Natuurbegraafplaats vernieuwd: “Bomen, struiken, grassen en bloemen voeren er de boventoon”

Toen de begraafplaats aan de Warandestraat in 2018 ingrijpend heringericht werd en omgevormd tot Stiltepark De Warande, kwam er achteraan op het domein een natuurbegraafplaats bij. Die is nu gerenoveerd en in haar vernieuwde toestand heropend. Een deel van de oude sparren werd gerooid.

De heropening van de natuurbegraafplaats ging gepaard met live saxofoonmuziek, een koffiemoment en het planten van bloembollen door de aanwezigen, onder wie schepen van Begraafplaatsen Elsie Desmet. “In 2018 hebben we het nieuwe kerkhof, zoals het in de volksmond genoemd werd, omgevormd tot een parkbegraafplaats en omgedoopt tot Stiltepark De Warande”, zegt ze. “Een begraafplaats is namelijk niet enkel een plek waar we komen afscheid nemen van dierbaren, het is ook een plaats waar je tot rust kunt komen en de stilte opzoeken. Even mijmeren op een bank of zelfs een boek lezen.”

“Op dat moment hebben we het domein uitgebreid met de natuurbegraafplaats. Die wordt op een natuurlijke wijze beheerd. Bomen, struiken, grassen en bloemen voeren er de boventoon.”

In de vijver uitstrooien

“Op de natuurbegraafplaats stonden heel veel fijnsparren en de gezonde hebben we laten staan”, vervolgt de schepen. “Door de jaren heen waren echter almaar meer sparren aangetast door de letterzetter, een klein beestje dat de sparren uiteindelijk doodt. Dat was voor ons het signaal om de kapotte sparren te rooien en meteen de volledige natuurbegraafplaats aan te pakken. Zo konden we ze aanpassen aan de verschillende begraafvormen die op vandaag gangbaar zijn. Meteen konden we ook een nieuw ontwerp uitdokteren in functie van een eenvoudig beheer van dit stukje natuur. Dat ontwerp werd gemaakt door Jeroen De Costere, onze deskundige Groen. Hij ging in overleg met de begraafplaatsmedewerkers, de betrokken mensen van Burgerzaken en mij. Het plan werd vorig jaar in oktober door de gemeenteraad goedgekeurd en dit voorjaar uitgevoerd. Met nu de officiële heropening.”

“Op de percelen van 2 bij 2 meter kan er begraven worden met een biologisch afbreekbare urne, is er uitstrooiing mogelijk en lijkwade. De nabestaanden mogen zelf een plekje kiezen. Er mag ook in de vijver uitgestrooid worden.”

“Er kan gekozen worden voor een houten naamplaatje, dat een schijfje van een boomstam is. Die plaatjes worden bevestigd op de herdenkingsboomstammen aan de natuurbegraafplaats of gewoon genomen naar huis.”

The post Natuurbegraafplaats vernieuwd: “Bomen, struiken, grassen en bloemen voeren er de boventoon” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Europees Hof geeft privacyactivist gelijk: Meta mag geen openbare persoonsgegeven zoals seksuele voorkeur verzamelen en doorspelen

Het Europees Hof van Justitie heeft de Oostenrijkse privacyactivist Max Schrems gelijk gegeven in een zaak tegen Meta, over de persoonlijke gegevens van Facebook. Schrems had klacht ingediend omdat hij advertenties gericht op homomannen kreeg op het socialemediaplatform. Die gepersonaliseerde reclame zou gebaseerd zijn op de persoonsgegevens van Schrems en dat is tegen de Europese privacywetgeving.

Lees meer »

Johnny Deryckere en Dany Couvreur volgden derby Dudzele – Westkapelle: “Dit seizoen wordt heel moeilijk”

Trainer Sören Maenhout (VK Dudzele) had zijn kern vroeg samengeroepen, want de recente 1 op 12 noopte hem tot extra maatregelen. Toen de opwarming startte, kwamen Johnny Deryckere, voormalig voorzitter, en Dany Couvreur, ex-trainer, de gezellige kantine langs de Herenweg binnen. We hadden afgesproken voor een interview met de twee sterkhouders die nog steeds, ondanks respect voor de opvolgers, zwaar

Lees meer »

Bergen van zand en zeewier en vis tussen de modder: veel schade na storm Helene in VS, al meer dan 60 doden

Het dodental in de Verenigde Staten door Helene, de storm die vrijdag als orkaan van de vierde categorie aan land kwam in Florida, is opnieuw verder opgelopen. Het staat vast dat nu minstens 63 mensen om het leven zijn gekomen. Er wordt nog altijd druk gezocht naar overlevenden. Hulpverleners worden daarbij op sommige plekken gehinderd doordat bruggen zijn ingestort als

Lees meer »

“Jongste slachtoffer is 9 jaar”: meer dan 100 klachten van seksueel misbruik tegen Sean ‘Diddy’ Combs

Sean ‘Diddy’ Combs (54) wordt beschuldigd van het seksueel misbruiken van meer dan honderd mannen en vrouwen. Van deze slachtoffers zouden 25 minderjarig zijn geweest op het moment van het vermeende wangedrag, met het jongste slachtoffer van 9 jaar oud. Volgende maand worden 120 individuele rechtszaken gestart. Dit maakte advocaat Tony Buzbee namens de aanklagers bekend.

Lees meer »

Ombudsdienst ontving dit jaar al meer klachten over De Lijn dan in heel 2023: “Bussen komen niet opdagen of zijn overvol”

Sinds vervoersmaatschappij De Lijn haar dienstregeling begin dit jaar heeft aangepast, ontving de Vlaamse Ombudsvrouw al meer dan 500 klachten. Dat zijn er meer dan heel vorig jaar. De meeste klachten gaan over bussen die te laat of helemaal niet komen. Volgens De Lijn is het grootste deel van de bussen te oud en vallen de voertuigen daardoor regelmatig uit.

Lees meer »

Vrees voor honderden doden na scheepsramp in Congo

Na een scheepsramp donderdagvoormiddag op het Kivumeer in Congo zijn al 126 lichamen geborgen. Dat zeggen haven- en veiligheidsbronnen. Het schip vervoerde naast passagiers ook goederen. Eerst was sprake van 450 mensen aan boord maar een lokale functionaris zegt tegen het Duitse persagentschap DPA dat er 700 passagiers waren.

Lees meer »