Vernieuwde winkelwandelgebied werd feestelijk geopend op Grote Kring

“In 1974 werd het winkelwandelgebied geopend, we vieren dus een gouden jubileum in een groen jasje”, zegt burgemeester Vincent Van Quickenborne op 20 september tijdens de feestelijke opening. 850 m² beton maakte plaats voor bomen, planten en speelzones. Met het principe van slow shopping wil de stad het winkelwandelgebied nog aantrekkelijker maken.

In 1962 pionierde Kortrijk al met de eerste autovrije winkelstraat van België. Vandaag innoveert de stad opnieuw met het principe van slow shopping in het commerciële hart van de stad. Het project startte in 2022 met uitgesproken ambities om groen, ontmoeting en beleving centraal te zetten.

“Net omdat het winkelwandelgebied zoveel verschillende gebruikers heeft met uiteenlopende verwachtingen koos de stad om via veel participatie en tijdelijke proefopstellingen op de Grote Kring, de Veemarkt, de Wijngaardstraat en het Vandaleplein tot een finaal resultaat te komen”, zegt Wouter Allijns, schepen van Economie.

Vijf vernieuwde locaties

Het uiteindelijke ontwerp focust op vijf locaties en investeert maximaal in vergroening, beleving en ontmoeting. Op de kop van de Voorstraat werd maximaal onthard en vergroend met een prominente plaats voor de Vlaskapel. De Grote Kring kreeg enkele love chairs (kleurrijke verplaatsbare stoelen) en een avontuurlijke speelzone voor kinderen. Op de kop van de Veemarkt staan speelelementen, sfeervolle verlichting, extra bomen, zitbanken en kreeg de fontein ‘De Dorstigen Laven’ een prominentere plek.

Het knooppunt Lange en Korte Steenstraat is nu een groene ontmoetingsruimte met zitbanken en zitblokjes voor kinderen. Er komt ook een nieuwe slimme afvalbak die restafval, PMD en sigarettenpeuken apart verzamelt en via een digitaal platform een signaal stuurt als hij bijna vol is. Er werd ook extra kleur toegevoegd. Zo is er een nieuwe muurschilderij in de Wijngaardstraat in dezelfde stijl als deze van het Vandaleplein.

850 m² asfalt uitgebroken

“Na de tweede zone van de verlaagde Leieboorden en de Bellegemsestraat is dit de derde mooie opening van de stad in korte tijd. Vergroening staat centraal, dat is niet alleen mooier en beter voor de biodiversiteit, maar ook voor de waterhuishouding. Voor het vernieuwd winkelwandelgebied werd 850 m² asfalt uitgebroken, plaatsten we 22 nieuwe bomen, 42 struiken, 24 klimplanten, 2.850 bol-en knolgewassen en 5.225 plantjes”, zegt Axel Weydts, schepen van Openbare Werken.

De vernieuwingswerken kostten 2.2 miljoen euro. Meer info op www.kortrijk.be/winkelwandelgebied.

The post Vernieuwde winkelwandelgebied werd feestelijk geopend op Grote Kring is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Rik De Mil herleeft bij Charleroi: “Dat Anderlecht Riemer heeft ontslagen, bewijst dat het bij topclubs niet alleen om punten draait”

Opgestaan uit de doden: Sporting Charleroi. Met dank aan Rik De Mil (43), die zelf herleeft nadat Westerlo hem een halfjaar terug in de nasleep van die salonremise ineens bij het huisvuil zette. “In het voetbal heb je weinig vrienden, zeggen ze, maar ik heb mogen ondervinden dat veel mensen me appreciëren omwille van wie ik ben.”

Lees meer »

Mama brengt eerste levensjaar van baby op creatieve manier in beeld: “Hij werd iedere maand ook grappiger”

Kersverse mama Maiya deelde eind augustus schattige beelden van het eerste levensjaar van haar kind. Ze nam iedere maand een foto van haar spruit in een pizzadoos en voegde er iedere maand een stuk bij tot ze een volledige pizza had. De creatieve beelden zijn intussen al meer dan zeven miljoen keer bekeken op Tiktok. “Zijn persoonlijkheid groeide ook iedere

Lees meer »

Stad Roeselare volgt PFAS-dossiers strikt op, bezwaar tegen vergunning Renewi ingediend

De Stad Roeselare neemt de PFAS-problematiek zeer serieus en volgt alle richtlijnen van de Vlaamse overheid nauwgezet op. PFAS, een groep chemische stoffen die moeilijk afbreekbaar zijn, is geen lokaal probleem, maar een kwestie die heel Vlaanderen aangaat. De Vlaamse Regering heeft sinds juni 2021 stappen ondernomen om dit probleem in kaart te brengen en gecoördineerd aan te pakken.

Lees meer »

Hezbollah-leider noemt aanvallen met biepers “een oorlogsverklaring” : “De Israëlische vijand heeft alle rode lijnen overschreden”

Na de massale ontploffing van duizenden Hezbollah-biepers dinsdag, ontploften woensdag ook plots tal van walkietalkies in Libanon, met nieuwe doden en gewonden tot gevolg. Het totaal aantal doden in het land is nu opgelopen tot 37, het aantal gewonden tot liefst 3.539. De leider van Hezbollah, Hassan Nasrallah zegt dat de “Israëlische vijand alle rode lijnen heeft overschreden” met de

Lees meer »

Boekhandel Tiny Stories lanceert drie nieuwe data voor de Silent Bookclub

“Nu de vakantie echt voorbij is en sweater weather niet meer veraf, is er toch niets leuker dan jezelf verliezen in een goed boek! Daarom keert Silent Bookclub terug”, zegt Natali Deckmyn. Op woensdag 9 oktober, donderdag 31 oktober en dinsdag 26 november, telkens om 19 uur, lees je gezellig samen met andere boekenliefhebbers in de boekhandel.
The post

Lees meer »