De liefde voor de rally kreeg hij mee van zijn pa Nick die in 2017 op amper 54-jarige leeftijd overleed. Ondertussen baant Jorg Lannoo zich een weg in het rallywereldje. En op 11 en 12 april debuteert hij in Tielt waar hij deelneemt aan de TAC Rally. “Mijn eerste nationale rally ooit.”
Jorg Lannoo groeide op met de autosport. “Mijn vader Nick was erdoor gebeten. We gingen vaak samen kijken. Hij zat zelf nog achter het stuur en was ook copiloot, onder meer op de sprintrally op de Poelberg. Maar we deden soms ook bepijlde autoritten. En de TAC Rally was altijd een uitstap met ons gezin. Mijn pa heeft nooit rally gereden zoals ik dat nu doe, maar het is toch met hem in mijn achterhoofd dat ik eraan ben begonnen. Hij heeft gestreden tegen kanker, maar overleed veel te jong. Daarom ook dat je dromen niet mag uitstellen dacht ik, dus zette ik drie jaar geleden zelf mijn eerste stappen in de rallywereld.”
Hoe begon het precies?
“Eind 2021 heb ik mijn wagen gekocht, een Opel Manta A met bouwjaar 1971. Ik neem dus in de rally’s ook deel bij de Historics. Meteen moet je de zoektocht naar sponsors starten, het is immers een kostelijke hobby. Dat is eigenlijk hetgeen ik het minst graag doe, maar heel wat mensen die ik via allerlei wegen ken, geven me financieel een steuntje. Ik ben gestart met Jelle Vermeire als copiloot. We zaten nog samen in de klas, hij had al tonnen ervaring en is zelf een heel goede piloot. De eerste twee rally’s, in Moorslede en Oostrozebeke, waren meteen een goede leerschool. Ik ging aan de slag met de tips die ik kreeg. Want je mag het niet onderschatten. Je moet uiteraard gefocust zijn op de weg, maar je moet tegelijk ook de instructies van de copiloot oppikken.”

Behoor je ook tot een team?
“Ik ben gestart bij Vada Racing Team, bezieler Kristaan Vandamme was een jeugdvriend van mijn vader. Maar voor de service moest ik al terecht bij RSE uit Aarsele, dus was het makkelijker om daar alles te laten doen: van het sleutelen aan de wagen, waar ik probeer aan mee te helpen, tot de service. Tijdens een wedstrijd komt er ook veel meer bij kijken dan rijden zelf. Tussen de proeven door moet je ook eens tijd maken voor je sponsors. Maar het loopt ondertussen vrij vlot, ik nam al deel aan zeven rally’s waarvan ik er zes heb uitgereden. Enkel in Kortrijk belandde ik in de gracht. En dat zorgt natuurlijk voor extra kosten, anders had ik nu misschien wel al tien rally’s op mijn conto staan.”
“Mijn ma zal wel wat bezorgd zijn, maar ze kan het heel goed verstoppen”
Je hebt voor de TAC Rally nu ook een gelegenheidscopiloot?
“Dit jaar rij ik met Colin Debue aan mijn zijde, maar die had er geen probleem mee om in Tielt eens zijn zitje af te staan. Kevin Opsomer, die normaal als fotograaf aan het werk is op de rally’s, zal me daar bijstaan. Hij is van Ruiselede, dus ook voor hem is het een thuisrally.”
En daar ken jij de wegen op je duimpje?
“Dat is een voordeel en nadeel tegelijk. Zeker rond de Poelberg ken ik ieder stukje grond, maar je moet ook naar je copiloot luisteren. Anders kom je misschien voor verrassingen te staan. Maar ik ken er niet alle KP’s even goed, de notities van mijn copiloot zullen dus heel belangrijk zijn.”
En in Tielt zullen ongetwijfeld veel vrienden en familie op post zijn om te supporteren? Je ma op kop?
“Ik hoop het alvast, dat er wat volk opdaagt. Het is ook de 50ste editie en daarvoor heeft de organisatie heel wat extra’s in petto. Mijn moeder zal er zeker zijn, ze ging vroeger ook al mee met ons. Ze weet dus over wat het gaat, ze zal allicht wel wat bezorgd zijn dat ik heelhuids de finish haal, maar dat kan ze goed verstoppen.”
“Zelf ben ik iemand die over heel het land rally’s gaat bekijken en nu en dan pik ik ook een WRC mee in het buitenland. Dit jaar hoop ik in de Centraal Europese Rally mee te kunnen doen. Het zou wel eens het laatste jaar kunnen zijn van Thierry Neuville nu blijkt dat Hyundai na dit seizoen zou stoppen.”
Hoe bereid je je fysiek voor op de rally?
“Vooral door te gaan fietsen, zo onderhoud ik mijn conditie. Ik ben nog lid geweest van WTC Tielt, maar nu ga ik meestal in mijn eentje, maar het liefst in een klein gezelschap, fietsen. Daar hoort ook mountainbike bij.”
De TAC Rally is nog van een ander niveau dan diegene die je reed?
“Het is mijn eerste nationale rally, dus moest ik nog heel wat papieren invullen en zelf nog eens bij de dokter langs. In Oostrozebeke haalde ik al eens een tweede plaats in mijn categorie, in Tielt zal ik wel zien waar ik strand. Maar ik kijk er alvast naar uit. Mijn pa zal wel met mij meerijden, ik hoop hem trots te kunnen maken.”
Jorg Lannoo
Privé
Jorg Lannoo (34) is de zoon van Nick (+2017) en Mieke Lapeere. Zijn zus heet Arina. Hij heeft een zoontje Tobe (3) en zijn vriendin heet Caroline Goossens. Jorg woont nu in de Papegaaistraat in Oostrozebeke, maar spendeerde de eerste 29 jaar van zijn leven in Tielt.
Opleiding en loopbaan
De lagere school liep hij op De Waaiberg in Tielt, hij studeerde mechanische vormgevingstechnieken aan VTI Tielt en in avondschool automechanica. Werkt als aankoper bij TVH Waregem.
Vrije tijd
Speelde 15 jaar basketbal, gaat graag fietsen met de koersfiets of mountainbike en houdt van de rallysport.
The post “Voor eigen publiek met mijn pa in gedachten”: Jorg (34) verloor in 2017 zijn pa Nick (54) en rijdt nu TAC-rally als eerbetoon is provided by KW.be.