Het caféleven in Aarsele van vroeger tot nu te boek: “Ooit 129 cafés, nu nog één echte bruine kroeg”

Het is natuurlijk niet enkel in Aarsele zo, maar het volkscafé heeft het moeilijk. Dat zette het Davidsfonds Aarsele-Kanegem er toe aan om uit te pakken met een uitgave die de cafés en brouwerijen uit Aarsele in het verleden te boek stelt. Dat boek werd voorgesteld in La Vida, nu een gezellig eethuis, vroeger café ‘t Hoekske.

Deze DF-uitgave draagt de naam van twee auteurs: Jan De Ketelaere (56) en Walter Van Keirsbulck. “Het is Jan die al heel wat gedocumenteerd had over de cafés en brouwerijen in ons dorp. Dat was allemaal handgeschreven, maar hij had al een hele voorbereiding gemaakt”, klinkt het bij het DF-bestuur.

Jan De Ketelaere woont nu al jaren in Menen, maar is en blijft een Aarselenaar. De zoon van ‘Meester Noël’, die ook 21 jaar dirigent was bij Sint-Cecilia, komt nog wekelijks naar de repetities van de muziekvereniging. In 2020 bracht Jan De Ketelaere, toen ook al in samenwerking met Davidsfonds Aarsele-Kanegem, het boek ‘De Windmolens van Aarsele’ uit.

Voor de meest recente publicatie deed het Davidsfonds ook nog een beroep op de expertise van De Roede van Tielt die qua eindredactie, lay-out en druk heel wat ervaring hebben. Ook voor eerdere publicaties als ‘Aarsele, 100 jaar Sint-Martinuskerk’ (2014) en ‘Aarsele, 1914-1918’ (2018) werd er al samengewerkt.

Het was dus Walter Van Keirsbulck die met de info van Jan De Ketelaere aan de slag ging en die met redactionele ondersteuning ook een vlot leesbare brochure van de drukpersen liet rollen.

Als klein dorp had Aarsele altijd veel cafés. Hoe valt dat te verklaren?

“De bestaansgeschiedenis van Aarsele gaat al terug naar de zevende eeuw. Maar het was vooral de ligging die cruciaal was. In 1771-72 was er de aanleg van de kasseiweg tussen Tielt en Deinze, maar daarvoor passeerde ook al de grote heirweg van Oostende naar Gent door ons dorp. De Oude Gentweg is daar nu nog de getuige van. Die baan moet er al enkele eeuwen eerder gelegen hebben. Het was een drukke verbindingsweg voor reizigers, pelgrims, studenten, ridders, foor- en marktkramers…”

De mensen verplaatsten zich in die tijd anders en vooral ook trager. Er moest dus vaak halt gehouden worden?

“Uit een telling van 1779 blijkt dat er op dat moment 129 cafés zijn. Maar Aarsele zou ook door slechte tijden gaan: ziektes teisterden het dorp en de hongersnood sloeg toe. Er waren ook diverse oorlogen en de economische crisissen volgden elkaar in sneltempo op. Het waren niet altijd even florissante tijden.”

Ook niet op café, want in De Gans werd een robbertje gevochten.

“Dat staat ook in ons boek geschreven. Op café werd veel plezier beleefd, maar na een zware vechtpartij vocht een slachtoffer nog een week lang voor zijn leven. Toen hij uiteindelijk overleed, werden drie mannen voor de rechter gebracht. Twee van hen werden veroordeeld tot levenslange dwangarbeid, later omgezet tot 20 jaar. Maar ze stierven allebei voor ze hun straf hadden uitgezeten.”

Maar de herbergen waren ook de centrale plaatsen in het dorp, waar veel volk samen kwam.

“Veel herbergen deden dienst als wethuis, anderen als locatie voor de vierschaar van de parochie. Ook verkiezingen werden er gehouden. Sommige herbergen doen ook dienst als gevangenis. In Aarsele was dat herberg het Molentje, later opgevolgd door logement ‘t Dorpshuis. Heel wat herbergen waren in feite ook handelshuizen. Aan de gevel van de herbergen hingen vaak ook teugelringen om de paarden ter plaatse te houden.”

Het boek gaat ook dieper in op de aanwezige brouwerijen in het dorp.

“Ooit telde Aarsele een stokerij, een mouterij en drie brouwerijen. Die brouwerijen bezaten dan vaak ook cafés, maar het was enkel Brouwerij De Ster van de familie De Brabandere die nog bestond na Wereldoorlog I. Maar in de Tweede Wereldoorlog werd die tot puin herschapen.”

Het boek is alfabetisch opgebouwd per straat: te beginnen met Aarsele Dorp.

“En het is daar dat we nu nog de twee cafés hebben. ‘t Dorpshuis is ondertussen meer een eetcafé, Sint-Martinus is nog de enige echte bruine kroeg. We hebben dankzij heel wat bronnen ons boek zo compleet mogelijk gemaakt, maar het kan best zijn dat er nog aanvullingen mogelijk zijn bij onze publicatie. Dat mogen de mensen altijd melden. Het is vooral een interessante publicatie voor wie Aarsele goed kent. Als dorp hebben we ook altijd onze eigenheid behouden. Met ook een afdeling van het Davidsfonds, we zijn nu al gestart met de voorbereiding van het feest van ons 100-jarig bestaan dat we in 2028 mogen vieren.”

Bio Walter Van Keirsbulck

Privé

Walter Van Keirsbulck (78) is getrouwd met Rita Depoortere. Het koppel heeft geen kinderen en woont in de Jules Van Ooststraat in Aarsele.

Opleiding en loopbaan

Industrieel ingenieur in de scheikunde. Deed jarenlang wetenschappelijk onderzoek voor ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek) en combineerde dat ook een tijd met een eigen bankkantoor.

Vrije tijd

Ondernam heel wat verre reizen, richtte mee de tennisclub in Aarsele op, net als Bridge Club Molenland waarbij hij nog altijd actief is. Is bestuurslid van Davidsfonds en houdt van cultuur.

Het boek ‘Santé, Brouwerijen en cafés in Aarsele, vroeger en nu’ (95 blz.) is te koop voor 18 euro en je kunt het bestellen door een mailtje te sturen naar [email protected] of naar DF-voorzitter [email protected]. Van de 200 gedrukte exemplaren zijn de helft al de deur uit.

The post Het caféleven in Aarsele van vroeger tot nu te boek: “Ooit 129 cafés, nu nog één echte bruine kroeg” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

EXCLUSIEF. Tom Van Grieken over Trump, Le Pen en onze premier: “De Wever lacht de Vlaming gewoon uit”

“Uiteraard heb ik Marine Le Pen een berichtje gestuurd! Wij zijn WhatsAppvriendjes.” Ronduit gedegouteerd — en dan heeft u hem nog niet horen foeteren over Bart De Wever (N-VA) — is Tom Van Grieken over het vonnis dat de Franse, uiterst rechtse presidentskandidaat deze week te horen kreeg. Nee, de Vlaams Belang-voorzitter houdt zich niet in — of wat had

Lees meer »

Kleindochter van restaurateur van vintage motorfietsen krijgt erg passend cadeau op babyborrel, en het grote exemplaar staat al op haar te wachten

Bieke Beernaert (3,5 maanden) uit Roeselare heeft een wel heel origineel cadeau gekregen op haar babyborrel, namelijk een speciaal voor haar gemaakte houten schommelmoto. De kleine meid heeft dat te danken aan de ex-collega’s van grootvader Marnix Vangheluwe (63) uit Passendale, een gepassioneerd restaurateur van oude motorfietsen. “Een passend cadeau voor haar”, zegt Marnix.

Lees meer »

Twee Russische kosmonauten en Amerikaanse astronaut vertrokken naar ISS

Een Sojoez-ruimtevaartuig met twee Russen en een Amerikaan aan boord is dinsdag om 7.47 uur Belgische tijd opgestegen van de Russische kosmodroom Bajkonoer in Kazachstan, zo was te zien op livebeelden van de lancering. De Sojoez MS-27 brengt de Russische kosmonauten Sergey Ryzhikov en Alexey Zubritsky en NASA-astronaut Jonny Kim naar het internationale ruimtestation (ISS)

Lees meer »

“Mensen voelen zich steeds comfortabeler om hun haatdragende opinie te uiten”: Antwerpse lgbtq+-personen over stijgende homofobie bij jongeren

Steeds meer jongeren in Vlaanderen vertonen minder tolerantie tegenover homo’s. Dat blijkt uit een recente studie van het Jeugdonderzoeksplatform (JOP). De lgbtq+-gemeenschap maakt zich zorgen. “In 2025 mag je verwachten dat we vooruitgaan, maar de cijfers tonen het tegenovergestelde”, zegt Janne Gilis (29) woordvoerder van jeugdorganisatie Wel Jong.

Lees meer »

Familie Eeckhout uit Keiem verwelkomt twaalfde kindje: “Laurelaih is een onverwacht, maar welgekomen geschenk”

Johanna Christiaen en Björn Eeckhout uit de Keiemdorpstraat zijn de trotse ouders geworden van Laurelaih Eeckhout. Het dochtertje werd geboren in de kraamkliniek van Torhout en is het zusje van Robbe, Owen, Oakley, Bailey, Riley, Shilouh, Romaney, Finnley, Scottey (+), Tjarley en Lysias. Haar komst was ietwat onverwacht, maar heel welgekomen voor Johanna en Björn.
The post Familie Eeckhout

Lees meer »

Marc Coucke breidt zijn West-Vlaams imperium uit: ondernemer neemt al tweede camping over in Westhoek

Het al indrukwekkende West-Vlaams imperium van Marc Coucke breidt nog maar eens uit. Zijn nieuwste aanwinst? Een camping aan de voet van de Kemmelberg. Zijn tweede camping in de Westhoek in een jaar tijd. “Maar neen, we willen er geen tweede Durbuy van maken.”
The post Marc Coucke breidt zijn West-Vlaams imperium uit: ondernemer neemt al tweede camping over

Lees meer »

Luchthaven Charleroi weer open na “incident” op landingsbaan: vluchten lopen vertraging op

Het vliegverkeer op Charleroi is dinsdagnamiddag ernstig verstoord na een incident op de landingsbaan. Hulpdiensten zijn ter plaatse. Dat melden meerdere Franstalige media. “Het gaat om een privéjet met technische problemen, niet over een commerciële vlucht. Het toestel moest geëvacueerd worden”, zo laat de luchthaven weten. Andere vluchten worden omgeleid richting Zaventem. De luchthaven is intussen weer open.

Lees meer »