Langs de Driftweg in De Haan opende onlangs eethuis ‘A Tavola da Nino’ de deuren. De sympathieke uitbaters brengen er huisgemaakte Italiaanse gerechten, artisanale pizza’s en andere authentieke smaken recht uit Sicilië. “We willen onze klanten een totaalervaring geven.”
Genieten van een stukje authentiek Italië, met alles erop en eraan: da’s in het kort de ervaring die uitbaters Antonino ‘Nino’ La Spina (60) en Cyntia Vanhollebeek (39) in hun eethuis ‘A Tavola da Nino’ willen meegeven.
“We koken voor onze klanten zoals we thuis ook koken”, zegt Cyntia, die zelf géén Italiaans bloed heeft. “Maar ik ben wel ‘made in Sicily’”, knipoogt ze. Haar ouders waren daar veertig jaar geleden op vakantie. “Mijn man Nino is 36 jaar geleden naar België gekomen. We leerden elkaar hier 21 jaar geleden kennen in Namen.”
De grootvader van Cyntia was dan weer een Bruggeling. “Eigenlijk is het ook een beetje daardoor dat we in De Haan beland zijn. Ik wou hier mijn roots komen opzoeken”, zegt Cyntia. “En ik ben vastberaden om snel Nederlands te leren, want ik wil op een dag de tientallen liefdesbrieven kunnen lezen die mijn grootvader tijdens de oorlog schreef aan mijn grootmoeder”, klinkt het. Jammer dat Valentijn alweer voorbij is want ‘A Tavola da Nino’ straalt een en al passie en romantiek uit.
Eros Ramazzotti
Nino en Cyntia runden vroeger verschillende succesvolle horecazaken in Dinant. “Daar zijn we uiteindelijk mee gestopt omwille van de gezondheid van mijn man”, zegt Cyntia. “Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en zo zijn we uiteindelijk toch opnieuw begonnen. Wel pakken we het bewust wat kleinschaliger aan nu. ‘A Tavola da Nino’ is klein maar fijn.”
Verfijnd is alleszins ook de keuken. Nino roert er samen met Lorenzo en Maurizio in de potten. Spaghetti alle vongole, vitello tonnato, escalope ‘milanese’: aan Nino’s tafel krijg je een onvervalst stukje Italië op je bord terwijl Eros Ramazzotti door de speakers klinkt. En aan het einde van elke maaltijd krijg je een Italiaanse zoetigheid of digestiefje aangeboden, zoals cannoli of limoncello.
Homemade
“De menukaart wordt trouwens ook elke week aangepast”, zegt Cyntia. “We hebben een driegangenmenu van 39 euro, en een goedkopere ‘marktlunch’ van woensdag tot vrijdag. Op woensdag is het hier markt voor de deur, vandaar…” Die marktlunch – vandaag is dat de vongole – kost 23 euro, dessertje inbegrepen. Op zaterdag en zondag wordt er van de kaart gegeten. Niet letterlijk.
De chef geeft nog een paar aanbevelingen: de frittura mista di pesce – een mix van gefrituurde vis – schijnt erg lekker te zijn, insalata di polpo – octopussalade – is Italiaanser dan Italiaans, en ook de melanzana alla parmigiana is volgens Nino om duimen en vingers bij af te likken. “En alles is uiteraard homemade. Zelfs het brood”, zegt Cyntia. Da’s immers de ‘Italian way’. A Tavola da Nino is trouwens een ristorante pizzeria: er staan ook liefst vijfendertig verschillende pizza’s op de kaart. Van een frutti di mare tot eentje met mortadella of porchetta.
Kostuums voor Trammelant
‘A Tavola da Nino’ heeft zijn start niet gemist. “We zijn elke avond volzet”, zegt Cyntia. “De klanten voelen dat ons hart in deze zaak zit, en wij voelen ons – ook al wonen we hier nog maar twee maanden – al helemaal thuis in De Haan. Mijn man is afkomstig van Taormina, een bruisend kuststadje dat net als De Haan geen hoogbouw heeft.”
“Een oudere Duitse klant vertelde dat hij hier in de jaren dertig nog bij Einstein is geïnviteerd geweest”
“We mochten hier trouwens ook al veel boeiende mensen verwelkomen. Een oudere Duitse klant, in zijn thuisland blijkbaar een gerenommeerde wiskundige, vertelde dat hij hier in de jaren dertig nog bij Einstein is geïnviteerd geweest.”
“Ook de sfeer in De Haan vinden we geweldig: de eerste dag dat we open waren, zijn onze buren zich vriendelijk komen voorstellen. We hebben ondertussen zelfs al kostuums gezocht voor Trammelant”, knipoogt Cyntia, die toevallig net nog haar 39ste verjaardag vierde. “Ik ben jarig op 8 april, mijn man op 4 april en onze dochter Maria de zevende”, lacht ze.
Driftweg 4 De Haan – Tel: 0483 60 93 40
The post Nieuw eethuis ‘A Tavola da Nino’ in De Haan tovert authentiek stukje Italië op je bord: “Er wordt hier gekookt zoals thuis” is provided by KW.be.