In het bedrijfsafvalwater van een Iepers bedrijf dat loost in de Ieperlee zijn sterk verhoogde concentraties van 1,2,4-triazool gevonden. Dat is een afbraakproduct van chemische stoffen dat vaak gebruikt wordt als schimmelbestrijder. De lozingen van het betrokken bedrijf dragen “in belangrijke mate” bij aan de overschrijding van de triazoolnorm in het drinkwater van het waterwingebied De Blankaart in West-Vlaanderen. Volgens minister van Omgeving en Landbouw Jo Brouns (CD&V) is er “geen gezondheidsrisico”, maar er komen wel gerichte maatregelen om de concentraties te verminderen.
Even terug naar 20 december 2024. Toen besliste minister Brouns om de Watergroep een tijdelijke afwijking toe te staan voor de stof 1,2,4-triazool van 1 microgram per liter terwijl de Europese voorzorgswaarde op 0,1 microgram per liter ligt. Volgens de minister was de tijdelijke versoepeling nodig om de levering van drinkwater te blijven verzekeren in West-Vlaanderen.
Tegelijk kreeg De Watergroep drie maanden de tijd om een actieplan op te stellen. Uit dat actieplan blijkt dat naast de vastgestelde waardes aan de grens en in het landbouwgebied, die allebei onder de drinkwaternorm zitten, één belangrijke concentratie triazool kon worden gedetecteerd in de Ieperlee, een belangrijke waterloop in de Westhoek.
Uit staalnames blijkt nu dat er sprake is van verhoogde concentraties (van 18 microgram 1,2,4-triazool per liter) in het geloosde bedrijfsafvalwater van een Iepers bedrijf. De 18 microgram per liter is gemeten aan de lozingspijp van het bedrijf en wordt verder in de waterloop nog verdund en nadien nog gefilterd. Maar de lozing van het afvalwater draagt wel “in belangrijke mate bij aan de vastgestelde overschrijding van triazool in De Blankaart”, klinkt het.
Veilig
Minister Brouns benadrukt dat er geen sprake is van gezondheidsrisico’s en dat het kraanwater “perfect veilig” is, maar de CD&V-minister laat de milieu-inspectie wel samen met het bedrijf de nodige maatregelen nemen. Op die manier hoopt de minister de tijdelijke toegestane norm in het drinkwater van 1 microgram per liter opnieuw te kunnen verlagen naar het normale niveau (0,1 microgram per liter).
“Het is positief dat we op zo’n korte termijn een plaatselijke vervuiling hebben gevonden die in belangrijke mate bijdraagt aan de aanwezigheid van de chemische stof. Dit betekent dat we met de juiste maatregelen gericht kunnen ingrijpen. Ik volg dit samen met mijn diensten nauwgezet op”, aldus minister Brouns.
Naast de concrete maatregelen met het betrokken bedrijf, voorziet minister Brouns nog extra stappen. Zo zijn de bevoegde ministers in Wallonië en Frankrijk gecontacteerd met betrekking tot de vaststellingen in de grensstreek. Verder wordt aan de landbouwers in het gebied gevraagd om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te registreren en te melden in functie van een gedetailleerder bronnenonderzoek.
The post Iepers bedrijf is bron van hogere concentraties schimmelbestrijder in drinkwater is provided by KW.be.