Kinderen met autisme kunnen al twee jaar terecht in ‘gASStvrije’ gezinnen, pleeggezinnen die zich specifiek openstellen voor de ASS-problematiek. In West-Vlaanderen worden er momenteel negen kinderen met autisme tijdelijk opgevangen in een van de zeven autismevriendelijke huishoudens.
Momenteel staan er om en bij de 200 kinderen en jongeren op de wachtlijst voor een pleeggezin. Onder hen ook kinderen met autisme. Zij vinden vaak nog moeilijker een plekje. Een kind met autisme opvoeden is namelijk niet altijd evident en is soms zelfs de reden waarom hun biologische ouders hulp willen inschakelen.
Maar niet elk pleeggezin is hiervoor geschikt of staat hiervoor open. Daarom sloegen Pleegzorg West-Vlaanderen en vzw Victor twee jaar geleden de handen in elkaar en riepen ze de gASStgezinnen in het leven, naar het voorbeeld van het gelijknamig Oost-Vlaams initiatief.
Veilige omgeving
De bedoeling is dat ouders van een kind met autisme even op adem kunnen komen én dat de kinderen en jongeren zelf daarvoor in een veilige omgeving terechtkunnen. Dat kan van een dag of enkele weekends tot meerdere vakantieperiodes gaan. “Het is vaak niet gemakkelijk om als gezin met een persoon met autisme een ondersteunend netwerk op te bouwen”, meent Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (CD&V), die hierover cijfers opvroeg bij minister van Welzijn Caroline Gennez (Vooruit).
“Deze gASStgezinnen zijn sociaal ingestelde gezinnen met een gezonde interesse in autisme, die bereid zijn om op vooraf afgesproken momenten een gASStje op te vangen. Een echte zegen voor deze specifieke doelgroep.”
“Het is niet altijd gemakkelijk om een netwerk op te bouwen, ouders van kinderen met autisme hebben ook even adempauze nodig”
Intussen worden er al negen kinderen met autisme op regelmatige basis opgevangen in zo’n bijzonder pleeggezin. Het gezin van Mieke en Gregory is er daar een van. Naast de opvoeding van hun dochters Jolien (20), Louise (18) en Noor (16) nemen ze ook een ondersteunende rol op voor Charles*, een negenjarige met autisme die al vier jaar lang om de zes weken een weekend komt logeren. “Ik ben vertrouwd met autisme vanuit mijn professionele omgeving, maar dit is echt iets wat we met het hele gezin samen doen”, vertelt Mieke fier.
Dankbaarheid
Zowel voor Charles als voor zijn mama betekent het gezin van Mieke heel veel. “Charles’ diagnose is heel duidelijk in zijn gedrag, maar we ervaren hier eigenlijk heel weinig moeilijkheden met hem. Als hij weet wat hij kan verwachten gaat hij eigenlijk vrij gemakkelijk mee met den hoop, merken we”, vertelt Gregory.
“Van zijn mama voelen we echt veel dankbaarheid. Op deze manier kan zij zich eens volledig focussen op Charles’ broertje of eens iets met vriendinnen doen. Voor onze dochters is het dan weer een mooie leerschool: zij hebben op een heel andere manier leren kijken naar anderen in de maatschappij.”
*Charles is een schuilnaam.
The post Al negen kinderen met autisme in een pleeggezin: “Zijn mama is ons echt heel dankbaar” is provided by KW.be.