Opnieuw 24 urenstaking bij spoor van start: heel wat treinen rijden niet

Er is maandavond om 22 uur een nieuwe spoorstaking van 24 uur van start gegaan. Het gaat al om de 21e stakingsdag dit jaar bij het spoor. Drie op de tien IC-treinen en vier op de tien L-en S-treinen rijden niet, liet spoorwegmaatschappij NMBS weten. Er rijden ook weinig P-treinen tijdens de ochtend- en avondspits. De NMBS roept reizigers op om voor vertrek de routeplanner te raadplegen.

De jongste reeks acties ging aanvankelijk alleen uit van ACOD Spoor en ACV Transcom, maar uiteindelijk sloten ook de kleinere vakbonden VSOA Spoor, OVS en ASTB zich aan. De vijf bonden voerden ook afgelopen dinsdag al actie en plannen ook op 22 en 29 april nog stakingen.

Ook het internationale treinverkeer ondervindt hinder. Tussen België en Nederland zijn een aantal treinen afgeschaft. De helft van de Eurocity Direct-treinen tussen Brussel en Amsterdam rijdt niet. Andere internationale treinen rijden normaal gezien.

Met de acties protesteert het spoorpersoneel tegen een reeks hervormingen die de federale regering wil doorvoeren. Het gaat onder andere om een verhoging van de pensioenleeftijd, meer flexibiliteit voor de spoorwerknemers, besparingen bij het spoor en een hervorming van HR Rail, de juridische werkgever van het spoorpersoneel.

Dinsdagochtend zijn vertegenwoordigers van de vakbonden vanaf 8 uur aanwezig in het station Brussel-Zuid om de reizigers te informeren over de redenen van hun acties. Ze willen “de nefaste gevolgen van de maatregelen op de werkgelegenheid, de aanwervingen, de arbeidsomstandigheden en het welzijn van het personeel toelichten”.

De directies van HR Rail, spoornetbeheerder Infrabel en de NMBS betreuren “dat de reiziger weer de dupe is” van de zoveelste staking, die er komt “ondanks verschillende verzoeningsvergaderingen”, luidde het. “De stakingslast wordt ondraaglijk voor de reizigers, de werkwilligen en tal van andere economische en sociale actoren.”

The post Opnieuw 24 urenstaking bij spoor van start: heel wat treinen rijden niet is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Wereldwijde wijnconsumptie op laagste peil sinds 1961

De wereldwijde wijnconsumptie is in 2024 met 3,3 procent gedaald tot 214,2 miljoen hectoliter, het laagste niveau sinds 1961. Dat blijkt dinsdag uit het jaarlijkse rapport van de Internationale Organisatie voor Wijn (OIV). De organisatie wijt de terugval aan structurele veranderingen in consumptiepatronen en aan economische onzekerheid.

Lees meer »

Kinrooi opent aspergeseizoen 2025 met lichtshow en feestmuziek: “Ze komen vanuit Aalst en Roeselare voor onze asperges”

Met een lichtshow en feestmuziek is in Kinrooi gisteren het nieuwe aspergeseizoen op gang geschoten. Of ‘gestoken’, want bij de aspergeteelt wordt een mes gebruikt om de groente uit de grond te halen. De eer om de eerste steek te geven was weggelegd voor burgemeester Peter Nies (CD&V). Samen met aspergekweker Johan Driessens oogstte hij de eerste exemplaren van ‘het

Lees meer »

“Hier krijg je echt de kans om je capaciteiten volop te ontwikkelen”: Filip uit Oostvleteren is al zeven jaar reservist bij defensie

Filip De Cooman (38) is één van de 6.600 reservisten bij defensie die ons land momenteel telt. Minister Theo Francken (N-VA) wil dat aantal optrekken naar 20.000. Maar wat is een reservist nu precies en waaruit bestaat zijn takenpakket?
The post “Hier krijg je echt de kans om je capaciteiten volop te ontwikkelen”: Filip uit Oostvleteren is al zeven

Lees meer »

Migratie van buiten de EU wordt moeilijker voor bepaalde beroepen: “Instroom van laaggeschoolden helpt ons niet vooruit”

Vlaams minister van Werk Zuhal Demir (N-VA) wil de lijst van knelpuntberoepen waarvoor arbeidsmigratie van buiten de Europese Unie vlot mogelijk is, inkorten van 29 naar 23 beroepen. Onder meer vrachtwagen- en buschauffeurs, installateurs van sanitair, vloerders-tegelzetters, slagers en warme bakkers verdwijnen van de lijst. Arbeidsmarktexpert Jan Denys reageert op de beslissing: “Laaggeschoolden die zo ons land binnenkomen, belanden snel

Lees meer »

Voormalig sanatorium Heynsdaele in Ronse wordt komende 40 jaar thuis voor kunstenaars: “Een plek om te creëren en te tonen” 

Het voormalig sanatorium Heynsdaele in Ronse wordt de komende 40 jaar de nieuwe thuis van een groep kunstenaars. Tot 2020 was het een provinciale school, maar sindsdien staan de gebouwen leeg. Nu huurt een kunstenaarscollectief de gebouwen, en krijgt het een nieuwe invulling. "Het wordt een plek om kunst te creëren en te tonen", klinkt het bij één van de

Lees meer »

Vijfhonderd dagen wachten na asielaanvraag in België: termijn loopt op

De gemiddelde behandelingstermijn van een asielaanvraag liep in de eerste maanden van dit jaar op tot 496 dagen. Vorig jaar ging het nog om een gemiddelde van 430 dagen. Bijna 15 procent van de asielzoekers wacht zelfs meer dan twee jaar op een beslissing. Dat heeft De Morgen zaterdag bekendgemaakt, op basis van cijfers die Groen-parlementslid Matti Vandemaele opvroeg bij

Lees meer »

Zes arrestaties na zware vechtpartij aan Antwerpen-Centraal

De Antwerpse politie heeft zes personen gearresteerd na de zware vechtpartij op het Koningin Astridplein aan het Centraal Station. Daarbij vielen vier gewonden. Een slachtoffer verkeerde in levensgevaar. Alle gewonden zijn ook verdachten. “Aan de hand van verder onderzoek en verhoren zal de politie in kaart brengen wie bij de feiten betrokken was en wie welk aandeel daarbij had”, zegt

Lees meer »