Voor velen lijkt Brugge door de eeuwen heen onveranderd. Maar is dat werkelijk zo? Koen De Brabander, sinds de 16de eeuw in rechte lijn verbonden met Brugse grond, gaat op zoek naar antwoorden. Hij vergelijkt oude beelden met het heden. Deze week neemt hij je mee naar Bakkerij Pickery op de Brugse Eiermarkt anno 1900.
Waar we vandaag het gekende Café Pick vinden, bevond zich tot eind 1960 de brood- en beschuitbakkerij van de familie Pickery.
De bakkerij werd in 1809 door Jean Pickery gesticht in de Ezelstraat. Na zijn dood in 1811 werd hij opgevolgd door zijn zoon Jan, die de bakkerij op zijn beurt overdroeg aan zijn zoon Albert. Een klein detail: in zijn gezin werd ook de latere Brugse beeldhouwer Hendrik Pickery geboren. Maar dat is een ander verhaal.
Terug naar Albert, die de bakkerij na zijn huwelijk met Barbara Dubois in 1822 verhuisde naar de hoek van de Eiermarkt en de Rozemarijnstraat.
De winkel lag dan wel aan de Eiermarkt, maar het eigenlijke bakkersatelier bevond zich net om de hoek in de Rozemarijnstraat. Albert overleed in 1857 op 58-jarige leeftijd en zijn zoon Albert jr. zette de zaak voort en bracht ze tot grote bloei. Op een gegeven moment stelde hij liefst 29 mensen te werk.
Kransterlingen
De bakkerij was vooral bekend om zijn Noeuds de Bruges, ook wel Brugse Achten of Brugse Knopen genoemd. Echte Bruggelingen spraken echter van Kransterlingen. De creatie van deze lekkernij, een gesuikerd koekje, zou teruggaan op een recept dat werd ontwikkeld op verzoek van Maria van Bourgondië, die weleens iets anders wilde dan de taarten die in haar tijd zeer populair waren…
Wie vandaag Noeuds de Bruges wil proeven, kan dat zonder probleem: ze worden nog steeds volgens het authentieke recept gemaakt door Oud Huis Deman.

Bakkerij Pickery kende verschillende generaties van opvolging, met een zijsprong toen de zaak werd overgenomen door dochter Hélène, die huwde met bakker Edmond Willems. Uiteraard werd ervoor gekozen de naam van de zaak te behouden, gezien de commerciële weerklank.
Zoon Fernand Willems zou de laatste uitbater zijn, en 1960 werd het laatste jaar van Oud Huis A. Pickery. Begin 1961 werd het pand te koop aangeboden.
Het heropende als Estaminet De Pickery, maar die naam werd al snel gewijzigd naar De Pick, naar bevel van de volksmond.
Zo behoudt de huidige naam van het pand nog altijd een link met bakker Albert Pickery, die 200 jaar geleden besloot zijn zaak daar te vestigen.
Herlees hier alle afleveringen en ontdek het rijke Brugse verleden op www.erfgoedbrugge.be.
The post Brugge vroeger en nu (14): van bakkerij tot café, het verhaal van Pick(ery) is provided by KW.be.