Zwevegemse leerlingen maken kennis met politiek: “We willen hen laten zien hoe onze gemeente werkt”

Vrijdagvoormiddag organiseerden alle gemeentescholen van Zwevegem een unieke leerervaring voor leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. Tijdens de ‘Ontdek Je Gemeente Dag’ ontdekten ongeveer 175 kinderen uit Zwevegem, Heestert, Sint-Denijs en Zwevegem-Knokke de fascinerende wereld van lokale politiek in het Gemeentepunt van Zwevegem.

“Deze innovatieve leervoormiddag biedt leerlingen de kans om rechtstreeks te leren van lokale experts, waaronder de burgemeester, schepenen en de algemeen directeur. Met dit initiatief willen we jonge burgers enthousiasmeren voor lokale democratie en hen laten zien hoe hun gemeente werkt. Het is essentieel dat kinderen al vroeg begrijpen hoe beslissingen op gemeentelijk niveau hun dagelijks leven beïnvloeden”, legt coördinerend directeur Jozefien Ovaere uit.

De ‘Ontdek Je Gemeente Dag’ is dus meer dan een gewone excursie. “Het programma is zorgvuldig samengesteld om aan te sluiten bij belangrijke leerdoelen, zoals het begrijpen van verkiezingsprocessen, de bestuurlijke indeling van België, en het belang van gemeenschappelijke voorzieningen”, aldus Ovaere.

Uitleg over politiek

Concreet namen de kinderen in groepen deel aan vijf interactieve sessies over diverse aspecten van het gemeentebestuur. Zo werd de geschiedenis van Zwevegem kort besproken, werden termen zoals verkiezingen en democratie uitgelegd, kwam de gemeentelijke administratie aan bod en was er een uitleg over hoe de lokale politiek werkt. Er was ook info over burgerparticipatie en de kindergemeenteraad.

De leerlingen toonden zich best wel geïnteresseerd in de info die ze kregen. Zo vond Lisanne van Peteghem van de Groene Kouter het cool om te horen hoeveel mensen er werken aan de gemeente en wat de schepenen allemaal doen en vooral hoeveel geld men uitgeeft. Ze zou ook wel eens willen weten hoe het voelt om burgemeester te zijn. Finn Deceukelier was eveneens verbaasd dat er zoveel geld omgaat om een gemeente draaiende te houden. Burgemeester worden ziet hij niet meteen zitten. Al die aandacht is er voor hem te veel aan.

The post Zwevegemse leerlingen maken kennis met politiek: “We willen hen laten zien hoe onze gemeente werkt” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Water trekt zich terug in Poolse stad Klodzko: immense schade wordt duidelijk

In Klodzko, een van de zwaarst getroffen steden in Polen, trekt het water zich stilaan terug. Zo wordt voor het eerst de immense schade duidelijk. In Polen, Tsjechië en Roemenië zijn verschillende doden gevallen door de passage van cycloon Boris. De ellende is echter nog niet voorbij, waarschuwt onze weervrouw Jill Peeters.Volg het nieuws over de extreme weersomstandigheden in Centraal-Europa

Lees meer »

NV-A wil ook in Pittem een rol spelen

Op de valreep maakte NV-A bekend dat de partij ook in Pittem aan de gemeenteraadsverkiezingen zal deelnemen. Met een lijst van vijf kandidaten en een sterk programma willen ze proberen mee hun stempel te drukken op de Pittemse politiek.
The post NV-A wil ook in Pittem een rol spelen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Antony Verschaeve neemt afscheid van café Lusterke: “Als vis in een bokaal”

Antony Verschaeve (53) baat komende zondag voor de allerlaatste keer café Lusterke in de Molenstraat uit. Vanaf oktober wordt Vanessa Pattyn de nieuwe uitbaatster. Het is de vraag wat Antony gaat doen. “Eerst zal ik eens mijn hoofd leeg maken”, zegt hij. “Een café uitbaten is vooral mentaal heel lastig.”
The post Antony Verschaeve neemt afscheid van café Lusterke:

Lees meer »

Afvalintercommunales IVBO en IVOO sluiten strategische alliantie voor de as Brugge-Oostende

Wat op ziekenhuisvlak voorlopig niet (meer) kan, lukt wel voor de afvalverwerking: Oostende en Brugge zullen samenwerken. IVBO en IVOO hebben een strategische alliantie gesloten, de twee afvalintercommunales zullen nagaan hoe ze structureel extra meerwaarde kunnen creëren over de as Brugge-Oostende. Door de alliantie willen de twee intercommunales hun slagkracht verhogen en onderzoeken hoe ze gezamenlijk een antwoord kunnen bieden

Lees meer »

Unizo Roeselare organiseert politiek lijsttrekkersdebat

Op donderdag 19 september organiseert Unizo Roeselare een politiek lijsttrekkersdebat waar lokale ondernemers in gesprek kunnen gaan met de lijsttrekkers van verschillende politieke partijen. Het debat vindt plaats in Leer- en Innovatiecentrum Radar (AZ Delta) en biedt een unieke gelegenheid om te horen hoe de verschillende partijen willen bijdragen aan een positief ondernemersklimaat in Roeselare.
The post Unizo Roeselare

Lees meer »

Langverwachte popartversie van Cowboy Henk ingehuldigd

Eindelijk is het zover: de langverwachte popartversie van Cowboy Henk siert sinds 15 september de rotonde aan de Oudenaardsesteenweg, richting Zwevegem. Cowboy Henk, een icoon in de stripwereld, krijgt hiermee opnieuw een prominente plek in Kortrijk. “Cowboy Henk zit in de harten van de Kortrijkzanen”, zegt schepen van Cultuur Axel Ronse.
The post Langverwachte popartversie van Cowboy Henk ingehuldigd

Lees meer »