne: “Ontembare honger en altijd te vinden voor een grap”

Hij kampte al sinds 2014 met gezondheidsproblemen en had zich teruggetrokken uit het publieke leven, en toch raakt het overlijden van acteur Chris Cauwenberghs heel veel Vlamingen. Voor hen blijft hij altijd Kabouter Lui en/of Fernand Verbist uit de soapserie ‘Thuis’. Chris stierf in zijn slaap en werd 78. “Letterlijk en figuurlijk een heel grote meneer”, zegt Jacques Vermeire over

Lees meer »