Primeurs Achiel is al 95 jaar gevestigde waarde in Oostende en is nu Handelaar van het jaar: “Opa zei altijd: eerst dienen, dan verdienen!”

Primeurs Achiel, al vier generaties lang een gevestigde waarde in Oostende, won maandagavond een Oostende Award als Handelaar van het jaar. Al 95 jaar houden ze het hoofd boven water, ondanks de druk van de grootwarenhuizen die kleine zelfstandigen alsmaar meer wegdrukt. “Managers van grootwarenhuizen hebben vak een andere denkwijze en dat onderscheidt ons daarvan”, zegt Igor Luypaert (33).

Igor is de vierde generatie aan het roer van de winkel. Maar laat ons beginnen bij het begin: 1 februari 1929. Die dag openden Maurice Luypaert en zijn vrouw Irma Andries voor het eerst de winkel, die toen nog ‘Epicerie Etoile’ heette. Irma stierf echter op 38-jarige leeftijd en daardoor bleef Maurice achter met vijf kinderen. Zijn hele leven werkte de man hard om brood op tafel te krijgen voor zijn kinderen.

“We gaan ons niet laten doen voor een krop sla, we zijn een bak tomaten waard” – Achiel Luypaert

Later, toen Achiel Luypaert (toen amper 21 jaar!) de winkel van zijn ouders in 1956 overnam, werd de winkel tot Primeurs Achiel gebombardeerd. Die naam werd onder zijn vleugels een begrip in Oostende. Vanaf de jaren ’60 maakten de grootwarenhuizen hun opmars in ons land. De leuze van Achiel in die tijd? “We gaan ons niet laten doen voor een krop sla, we zijn een bak tomaten waard”. “Mijn grootvader betrok in 1975 twee leegstaande panden in de Nieuwstraat”, vertelt Igor. “De schrik zat er immers in dat een grootwarenhuis de twee panden, die naast elkaar gelegen waren, zou betrekken. Dat zou het einde betekend hebben van Primeurs Achiel.”

De bekende Achiel Luypaert in volle actie tijdens de zomer van 1986. © gf

Acht jaar voor de verhuis kreeg Achiel samen met zijn vrouw een zoon. Met Rik Luypaert (57) was de opvolging verzekerd. Toch bleef Achiel er nog lang de lakens uitdelen. Dan nam Rik samen met zijn vrouw Claudine Michel (61) de winkel over, nadat hij er zelf al als kleine jongen mee stond de rekken aan te vullen. Vijftien jaar geleden stapte ook Igor mee in de zaak. Dat deed hij tot 2000. Achiel, die een bekende Oostendenaar was, overleed op 21 januari 2022. Vandaag werken Rik en Claudine nog steeds mee, maar het is vooral Igor die er de plak zwaait, samen met zijn vrouw.

In de winkel werken 21 mensen, waarvan 14 vaste werknemers. Op vandaag blijft de winkel goed draaien, ondanks de druk van de grootwarenhuizen. “Onze sterkte is dat de winkel van generatie op generatie overgenomen werd”, duidt Igor. “We specialiseren ons in kwaliteit en service. Managers van een grootwarenhuis denken vaak anders. Opa zei altijd dat we eerst moesten dienen om dan pas te verdienen. Elke tijd heeft zijn uitdaging. Goed voor je team zorgen is minstens even belangrijk. Maar we moeten waakzaam blijven. De groten eten de kleintjes op, zoveel is duidelijk. Een grote troef is de grote parking voor onze deur, waar je een uur lang gratis kan parkeren. Neem die weg en we hebben misschien wel een probleem.”

95 jaar steun van klanten

De Oostende Award als Handelaar van het jaar ziet Igor dan ook een grote eer voor het team. “Waarom we denken dat wij die gekregen hebben? We staan zelf in de zaak en er is de inzet van ons team. En we mogen het enthousiasme bij onze klanten niet vergeten. Die steunen ons al 95 jaar. We zijn bovendien erg dankbaar dat mijn opa Achiel de winkel met zijn gedrevenheid groot heeft gemaakt. Dat heeft ervoor gezorgd dat wij een stevige basis hadden om verder op te bouwen. We blijven verder doen om hem trots te maken”, besluit Igor.

The post Primeurs Achiel is al 95 jaar gevestigde waarde in Oostende en is nu Handelaar van het jaar: “Opa zei altijd: eerst dienen, dan verdienen!” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Brandweer Ingelmunster houdt opendeur in kazerne in de Schoolstraat: “Veiligheid is hier de rode draad”

Op kermiszaterdag 28 en kermiszondag 29 september zwaait post Ingelmunster van brandweerzone Midwest de deuren van de kazerne in de Schoolstraat open voor de tweejaarlijkse opendeur. Er valt heel wat te beleven tijdens deze tweedaagse waar veiligheid centraal staat.
The post Brandweer Ingelmunster houdt opendeur in kazerne in de Schoolstraat: “Veiligheid is hier de rode draad” appeared first on

Lees meer »

Na week afwezigheid verschijnt hoofdbeschuldigde in Franse verkrachtingszaak morgen opnieuw voor rechtbank

Dominique Pelicot, de Franse zeventiger die zijn vrouw Gisèle jarenlang heeft gedrogeerd en liet verkrachten door tientallen mannen, zal dinsdag normaal aanwezig zijn op het proces waarin hij als hoofdbeschuldigde terechtstaat. Dat heeft zijn advocaat maandag bevestigd. Pelicot was eerder door gezondheidsproblemen afwezig op het proces, dat op 2 september van start ging.

Lees meer »

“Ik dacht dat het geen kwaad kon om een QR-code door te sturen”: Lindsey verloor pas haar man en werd nu voor 53.000 euro opgelicht

Nog geen jaar nadat Lindsey Steyaert haar man verloor bij ongeval op een vissersschip wordt ze slachtoffer van fraude, die haar tienduizenden euro’s kost. Zondag zag ze alle geld van haar rekeningen verdwijnen. “Ik bood een artikel te koop aan via Marketplace, ik stuurde een QR-code voor de betaling en korte tijd later was mijn geld weg.”

Lees meer »

1 op de 4 minderjarigen heeft al gegokt: “We moeten anders kijken naar het ‘onschuldige’ kraslot”

Het risico op een gokverslaving schuilt al in een kraslotje. Dat zegt Hendrik Peuskens, psychiater en diensthoofd Verslavingszorg bij de zorggroep Alexianen in Tienen. 1 op de 4 minderjarigen geeft aan al gegokt te hebben voor geld, zo blijkt uit een bevraging van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD). Experten en organisaties maken zich daar zorgen over.

Lees meer »

EXCLUSIEF. Post-its vol verdriet: deze slachtoffers mogen niet naar de paus. Dit is wat ze te zeggen hebben

“Ik wil vragen dat hij evenveel zorg draagt voor de slachtoffers als dat hij de daders beschermt.” De slachtoffers van de kerk die volgende week niet op gesprek mogen bij de paus, blijven teleurgesteld achter, zo klinkt het. Tijdens een brainstorm, georganiseerd door de bisschoppen, schreven slachtoffers post-its vol boodschappen aan de paus. Onze onderzoekscel mocht die inkijken. “Die boodschappen

Lees meer »

Franse vrouwen in tientallen steden op straat als steun aan Gisèle Pelicot

In een dertigtal steden in Frankrijk zijn zaterdag duizenden vrouwen en mannen op straat gekomen om steun te betuigen aan Gisèle Pelicot, de 72-jarige vrouw die jarenlang door haar echtgenoot werd gedrogeerd en door tientallen mannen is verkracht. Pelicot is in korte tijd uitgegroeid tot nationaal symbool in de strijd tegen seksueel misbruik.

Lees meer »

“Eén persoon als schuldige aanduiden, daar ga ik niet in mee”: Coosemans, die in opvallend overleg ging met Fredberg, Rits en Vertonghen, steunt Riemer

Anderlecht zit in de hoek waar de klappen vallen. Na de eerste nederlaag van het seizoen tegen Racing Genk lieten heel wat fans opnieuw hun ongenoegen blijken over het geleverde spel. Na affluiten ging CEO Sports Jesper Fredberg in conclaaf met drie leiders in zijn kleedkamer. Colin Coosemans benadrukte echter meteen dat “er niets achter gezocht moest worden” en sprak,

Lees meer »

Luxejacht van bijna 1 miljoen euro zinkt na brand

Een luxejacht, aangemeerd in Marina del Rey in Californië, vatte vuur en brandde meer dan twee uur voordat het uiteindelijk zonk. Het is onduidelijk hoe de brand is ontstaan, maar vermoedelijk is de oorzaak te vinden bij het vuurwerk en munitie die aan boord waren opgeslagen.
Het waarde van het jacht, “De Admiraal” , wordt geschat op zo’n 900.000

Lees meer »

Tupperware-fabriek blijft nog minstens 120 dagen open, personeel op tijdelijke werkloosheid

De Tupperware-fabriek blijft nog minstens 120 dagen open. Die boodschap kregen de 295 personeelsleden van de Aalsterse fabriek woensdagmiddag te horen van het moederbedrijf in de Verenigde Staten. Voor het personeel verandert er voorlopig niets tegenover vorige week, toen het systeem van tijdelijke werkloosheid werd ingevoerd. “Er is ons gegarandeerd dat de lonen worden doorbetaald”, zeggen de vakbonden.

Lees meer »

Elke dag ongelukken met elektrische deelsteps: “Voer een helmplicht in”

"Tussen 2020 en 2022 verviervoudigde het aantal ongevallen met e-steps ", zegt Sofie Lenaerts, politie-inspecteur en presentatrice van het verkeersveiligheidsprogramma ‘Kijk Uit’ op VRT 1. Ze ergert zich vooral aan het gedrag van de gebruikers van deelsteps. Die rijden doorgaans roekelozer dan mensen die met hun eigen e-step rondrijden, vertelt ze aan Xavier Taveirne in de podcast ‘Mens erger je

Lees meer »