Ook Musea Brugge eert James Ensor met dertig werken op papier en één schilderij

Het Ensorjaar brengt een ode aan de Belgische topkunstenaar James Ensor. Het werk van Ensor staat dit jaar over het hele land verdiend in de kijker. Ook Musea Brugge acht een eerbetoon op zijn plaats en stelt dit najaar de Brugse Ensor-collectie tentoon. De collectiepresentatie ‘Ensor: Meester op papier’ in het Groeningemuseum brengt Ensors kleurrijke, maar wrange kijk op de wereld tot leven aan de hand van zo’n dertig werken op papier. En dat is een primeur, want veel van die werken werden nog nooit eerder tentoongesteld.

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat James Ensor stierf: dé gelegenheid voor een eerbetoon aan de pionier van het Belgische modernisme. Vanaf 26 september toont Musea Brugge een selectie van zo’n dertig werken op papier uit eigen collectie van de hand van Ensor. De werken – tekeningen, etsen en één schilderij – geven een mooi beeld van zijn onovertroffen grafisch talent.

Vernieuwer

Ensor was een vernieuwer. Zijn werk is doorspekt met satire, non-conformistische humor en kritiek. Van zijn typische zelfportretten en groteske, macabere taferelen tot zijn geliefde maskers en skeletten. 75 jaar na zijn dood voelt Ensors werk nog steeds razend hedendaags. Dat bewijst ook de nieuwste collectiepresentatie van Musea Brugge.

James Ensor is vooral bekend van zijn kleurrijke schilderijen, maar hij was ook een getalenteerd meester op papier”, vertelt Anne van Oosterwijk, directeur Collectie bij Musea Brugge. “Ensor zag zijn etsen en tekeningen als volwaardige kunstwerken, en stelde ze samen met zijn schilderijen tentoon.”

“Het Ensorjaar is dé uitgelezen gelegenheid om zijn werk op papier de aandacht te geven die ze verdienen. Daarom zetten we dit najaar zowel zijn tekeningen als etsen uit onze collectie centraal in zaal 10 van het Groeningemuseum, onze vaste plek voor wisselende collectiepresentaties.

Primeur

Door hun materiaal en gevoeligheid aan licht werden veel werken uit de Ensor-collectie van Musea Brugge nog maar zelden of zelfs nooit eerder tentoongesteld. Zo toont de collectiepresentatie voor het eerst de recent aangekochte prent ‘De dood overheerst de hoofdzonden’. Nico Blontrock, schepen van Cultuur, legt uit:

“In 2022 konden we deze fraaie, ingekleurde ets aankopen. Het vormde het laatste puzzelstukje van Ensors satirisch album ‘Les Péchés capitaux’, De Hoofdzonden. In ‘Ensor: Meester op papier’ zal het album voor het eerst in zijn geheel worden tentoongesteld. Een mooie primeur dus, en een prima gelegenheid om nog eens een bezoek te brengen aan het Groeningemuseum!”

De collectiepresentatie ‘Ensor: Meester op papier’ loopt van 26 september 2025 tot en met 18 februari 2026 in zaal 10 van het Groeningemuseum.

The post Ook Musea Brugge eert James Ensor met dertig werken op papier en één schilderij is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Waterballen en pedalo’s tijdens tiende editie van ‘Feest in ’t Groen’

Vorige zondag heeft het stadsbestuur de tiende editie van Feest in ‘t Groen georganiseerd. Dat gebeurde in het landschapspark ’t Hoge Water aan de Noordlaan, waar er de hele namiddag van alles te beleven viel. De bezoekers konden kuieren langs diverse kraampjes en infostanden, deelnemen aan creatieve activiteiten en/of rustig genieten van de foodcorner en
The post Waterballen en

Lees meer »

Overgangsraad van bestuur Standard bekend, CEO Pierre Locht blijft aan boord “tot het verkoopproces van de club is afgerond”

Met een officieel communiqué heeft Standard de overgangsraad van bestuur bekendgemaakt. Daarin zetelen CEO Pierre Locht – die voorlopig aanblijft -, financieel directeur Giacomo Agneli en David Shaw van A-Cap – een grote investeerder van 777 die de controle over verschillende beleggingsprojecten heeft overgenomen. 777 Partners zetelt niet langer in de raad van bestuur van de Rouches.

Lees meer »

Frituur Isabelle verrast klanten met hapjes en drank voor 35ste verjaardag

Op zaterdag 21 september vierde Frituur Isabelle haar 35-jarig jubileum. Zaakvoerder Isabelle Messiaen vierde deze bijzondere mijlpaal samen met de klanten en trakteerde hen op een hapje en een drankje, een keer ’s middags en een keer ’s avonds.
The post Frituur Isabelle verrast klanten met hapjes en drank voor 35ste verjaardag appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE. Tik en Tok bijten al kakelend de spits af: volg hier ‘The Masked Singer’ op de voet

Vanavond barst ‘The Masked Singer’-gekte weer helemaal los, met in totaal 14 nieuwe gemaskerde bekendheden die hun échte identiteit zo lang mogelijk verborgen willen houden. De eerste zes figuren trappen het vierde seizoen met héél veel goesting af: Giraf, Mister Withlove, Medusa, Tik & Tok, Zeeduivel en Boom. Jens Dendoncker (34) mag voor de tweede keer de show hosten. Speur

Lees meer »

Jeugdraad organiseert debat in aanloop van verkiezingen

Binnenkort trekken veel jongeren voor de eerste keer naar de stembus. Jeugdraad Poperinge slaat daarom de handen in elkaar om de jongeren te informeren over enerzijds de lokale politiek, maar anderzijds ook om te gaan stemmen. Met een enquête, een referendum, terrasbabbels en een debat brengen ze de bezorgdheden van de jongeren tot bij de partijen.
The post Jeugdraad

Lees meer »

Jitske Van de Veire en vrouw uitgescholden tijdens wandeling: “Onze geaardheid werd tegen ons gebruikt”

Jitske Van de Veire en haar vrouw Dym zijn afgelopen zondag uitgescholden geweest tijdens een uitje in Gent. Het koppel liep op straat toen twee fietsers – een moeder en haar zoon – voorbijreden. “We liepen in de weg”, vertelt Jitske op Instagram. “En die moeder is ons beginnen uitschelden voor ‘lesbo’. Onze geaardheid is gebruikt als scheldwoord, en dat

Lees meer »

Nadat Rusland massaal energiecentrales onder vuur nam: “Oekraïne staat voor de lastigste winter”

Het Internationaal Energieagentschap maakt zich grote zorgen over hoe Oekraïne de komende wintermaanden zal doorkomen. Met onophoudelijke luchtaanvallen van de Russen beschikken de Oekraïners nog slechts over een derde van de energie-infrastructuur. “Delen van Oekraïne riskeren onbewoonbaar te worden. Deze winter kan leiden tot een nieuwe golf van vluchtelingen.”

Lees meer »

40-jarigen uit Beselare houden gezellige reünie

De 40-jarige leeftijdsgenoten uit Beselare hielden een reünie. Ze brachten onder meer een bezoek aan ‘de meisjesschool’, die nu omgedoopt is tot De Biesweide. Allen verlieten zij in 1993-1994 de lagere school. Voor velen was het een leuk weerzien. Achteraf volgde nog een gezellig etentje. We bemerken de aanwezigen tijdens deze bijeenkomst op de koer
The post 40-jarigen uit

Lees meer »

Na succesvolle operatie aan gebroken nekwervel wacht Liam Everts om naar België te kunnen reizen: “Dit is een opluchting”

Even zwaar schrikken. Tijdens de door Lucas Coenen (17) gewonnen GP in China (MX2), kwam Liam Everts (20) dit weekend zwaar ten val. De zoon van Stefan brak zijn nekwervel en werd er meteen geopereerd in een ziekenhuis, waar hij gelukkig terug gevoel en beweging in armen en benen kreeg. De operatie verliep ook succesvol, al zal Everts nog een

Lees meer »