Brugsche vertalseltjies (14): ‘De Beul van Belgenland’ op bezoek in Brugge

Als geen ander kent Brugge een boeiende geschiedenis. Die bestaat niet enkel uit grootse gebeurtenissen, maar nog meer uit vele petites histoires, kleine wetenswaardigheden die zelden of nooit worden opgerakeld. In de reeks ‘Brugsche vertalseltjies’ diept gediplomeerd stadsgids Chris Weymeis weetjes op uit een rijkgevulde historische grabbelton. Deze week: het bezoek van ‘De Beul van Belgenland’.

Brugge kreeg op donderdag 9 februari 1893 het bezoek van een man die men liever niet te veel of zelfs helemaal niet graag zag komen, namelijk De Beul van Belgenland. De man kwam toen van Brussel naar de Burg voor een wel heel speciale opdracht waarbij, in tegenstelling met wat men zou verwachten, géén bloed vloeide. Zijn komst werd zelfs vooraf in de toenmalige kranten aangekondigd.

De beul, wiens naam niet bekend is, moest op de Burg op bevel van het eedgerecht, wat nu het assisenhof heet, tijdens een plechtigheid de veroordeling bekendmaken van een dief die bij verstek was veroordeeld. De man, Clement Dufour, was wegens diefstal met verzwarende omstandigheden tot vijftien jaar dwangarbeid veroordeeld.

Prop papier

Normaal was het de gewoonte dat een griffier van de rechtbank het vonnis las en het document daarna op een paal vastspijkerde. De aflezing gebeurde in aanwezigheid van vier gendarmen die met den blooten sabel op de vier hoeken rond den paal stonden opgesteld.

Bij deze plechtigheid werd, om welke reden dan ook, afgeweken van de gebruikelijk manier van bekendmaking voor dergelijke feiten. Eerst en vooral deed men voor de plechtigheid beroep op De Beul van Belgenland en stonden de rijkswachters vrij onregelmatig rond de paal opgesteld om het volk op afstand te houden. De mensen konden de paal dus niet benaderen en bijgevolg ook niets van het vonnis lezen. Ook de beul was blijkbaar niet in zijn sas met dit wat saaie vertoon. Na een tijdje kwam hij naar de paal, scheurde het vonnis eraf, rolde het papier in een bolletje, stak het in zijn vestzak en trok statiewaards om er de trein naar Brussel te nemen. Einde vertoning.

Overval

Blijkbaar slaagde men er in de loop van de zomer 1893 in om Clement Dufour in Frankrijk aan te houden en hem in oktober voor het assisenhof in Brugge te brengen. De 30-jarige man uit Ruiselede had, samen met twee van zijn schoonbroers, op 4 maart 1792 in Maria-Aalter de boswachter Karel Werbroeck overvallen en hem beroofd van zijn portemonnee met daarin 27 frank. Dufour ontkende de feiten, maar vluchtte kort erna wel met zijn gezin naar Frankrijk. Het assisenhof veroordeelde Clement Dufour tot vijf jaar gevangenis voor de gepleegde feiten.

Dat de aankondiging niet door een Brugse beul gebeurde, mag niet verwonderen. De laatste in Brugge geboren beul van Belgenland Boitquin was immers op 25 maart 1891 overleden.

Herlees hier alle afleveringen. Lezers met vragen over een Brugs historisch onderwerp kunnen terecht op [email protected].

The post Brugsche vertalseltjies (14): ‘De Beul van Belgenland’ op bezoek in Brugge is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Behandeling asielaanvraag in België duurt steeds langer: nu al vijfhonderd dagen, zeventig meer dan vorig jaar

De gemiddelde behandelingstermijn van een asielaanvraag liep in de eerste maanden van dit jaar op tot 496 dagen. Vorig jaar ging het nog om een gemiddelde van 430 dagen. Bijna 15 procent van de asielzoekers wacht zelfs meer dan twee jaar op een beslissing. Dat heeft De Morgen zaterdag bekendgemaakt, op basis van cijfers die Groen-parlementslid Matti Vandemaele opvroeg bij

Lees meer »

Regenval bemoeilijkt reddingswerkzaamheden in Myanmar

Tien dagen na de zware aardbeving in Myanmar, met een magnitude van 7,7, is de dodentol gestegen tot 3.514. Nog eens 210 mensen zijn vermist. Dat meldt de Myanmarese junta maandag. In en rond Mandalay, de tweede grootste stad van het land die zich vlak bij het epicentrum bevindt, zijn 2.100 doden bevestigd.

Lees meer »

‘Factcheckers’ toont gevaren sharenting: “Choquerend en wake-up call” voor Peter Van de Veire en Vlaamse influencers

"Choquerend" en een "wake-up call": zo noemen Radio2-dj en VRT1-gezicht Peter Van de Veire en influencers Lieve Vandenweghe en Hannes Coudenys de nieuwste aflevering van ‘Factcheckers’. Het VRT 1-programma belicht de gevaren van sharenting, het online delen van foto’s, video’s en informatie van kinderen door ouders. "Ik weet dat misbruik bestaat, maar ik heb het nog nooit op deze manier

Lees meer »

Viviane De Muynck (79) en Aimé Claeys (29), het meest besproken ‘tv-koppel’: “Dit hadden ze in Vlaanderen nog nooit gezien”

Een jonge adonis van 29 die een fiere zakenvrouw van 79 oraal bevredigt, het is een van de opmerkelijkste scènes uit het tweede seizoen van ‘Knokke Off’. De acteurs in kwestie, Aimé Claeys en Viviane De Muynck, blikken terug op het stukje tv-geschiedenis en de opnames van de spraakmakende reeks. “Toen ik het script las, was ik van m’n sokken

Lees meer »

VKW Vleteren-Sporting Keiem moet (wellicht) herspeeld worden na foutieve annulatie Rico Jordi

Het Discplinair Comité van Voetbal Vlaanderen heeft beslist dat de match VKW Vleteren-Sporting Keiem (eindstand 2-1) herspeeld moet worden. Keiem-speler was niet speelgerechtigd door een foutieve annulatie en dit had volgens het comité invloed op het matchverloop. De bondsprocureur heeft wel nog beroep aangetekend, dus het is nog even wachten op die uitspraak.
The post VKW Vleteren-Sporting Keiem moet

Lees meer »