OPINIE – Emoties tonen is in 2024 nog steeds taboe: “Waarom is het zo moeilijk om open te zijn over wat ons raakt, breekt of bezielt?”

Laura Schuyesmans (27) leeft met een deadline. De jonge West-Vlaamse lijdt aan een chronische ziekte waardoor ze wellicht maar tien jaar meer te gaan heeft. Laura werkt bij Oxfam, engageert zich als covoorzitster voor Jong Groen en maakt tweewekelijks een openhartige column voor deze krant. Ze wisselt af met Jan Devriese, de stukjesschrijver die leeft tussen deadlines.

Emoties. We hebben ze allemaal, maar tonen? Dat blijkt anno 2024 nog steeds geen evidentie. Of het nu gaat om een topvoetballer, een politicus of iemand uit je eigen omgeving, de druk om emoties te verbergen, is immens. Waarom vinden we het nog steeds zo moeilijk om open te zijn over wat ons raakt, breekt of bezielt?

Toby Alderweireld, een van onze grootste voetbaltalenten, liet recent in Het Huis een ander stukje van zichzelf zien. In gesprek met Erik Goens vertelde hij hoe hij jarenlang kampte met heimwee, de enorme druk op zijn schouders en paniekaanvallen. Dit alles hield hij al die tijd verborgen. Het moment waarop hij dit deelde, voelde bijna revolutionair – alsof een mannelijke topsporter ineens toestemming kreeg om mens te zijn.

“Het tonen van emoties is geen zwakte. Het is een kracht”

In een heel andere arena – de politiek – is het niet anders. In het VRT-programma Hertoginnedal spraken vrouwelijke politici openlijk over de dubbele standaarden die hen worden opgelegd. Wanneer zij hun stem verheffen in een debat, worden ze afgeschilderd als hysterisch of labiel. Tranen tijdens een onderhandeling? Die zijn helemaal ondenkbaar, want die worden gezien als ultieme zwakte. Bij mannen daarentegen lijkt een woede-uitbarsting vaak juist te worden geprezen als “sterk leiderschap”. De boodschap is duidelijk: er is geen ruimte voor kwetsbaarheid.

Zware rugzak

Maar dit fenomeen beperkt zich niet tot de voetbalvelden of de politieke arena. Hoe vaak merk je niet dat vrienden, familie of collega’s maandenlang met een zware rugzak rondlopen zonder iets te delen? Hoe vaak doe je het zelf niet? Je vertelt wel hoe druk je het hebt of wat je plannen zijn voor het weekend, maar het blijft stil over datgene wat je écht bezighoudt. De schaamte om kwetsbaar te zijn, is diepgeworteld.

Toch is het tonen van emoties geen zwakte. Het is een kracht. Het is wat ons mens maakt. Het helpt ons om verbinding te maken, om elkaar te begrijpen. En het begint met kleine stappen: eerlijk zijn over hoe je je voelt, iemand anders de ruimte geven om hetzelfde te doen. Het is tijd om het taboe te doorbreken.

Laten we onszelf en elkaar de toestemming geven om kwetsbaar te zijn. Want als we elkaar durven zien – echt zien – kunnen we zoveel meer bereiken. Dus vertel me: welke emotie heb jij vandaag niet laten zien, maar zou je wel willen delen?

The post OPINIE – Emoties tonen is in 2024 nog steeds taboe: “Waarom is het zo moeilijk om open te zijn over wat ons raakt, breekt of bezielt?” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Meer dan 1.000 borden wijzen op nieuwe rookverbod in de Westhoek: “Het zijn eerste stappen naar een rookvrije toekomst”

Sinds 1 januari is het verboden om te roken op onder meer speel- en sportterreinen en in een straal van 10 meter rond de ingangen van woonzorgcentra, kinderdagverblijven, BKO’s, scholen en openbare bibliotheken. In de Westhoek werden 1.000 borden in dezelfde lay-out geplaatst om de mensen te wijzen op het rookverbod.
The post Meer dan 1.000 borden wijzen op

Lees meer »

Hoe de liefde tussen Lorenzo en Sil uit ‘Blind Getrouwd’ blijft duren: “Hoe langer je wacht met intimiteit, hoe meer het de olifant in de kamer wordt”

Drie maanden geleden stonden Lorenzo (32) en Sil (33) uit ‘Blind Getrouwd: het vijfde huwelijk’ nog als compleet onbekenden tegenover elkaar in de trouwzaal. Vandaag zijn ze nog altijd getrouwd en gelukkig samen. Het koppel vertelt openhartig over wat voor hen maakt dat de liefde kan blijven duren. “Een kus is maar een kus. We waren niet bezig met: ‘Oei,

Lees meer »

Bosbranden Los Angeles: 52.000 mensen moeten evacueren, ook miljoenenvilla’s van celebrities getroffen

De bosbranden in het noorden van de Amerikaanse metropool Los Angeles breiden zich op verscheidene plaatsen uit door de harde wind. Ze hebben tienduizenden mensen gedwongen te evacueren. Op beelden is te zien hoe alles in vuur en vlam staat terwijl een cameraploeg door de straten van de getroffen regio rijdt. In het gebied staan ook vele miljoenenvilla’s van beroemdheden.

Lees meer »

Duitse politie pakt ‘influencer’ op die vuurpijl in kinderkamer schoot

Op Instagram schepte Attalah Younes (24) op over zijn ‘stunt’ tijdens oudejaarsavond in Berlijn. Op beelden is te zien hoe de Palestijnse influencer een vuurpijl afvuurt die recht een kinderkamer binnenvliegt en ontploft. De Duitse politie heeft de jongeman opgepakt op de luchthaven van Berlijn op het moment dat hij weer naar huis wilde reizen.

Lees meer »