“Wilde geld verzamelen voor mijn kankerbehandeling”: drie Roemenen veroordeeld voor diefstallen in ZEB-winkels

Ze waren die dag nog maar pas in Charleroi met het vliegtuig geland of twee Roemenen pleegden in de ZEB-kledingwinkel in Wevelgem al een winkeldiefstal. Samen met een derde kompaan stonden ze voor de rechter in Kortrijk terecht. “Ik kwam naar het westen om geld te verzamelen voor mijn kankerbehandeling”, klonk het bij één van hen.

Op 28 februari kon Marian-Alexandru B. (32) op heterdaad betrapt worden bij een winkeldiefstal in de Wevelgemse vestiging van modeketen ZEB. Hij kon worden geklist en in zijn wagen bleek kompaan Ion S. te wachten, samen met de ruim 1.500 euro aan gestolen kledij.

“Ik strijd al 5 jaar tegen lymfeklierkanker en kwam naar België om geld te verzamelen voor een behandeling”

Uit verder onderzoek bleken ze samen met Viorel-Gheorgita B., de broer van Marian-Alexandru, ook winkeldiefstallen te hebben gepleegd in de ZEB-vestigingen in Menen en Doornik. Twee van hen waren die dag nog maar net op de luchthaven van Charleroi met het vliegtuig in België aangekomen. Marian-Alexandru B. zit 7 maanden later als enige nog in voorhechtenis in de cel. Hij riskeerde 2 jaar cel, zijn kompanen 10 maanden.

Hij bekende de drie winkeldiefstallen op 28 februari en nog in twee andere winkels, maar ontkende dat hij verantwoordelijk is voor alle gestolen kledij in 17 filialen van ZEB in Vlaanderen. “Ik strijd al 5 jaar tegen lymfeklierkanker en kwam naar België om geld te verzamelen voor een behandeling. Ik zou er voor werken maar toen dat niet lukte, pleegde ik diefstallen”, klonk het. Ook in Italië liep hij al een celstraf van 2,5 jaar op.

Spijt

“Hij vraagt vrijgelaten te worden en wil meteen naar Roemenië terugkeren, om zich te laten behandelen”, aldus advocaat Randall Huysentruyt. “Ik heb een vergissing begaan, het spijt me”, sloot B. zelf af. De rechter sprak hem voor enkele diefstallen vrij, maar gaf hem voor de bewezen andere diefstallen een celstraf van 1 jaar. Enkel de periode van voorhechtenis is effectief. Daarbovenop moet hij een boete van 800 euro betalen. Zijn twee kompanen kregen elk een effectieve celstraf van 9 maanden en een boete van 400 euro. (LSi)

The post “Wilde geld verzamelen voor mijn kankerbehandeling”: drie Roemenen veroordeeld voor diefstallen in ZEB-winkels is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vrees voor nieuwe dambreuken in Oostenrijk – Reddingswerkers vinden lichaam van bekende Poolse chirurg

In het oosten van Oostenrijk wordt gevreesd voor nieuwe dambreuken als gevolg van cycloon Boris. “Dat risico is groot”, stellen de autoriteiten. In de Poolse stad Nsya hebben reddingswerkers het lichaam van Krzysztof Kami?ski (71) teruggevonden. Hij was in zijn land een bekende chirurg. Het dodental is intussen opgelopen tot achttien.Volg het nieuws over de extreme weersomstandigheden in Centraal-Europa in

Lees meer »

“Direct de waarheid zeggen, is cruciaal”: wetsdokter ziet elk jaar tiental kinderen met shakenbabysyndroom

Op de afdeling Intensieve Kindergeneeskunde in het universitair ziekenhuis in Gent stellen artsen jaarlijks bij een tiental jonge kinderen het shakenbabysyndroom vast. Dat zegt wetsdokter Geert Van Parys, die als professor ook les geeft aan studenten van het UZ Gent. “Het is heel belangrijk dat de behandelende geneesheer zeer snel weet wat er gebeurd is. Direct de waarheid zeggen, is

Lees meer »

Dam in Polen stroomt over: “Geen controle meer over waterkering” – Storm Boris eist vijf levens in Roemenië, rampgebied in Oostenrijk uitgebreid naar 42 gemeenten

In verschillende landen in Centraal-Europa houden inwoners hun hart vast voor cycloon Boris. In enkele dagen tijd valt ongeveer net zoveel regen als gemiddeld in vier maanden. Tienduizenden huishoudens zitten zonder stroom en verschillende dorpen zijn al geëvacueerd. In Roemenië zijn zeker vijf mensen omgekomen en in Polen overstroomt een dam in het zuidwesten van het land. Ook Slowakije, Hongarije,

Lees meer »

Snelheidsverlaging op viaduct A10 in Oudenburg om veiligheid te verzekeren

Het Agentschap Wegen en Verkeer voert een snelheidsverlaging in op het viaduct van de A10 in Oudenburg. Vanaf vrijdag 20 september rijden auto’s er maximaal 90 km/u en vrachtwagens maximaal 70 km/u. De snelheidsverlaging is een preventieve maatregel om de veiligheid op het viaduct te verzekeren.
The post Snelheidsverlaging op viaduct A10 in Oudenburg om veiligheid te verzekeren appeared

Lees meer »

IN BEELD – ‘Hot Summer Night’ nog te zien tot en met zaterdag 28 september in Het Witte Paard in Blankenberge

De 33 voorstellingen van ‘Hot Summer Night’ in Het Witte Paard in Blankenberge zijn bijna afgelopen. Tot en met zaterdag 28 september kan je nog een bezoek brengen aan deze variétévoorstelling.
The post IN BEELD – ‘Hot Summer Night’ nog te zien tot en met zaterdag 28 september in Het Witte Paard in Blankenberge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Man uit Diest wanhopig op zoek naar specifieke speelgoedzwaantjes voor dochter met beperking: “Houden ons hart vast als het stuk gaat”

Inwoner van Diest Xavier Lesenne is wanhopig op zoek naar heel bijzondere speelgoedzwaantjes. Het witte zwaantje is het favoriete speelgoed van zijn dochter met een mentale beperking. Omdat ze er zo aan gehecht is, kocht hij elk exemplaar dat hij kon vinden. "Maar er blijft er maar eentje over. We houden ons hart vast als dat stuk gaat", zegt Xavier.

Lees meer »

Ex-man van moordverdachte Inge Reyntjens: “Ik ben 175.000 euro kwijt door ‘het team’ dat Daisy zou behandelen tegen kanker”

De ex-man van Inge Reyntjens is zwaar opgelicht door Daisy V.M., die deze week samen met Inge Reyntjens voor het Antwerpse assisenhof terechtstaat voor de moord op Heidi Reyntjens. Hij beweert dat hij in totaal zo’n 175.000 euro heeft gegeven aan ‘het team’, dat Daisy zou behandelen tegen kanker. “Ik begrijp het zelf ook niet, achteraf. Ik heb mijn huis

Lees meer »

Na ruzie over zakelijke afspraken: stad Kortrijk plant overleg tussen ijsbaan de Piste en kunstschaatsclub Figure Skating Club Kortrijk Spurs

Stad Kortrijk gaat bemiddelen tussen de uitbater van ijsbaan de Piste en het bestuur van Figure Skating Club Kortrijk Spurs. Dat is een snelgroeiende schaatsclub in Kortrijk met zo’n 250 leden. Eind deze maand start normaal het nieuwe seizoen voor de club. Maar het bestuur besloot onlangs om niet langer in Kortrijk te trainen na een aanslepende ruzie met de

Lees meer »