Bij ons eet je écht op hoog niveau: West-Vlaanderen scoort opnieuw in Gault&Millau-gids

De punten en bijhorende koksmutsen zijn uitgedeeld. West-Vlaanderen staat opnieuw nóg wat sterker in de jaarlijkse Gault&Millau-gids. Liefst 218 restaurants van bij ons werden door de culinaire bijbel bekroond, acht meer dan een jaar geleden. “Hard werken en het allerbeste nastreven, het zit gewoon in ons”, zegt gelauwerd chef-kok Geert Van Hecke.

De West-Vlaamse Gault&Millau-lijst is er opnieuw eentje om duimen en vingers van af te likken. Boury mag zich met 19 op 20 opnieuw het beste restaurant van het land noemen, maar ook heel wat andere West-Vlaamse topzaken scoren fors. Bartholomeus in Knokke-Heist en het Brugse De Jonkman noteren allebei 18 op 20 en Willem Hiele valt de lijst binnen met 16 op 20.

Hoogste nieuwkomer is dan weer Haut in Oostende. Vanop de 28ste (!) verdieping van de Sky Tower geniet je niet enkel van het uitzicht, maar ook van een keuken die met 15,5 op 20 bekroond werd.

De Ontdekking van het Jaar voor Vlaanderen vinden we in het hart van onze provincie, waar het pas in december 2023 gestarte Jean-Philippe uit Ingelmunster 14,5 op 20 aan de gevel mag hangen.

Magnifiek ‘terroir’

En zo gaat het lijstje maar verder, merkt ook Geert Van Hecke (68). De Brugse sterrenchef zit al 42 jaar in het vak en levert met Zet’joe opnieuw een puik rapport van 17 op 20 af. “We doen het in West-Vlaanderen inderdaad niet slecht”, glimlacht hij.

“In onze provincie zijn vakmensen aan de slag die het allerbeste nastreven” – Geert Van Hecke, chef-kok Zet’Joe

“Onze provincie herbergt heel vele goede restaurants. Hier zijn vakmensen aan de slag die hard werk niet schuwen en het allerbeste nastreven. Dat zit gewoon in ons. Bovendien hebben we het geluk in een magnifiek terroir te wonen. De producten die we gewoon om de hoek kunnen vinden, zijn niet te evenaren. Garnalen, bijvoorbeeld, of ons witloof. Dat is van wereldklasse.”

Kennis doorgeven

Het doet de godfather van de Belgische gastronomie ook deugd dat heel wat jong talent definitief doorbreekt. “Zo volg ik de carrière van de mensen die nog bij mij gewerkt hebben op de voet. Het doet me deugd te zien dat zij stuk voor stuk hun eigen weg vinden en een goeie reputatie opbouwen. Het is aan ons, de oude garde, om onze kennis en ervaring door te geven en zo de continuïteit te garanderen.”

Een aanpak die loont, zo blijkt. Liefst 17 West-Vlaamse restaurants zetten een score van minstens 16 op 20 neer. “En je ziet ook nieuwe culinaire hotspots ontstaan. Brugge was dat al langer, maar nu mag je ook Knokke-Heist, Roeselare en Kortrijk aan dat lijstje toevoegen. Je kan bij ons gewoon óveral lekker eten.”

Al heeft Van Hecke ook een puntje van kritiek. “Veel jonge chefs leggen hun menu vast en wijken daar niet van af. Als klant eet je wat de pot schaft. Dat is bijzonder lekker, maar er mag wat meer flexibiliteit zijn, vind ik. Zorg voor een paar verschillende gerechten, zodat de klant wat meer keuzevrijheid heeft. Het zal de appreciatie voor je harde werk in de keuken en zaal alleen maar doen toenemen.”

Ontdek alle 218 West-Vlaamse restaurants in de gids van Gault&Millau op KW.be/gaultmillau2024.

The post Bij ons eet je écht op hoog niveau: West-Vlaanderen scoort opnieuw in Gault&Millau-gids is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Hoe gaat het met Will Tura, die afscheid nam van het podium? Dochter Sandy (49): “Wat nu overheerst bij mijn vader is dankbaarheid”

2024 was niet alleen wennen voor Will Tura, die een jaar geleden een punt zette achter zijn grootse carrière, nadat hij had bekendgemaakt dat hij aan alzheimer lijdt. Het was ook wennen voor zijn vele fans. Al vergeten die hem niet, nooit. “Papa is zo dankbaar met zijn plek in de lijst van Belg van het jaar”, zegt dochter Sandy.

Lees meer »

Meerdere doden en gewonden bij voedselbedelingen in Nigeria

In het centrum en zuiden van Nigeria zijn zaterdag verschillende doden en gewonden gevallen toen mensen elkaar vertrappelden bij voedselbedelingen, zo bevestigen de hulpdiensten. Onder de slachtoffers ook kinderen. President Bola Tinubu heeft alle officiële evenementen afgelast.

Lees meer »

Verdachte van steekpartij in Brugge onder voorwaarden vrijgelaten

In het onderzoek naar een steekpartij in Brugge is een 34-jarige Bruggeling onder voorwaarden vrijgelaten door de raadkamer. Dat bevestigt zijn raadsman. De verdachte zou een messteek uitgedeeld hebben, maar beweert dat hij uit wettige zelfverdediging handelde.
The post Verdachte van steekpartij in Brugge onder voorwaarden vrijgelaten appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Het is je hele wereld en plots is het weer voorbij”: Emma Plasschaert en Nicky Degrendele over de ontgoocheling op de Spelen

Ze trokken met medailleambities naar de Olympische Spelen, maar keerden terug met een kater. Vier maanden na datum blikken Nicky Degrendele en Emma Plasschaert samen terug op Parijs 2024. “Als je rustig analyseert, kunnen we alleen maar vaststellen dat er op de Spelen vooral heel veel deelnemers met lege handen naar huis gaan.”
The post “Het is je hele

Lees meer »

Alec Segaert wil in 2025 nieuwe stap zetten: “Ritzege in Renewi Tour gaf veel vertrouwen”

Alec Segaert kan tevreden terugblikken op zijn eerste volledige seizoen in het profpeloton. Met ritwinst en een tweede plaats in de eindstand van de Renewi Tour scoorde hij al op WorldTour-niveau en in 2025 hoopt de youngster van Lotto een volgende stap te zetten. Parijs-Roubaix is zijn droomkoers, maar de komende weken zijn het vooral zijn studies burgerlijk ingenieur die

Lees meer »