Hans schrijft mooiste monoloog over AI en wint schrijfwedstrijd Confrérie Gerard Vermeersch in Ieper

Met een schrijfwedstrijd voor monoloog met als thema ‘AI of IA’ heeft de Confrérie Gerard Vermeersch zondagavond 6 oktober de Tiende Gerard Vermeersch-prijs uitgereikt. Van de 43 inschrijvingen bleven er uiteindelijk vijf over die volgens de jury de moeite waard waren. De drie beste werden bekroond met een geldprijs en trofee.

De derde prijs van dé Academie en de Bib Ieper (250 euro) ging naar mevrouw Kris Callaert uit Herk-de-Stad, die met haar ‘niets nieuws onder de zon’ gelauwerd werd omwille van de mooie opbouw en intertekstualiteit. De jury smaakte ook heel fel de verwijzingen naar George Orwel en zijn ‘Animal Farm’.

De monoloog die met de tweede prijs van de Stad Ieper (375 euro) ging lopen kreeg de titel ‘Patroon’ en was van de hand van Hanneke Middelburg uit Goes (Nederland). De vergelijking tussen moeder en AI, alsook de creatieve invulling en de link met de realiteit vielen in de smaak bij de juryleden. Hanneke had twee jaar terug reeds brons behaald bij de Gerard Vermeersch-prijs 2022.

Eerste keer in Ieper

Tot slot werd de laureaat bekend gemaakt van de 10de editie: Hans Verhaegen uit Heist-op-den-berg, bracht met ‘All-In’ een verrassend vindingrijk verhaal over de diepgaande mens-machine-connectie. Zo sleept Hans naast een kristallen trofee met de beeltenis van Gerard Vermeersch ook nog 625 euro in de wacht van de Confrérie.

“Voor mij is het de eerste keer dat ik in Ieper kom. Ik had de wedstrijd op een website gezien en intensief aan mijn tekst gewerkt. Ik heb nog aan andere wedstrijden deelgenomen, maar het is de eerste keer dat ik in de prijzen val. Schrijven geeft me veel voldoening.”

Scheurkalender

In de marge van deze prijsuitreiking was er ook de lancering van ‘Djudedju – Gerards groot en dik lees-, kijk en luisterboek’ (20 euro) dat eigenlijk ook dienst kan doen als scheurkalender.

Dat vertelt voorzitter Mark Delreux. “Gerard is ooit nog een tijdje medewerker geweest van Het Wekelijks Nieuws en hij schreef kroniekjes met als titel ‘de Wereld draait Vierkant’. Die origineel getypte kopijen hebben we nu geschonken aan het Stadsarchief zodat ze nog een hele tijd beschermd blijven.”

“We hebben die ook opgenomen in de scheurkalender en via QR-codes kan men beeld- en geluidsfragmenten, interviews, schilderijen, teksten en krantenknipsels ophalen. Op die manier komt de erfenis van Gerard Vermeersch na de tentoonstelling die we van 16 november 2019 tot 19 januari 2020 organiseerden i.s.m. het Yper Museum en de Heilige Familie (waar Gerard ooit les gaf, red.) opnieuw tot leven.”

(SD)

The post Hans schrijft mooiste monoloog over AI en wint schrijfwedstrijd Confrérie Gerard Vermeersch in Ieper is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Expo Stefaan (in) Beel(d) toont beste foto’s van 42 jaar Roeselare

Voor een keer staat onze huisfotograaf Stefaan Beel zelf in the picture. Tot begin volgend jaar zijn er grote canvasfoto’s van hem te zien op diverse plaatsen in de stad. “Ik selecteerde zeven spraakmakende beelden over Roeselare uit mijn 42 jaar oude archief.”
The post Expo Stefaan (in) Beel(d) toont beste foto’s van 42 jaar Roeselare appeared first on

Lees meer »

Genkse kinderarts veroordeeld tot gevangenisstraf van 1 jaar met uitstel voor overlijden 11-jarig meisje: “Grove nalatigheid met noodlottige gevolgen”

Een Genkse pediater is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 1 jaar met uitstel en een boete van 800 euro voor de dood van een 11-jarig meisje. Het meisje overleed aan de gevolgen van diabetes die niet ontdekt werd. De behandelende kinderarts bleef vasthouden aan een verkeerde diagnose en daardoor ging het meisje snel achteruit.

Lees meer »

Ivan Top schrijft boek over honderd jaar harmonie De Volksvreugd: “Sluitstuk van onze jubileumviering”

Proven is de enige deelgemeente van Poperinge die nog steeds een eigen muziekkorps heeft. Koninklijke Harmonie De Volksvreugd bestaat maar liefst 100 jaar en daar schreef voorzitter Ivan Top een boek over. Dit boek wordt meteen ook het sluitstuk van zijn voorzitterschap van De Volksvreugd.
The post Ivan Top schrijft boek over honderd jaar harmonie De Volksvreugd: “Sluitstuk van

Lees meer »

Oorlogsjournalist Robin Ramaekers en cameraman Stijn De Smet gewond in Beiroet: De Smet in been geschoten, Ramaekers breuken in gezicht opgelopen

VTM NIEUWS-oorlogsjournalist Robin Ramaekers (49) en zijn cameraman Stijn De Smet (37) zijn afgelopen nacht in Beiroet gewond geraakt terwijl ze een reportage aan het draaien waren. De Smet werd in zijn been geschoten en Ramaekers liep enkele breuken in zijn gezicht op. Beiden zijn inmiddels in veiligheid gebracht en worden ter plaatse verzorgd.

Lees meer »

Britse techondernemer Mike Lynch stierf door verdrinking toen superjacht zonk, doodsoorzaak van andere Britse slachtoffers wordt nog onderzocht

De 59-jarige miljardair Mike Lynch, die in 1996 softwaregigant Autonomy oprichtte, was een van de zeven mensen die stierf nadat het luxejacht Bayesian in augustus voor de kust van Sicilië zonk. Uit het gerechtelijk onderzoek blijkt dat hij verdronk, zo delen Britse media mee. De doodsoorzaak van de drie overige Britse slachtoffers wordt nog onderzocht.

Lees meer »

Na exit bij ‘Thuis’ duikt Lut Hannes als Madame Pipi in ‘Iedereen beroemd’: “Ik wilde minder Angèle en meer Lut zijn”

Precies een jaar geleden nam Lut Hannes (70) in alle stilte afscheid van haar rol als Angèle in ‘Thuis’, na liefst 25 jaar. De actrice gooide haar leven volledig om en kocht een mobilhome om door Europa te reizen. Hoewel ze ook wil blijven acteren – zoals nu haar nieuwe rol als toiletdame in ‘Iedereen beroemd’ bewijst – legt ze

Lees meer »

Opnieuw luchtaanval op Kiev: “Russische troepen gebruikten hypersonische ‘Kinjal’-raketten”

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky gaat in een overleg met bondgenoten toelichten hoe hij denkt de oorlog met Rusland te winnen. De inhoud van zijn “overwinningsplan” is nog niet openbaar gemaakt. Zelensky heeft het plan al wel besproken met de Amerikaanse president Joe Biden en de NAVO. Volg alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne in deze liveblog.

Lees meer »