“Moet de overheid zoveel blijven betalen?”: start van De Ronde kost Brugge dit jaar een half miljoen euro

De start van De Ronde van Vlaanderen kost de Brugse belastingbetaler dit jaar een half miljoen euro, in 2027 stijgt dat bedrag tot 550.000 euro. “Met alle gemeenten en steden moeten we stilaan eens afspreken waar de financiële grens van de overheid ligt”, zegt burgemeester Dirk De fauw, die de huidige wisselwerking met Antwerpen graag zou willen voortzetten.

Tussen 1998 en 2016 startte De Ronde van Vlaanderen negentien keer na elkaar in Brugge. Voor die eerste edities van de start betaalde de stad ‘amper’ 300.000 Belgische frank, zeg maar 7.500 euro, nadat burgemeester Patrick Moenaert het organiserende Het Nieuwsblad tijdens de onderhandelingen in snelheid had gepakt.

“Het contract met startplaats Sint-Niklaas liep ten einde, er was daar onzekerheid over de sponsoring en met Het Nieuwsblad besloten we – hoofdredacteur Pol Van Den Driessche en ik – om te anticiperen en verschillende andere steden aan te schrijven”, vertelde Rik Vanwalleghem, gewezen sportjournalist en tien jaar directeur van het Centrum Ronde van Vlaanderen, daar eerder over. “Patrick Moenaert nodigde ons uit in het stadhuis en vroeg ons hoeveel het moest kosten. We trokken onze stoute schoenen aan en zeiden 300.000 frank (7.500 euro, red.), wat bijna een verdubbeling was van wat we kregen in Sint-Niklaas. Een utopie, dachten we. Maar Moenaert zei: Waar moet ik tekenen? We keken verbouwereerd naar elkaar en vroegen of hij zijn schepenen niet moest raadplegen. Hij lachte veelzeggend en we hadden een deal. (lacht) Als wakkere vink zag hij het potentieel en had hij ons in snelheid gepakt. We konden daardoor niet meer bij de concurrerende steden luisteren.”

Patrick Moenaert was de organisatie van De Ronde te slim af en betaalde voor de eerste start amper 7.500 euro.
Patrick Moenaert was de organisatie van De Ronde te slim af en betaalde voor de eerste start amper 7.500 euro. © MVN

In 2011 kon Patrick Moenaert het contract met De Ronde voor vijf jaar verlengen, maar moest door Flanders Classics die de organisatie intussen overgekocht had wel steeds dieper in de buidel tasten. In 2012 moest Brugge 100.000 euro betalen, en daarna kwam er elk jaar 25.000 euro bij, tot 200.000 euro in 2016.

Daarna trok Flanders Classics voor vijf jaar met de organisatie van de start naar Antwerpen, dat het dubbele veil had voor Vlaanderens Mooiste: 400.000 euro. Onder meer door twee tegenvallende corona-edities in Antwerpen en de grote wil in Brugge om de start terug te halen, kwam er vanaf 2022 een creatieve oplossing voor de daaropvolgende vijf jaar. Antwerpen en Brugge organiseren afwisselend de start, waarbij het bedrag elk jaar wordt verhoogd. In 2023 moest Brugge 450.000 euro betalen, dit jaar 500.000 en binnen twee jaar 550.000 euro. Samen dus anderhalf miljoen euro voor drie startorganisaties.

Viptenten

En wat daarna? Burgemeester Dirk De fauw en zijn bestuur zijn voorstander om de huidige regeling een afwisselende start met Antwerpen na 2027 voort te zetten. Flanders Classics en Antwerpen melden dat er hierover nog geen gesprekken plaatsvonden en het nog te vroeg is om hierover te communiceren.

Veel zal afhangen hoe groot de financiële verwachtingen bij Flanders Classics zijn. Maar ook de vraag tot waar Brugge wil meegaan om de steeds duurder wordende organisatie te behouden. Burgemeester Dirk De fauw wil niet in zijn kaarten laten kijken, maar bepleit wel realisme.

“Met alle gemeenten en steden zal er binnenkort eens afgesproken moeten worden tot hoever we zullen en kunnen meegaan met zulke commerciële organisaties”, zegt Dirk De fauw. “We moeten stilaan afspreken waar de grens voor sponsoring ligt. Ik heb begrip dat zo’n organisatie veel geld kost, maar als ik zie hoeveel en welke reusachtige viptenten er op de heuvels kunnen worden opgetrokken, dan moeten we ook eens de vraag stellen of het niet anders aangepakt moet worden. Moet de overheid zoveel blijven betalen? En dan heb ik het niet enkel over De Ronde, maar over veel sport- en andere commerciële activiteiten.”

De Warmste Week

Brugge ontving de laatste twee jaar De Warmste Week, waar het aan de organisatie ‘amper’ 300.000 euro moest betalen. Is dat geen betere deal? “Pas op: met alle andere kosten erbij dan kostte De Warmste Week ons in totaal een 700.000 à 800.000 euro. Die organisatie duurde wel een hele week en werd non-stop uitgezonden. Met de start van De Ronde, die ons 500.000 euro kost, hebben we twee kleinere momenten – de start van de wielertoeristen en de eigenlijke start -, maar zorgt wel voor een veel grotere internationale weerklank. Beiden kan je volgens mij niet met elkaar vergelijken.”

The post “Moet de overheid zoveel blijven betalen?”: start van De Ronde kost Brugge dit jaar een half miljoen euro is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Pieter Vreys (26) en Amber Aerts (18) zijn de nieuwe sterren van #LikeMe en de lat ligt hóóg: “Mijn ouders stuurden me op mijn derde al naar de zangles”

Camille en Pommelien Thijs gingen hen voor, nu is het aan Pieter Vreys (26) en Amber Aerts (18) om de nieuwe #LikeMe-sterren te worden. “We deden auditie voor ‘een muzikale fictiereeks’. Pas later vertelden ze ons voor wélke reeks.” De vrienden haalden het van meer dan 2.500 jongeren, nu rust een hoge druk op hun schouders: zijn ze echt klaar

Lees meer »

Mathilde hand in hand met presidentsvrouw tijdens staatsbezoek aan Vietnam (en dat had ze zelf niet verwacht)

Een opmerkelijk beeld uit Vietnam: koningin Mathilde (52) wandelt hand-in-hand met de first lady van het Zuidoost-Aziatische land. En dat had ze zelf niet zien aankomen. Onze vorstin, een kei in diplomatie, kon goed verstoppen dat ze verrast was door het initiatief. Waarom deed de presidentsvrouw dit? Zelfs de meeste Vietnamezen konden er geen zinnige uitleg voor geven.

Lees meer »

Energieminister Mathieu ‘Atomic Boy’ Bihet wil af van ‘vervaldatum’ voor kerncentrales: “We gaan dat niet meer vooraf bepalen”

Dinsdag gaf het parlement een eerste keer groen licht voor het terugdraaien van de kernuitstap. Minister van Energie Mathieu Bihet (MR) — bijgenaamd: ‘Atomic Boy’ — was daar al voorstander van toen de meeste partijen — inclusief de zijne — de kerncentrales nog zo snel mogelijk dicht wilden. “Het is het begin van een nieuw tijdperk.”

Lees meer »

Na eerdere buitenvervolgingstelling moet onthaalmoeder nu wél getuigen op shakenbaby-proces waar babysit terechtstaat

Een 31-jarige babysit uit Poperinge moet zich bij de rechter verantwoorden voor het shakenbaby-syndroom die Jules vijf jaar geleden opliep in Veurne. Na vijf jaar onderzoek werd enkel babysit A. en niet onthaalmoeder F. voor de rechter gebracht. Maar: voor het proces start wil de familie van Jules drie getuigen laten oproepen… waaronder onthaalmoeder F. “De getuigen zijn allemaal belangrijk

Lees meer »

Redt de uitverkoop van zijn vastgoedimperium Paul Gheysens? Morgen weten we het

Morgen is het D-day voor de worstelende vastgoedgigant Ghelamco en zijn patron Paul Gheysens (71), ook eigenaar van voetbalclub Antwerp. Dan wordt met de voorstelling van de nieuwe jaarresultaten meteen duidelijk hoe hoog de schuldenberg blijft. Afgelopen juni was die met 1 miljard euro torenhoog. Intussen blijft Gheysens de ene penthouse na de andere kantoortoren verkopen om zijn schulden af

Lees meer »