Brugge vroeger en nu (14): van bakkerij tot café, het verhaal van Pick(ery)

Voor velen lijkt Brugge door de eeuwen heen onveranderd. Maar is dat werkelijk zo? Koen De Brabander, sinds de 16de eeuw in rechte lijn verbonden met Brugse grond, gaat op zoek naar antwoorden. Hij vergelijkt oude beelden met het heden. Deze week neemt hij je mee naar Bakkerij Pickery op de Brugse Eiermarkt anno 1900.

Waar we vandaag het gekende Café Pick vinden, bevond zich tot eind 1960 de brood- en beschuitbakkerij van de familie Pickery.

De bakkerij werd in 1809 door Jean Pickery gesticht in de Ezelstraat. Na zijn dood in 1811 werd hij opgevolgd door zijn zoon Jan, die de bakkerij op zijn beurt overdroeg aan zijn zoon Albert. Een klein detail: in zijn gezin werd ook de latere Brugse beeldhouwer Hendrik Pickery geboren. Maar dat is een ander verhaal.

Terug naar Albert, die de bakkerij na zijn huwelijk met Barbara Dubois in 1822 verhuisde naar de hoek van de Eiermarkt en de Rozemarijnstraat.

De winkel lag dan wel aan de Eiermarkt, maar het eigenlijke bakkersatelier bevond zich net om de hoek in de Rozemarijnstraat. Albert overleed in 1857 op 58-jarige leeftijd en zijn zoon Albert jr. zette de zaak voort en bracht ze tot grote bloei. Op een gegeven moment stelde hij liefst 29 mensen te werk.

Kransterlingen

De bakkerij was vooral bekend om zijn Noeuds de Bruges, ook wel Brugse Achten of Brugse Knopen genoemd. Echte Bruggelingen spraken echter van Kransterlingen. De creatie van deze lekkernij, een gesuikerd koekje, zou teruggaan op een recept dat werd ontwikkeld op verzoek van Maria van Bourgondië, die weleens iets anders wilde dan de taarten die in haar tijd zeer populair waren…

Wie vandaag Noeuds de Bruges wil proeven, kan dat zonder probleem: ze worden nog steeds volgens het authentieke recept gemaakt door Oud Huis Deman.

De Pick anno 2025, een rustplaats voor dorstige reizigers.
De Pick anno 2025, een rustplaats voor dorstige reizigers. © Davy Coghe

Bakkerij Pickery kende verschillende generaties van opvolging, met een zijsprong toen de zaak werd overgenomen door dochter Hélène, die huwde met bakker Edmond Willems. Uiteraard werd ervoor gekozen de naam van de zaak te behouden, gezien de commerciële weerklank.

Zoon Fernand Willems zou de laatste uitbater zijn, en 1960 werd het laatste jaar van Oud Huis A. Pickery. Begin 1961 werd het pand te koop aangeboden.

Het heropende als Estaminet De Pickery, maar die naam werd al snel gewijzigd naar De Pick, naar bevel van de volksmond.

Zo behoudt de huidige naam van het pand nog altijd een link met bakker Albert Pickery, die 200 jaar geleden besloot zijn zaak daar te vestigen.

Herlees hier alle afleveringen en ontdek het rijke Brugse verleden op www.erfgoedbrugge.be.

The post Brugge vroeger en nu (14): van bakkerij tot café, het verhaal van Pick(ery) is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Nieuwe beelden tonen dat gegooide bidon bijzonder hard aankwam in gezicht Van der Poel: “Belandt hij op m’n neus, dan is die gebroken”

Er zijn nieuwe beelden opgedoken van hoe Mathieu van der Poel (30) een bidon tegen zijn hoofd gegooid kreeg tijdens Parijs-Roubaix. Op de amateurvideo is te zien dat de (gevulde) bidon bijzonder hard aankomt op het gezicht van de Nederlander. Van der Poel, die tijdens de koers ook bier naar zich gegooid kreeg, zelf spreekt van “poging tot doodslag.”

Lees meer »

Pup Alpha is nieuwste rekruut van de hondenteams politie Westkust

Politiezone Westkust heeft sinds kort een nieuwe rekruut in dienst bij de hondenteams. Mechelse herderpup Alpha is de nieuwste aanwinst die getest zal worden of hij in aanmerking komt voor een opleiding tot dual purpose hond.
The post Pup Alpha is nieuwste rekruut van de hondenteams politie Westkust appeared first on KW.be.

Lees meer »

Aanhoudende inbrakenplaag in Wervik: dieven slaan toe in woning langs Diederik Gheerbodelaan, poging in huis naast frituur Park mislukt

Vrijdagnacht omstreeks 3 uur was er een poging tot inbraak in de woning van Vincent Bourez en Cathy Dobbels in de drukke Kruisekestraat. Vincent baat naast zijn huis frituur Park uit. “Er is schade aan de voordeur. We zijn wakker geworden van stampen tegen de deur en zo is de hond beginnen blaffen”, vertelt Vincent.
The post Aanhoudende inbrakenplaag

Lees meer »

PORTRET. Vastgoedbaas Omar Govers kijkt aan tegen 43 jaar cel, en moet 400 miljoen euro drugswinsten terugbetalen aan Belgische staat

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft de Antwerpse drugstrafikant Omar Govers (35) veroordeeld tot 20 jaar celstraf voor de invoer van 26 ton cocaïne. Govers, die in Dubai actief is als vastgoedondernemer, verzamelde al voor 43 jaar aan openstaande gevangenisstraffen. Govers moet ook 400 miljoen euro aan winsten uit de drugshandel terugbetalen aan de Belgische staat.

Lees meer »

Minder crèches geschorst of opgeheven in 2024

Na een piek in het aantal maatregelen tegen kinderopvanglocaties in 2022 is het aantal schorsingen en opheffingen vorig jaar opnieuw gedaald. Zo bericht ‘De Standaard’ vandaag op basis van cijfers die Vlaams parlementslid Katrien Schryvers (CD&V) opvroeg bij minister van Welzijn Caroline Gennez (Vooruit).

Lees meer »

Briek Deblaere en Evy Galmart verhuren zelfgemaakte minigolfbanen: “Ideaal voor feesten en teambuildings”

Je zoekt een gezellige en verbindende activiteit voor een feest of een teambuilding? Dan kan de nieuwe vzw Putt Up & Play je helpen. Het koppel Briek Deblaere en Evy Galmart verhuurt met die vzw zelfgemaakte minigolfbanen en zorgt voor de deskundige uitleg en de vlotte begeleiding.
The post Briek Deblaere en Evy Galmart verhuren zelfgemaakte minigolfbanen: “Ideaal voor

Lees meer »