Yuna ontdekt topvondst tijdens workshop archeologie in Ieper: “Een insigne scène van een kruisiging”

Uit zakken vol resten afkomstig uit de Yperlee haalde Yuna Ververken een waardevolle insigne boven. Dat deed ze tijdens een workshop van het archeologisch project ‘Zeven naar de zeventiende eeuw’ op de site van het voormalig openluchtzwembad in Ieper. Tijdens het weekend van 21 en 22 september kan iedereen de archeoloog in zichzelf ontdekken.

Het is geen nieuws te zeggen dat de Ieperse bodem vol verborgen schatten zit. Daar is niet alleen de Eerste Wereldoorlog voor verantwoordelijk, archeologen vinden ook heel wat terug uit de Middeleeuwen. “Ook in aanloop van heraanleg van het Vandenpeereboomplein in Ieper werd heel wat uit de grond gehaald, in 2021 en 2023”, zegt archeoloog Jan Decorte van CO7, dat samen met het Yper Museum de workshops organiseert. “Er werd daarbij een stuk van de Ieperlee vrijgemaakt, maar er was niet genoeg tijd om alles te onderzoeken. Daarom verzamelden we een deel van de grond in grote zakken om ze later te zeven en te onderzoeken. We willen dat nu doen met hulp van scholieren.”

Insigne

Deze week vonden de eerste archeologische workshops plaats voor de Ieperse scholen. En tijdens een eerste sessie kwam al meteen een topvondst naar de oppervlakte. Yuna Ververken, die schoolloopt in het Lyceum in Ieper, haalde een bijzonder insigne uit de bodemgrond. “Het lijkt om een scène van een kruisiging te gaan, maar verder onderzoek zal dit moet uitwijzen”, aldus Jan Decorte. “Andere fantastische objecten zijn: dierlijke beenderen, een klein kannetje, houten kraaltjes, knikkers en munten.”

In totaal zullen 711 leerlingen van zeven verschillende scholen mee zeven naar de zeventiende eeuw. In weekend van 21 en 22 september is iedereen welkom om de archeoloog in jezelf te ontdekken en een handje toe te steken in de zoektocht naar zeventiende-eeuwse resten. “Je krijgt dat weekend de kans om samen met experts de bewaarde grond van het Vandenpeereboomplein te zeven”, klinkt het. “Wie weet ontdek jij wel een kostbaar voorwerp dat eeuwenlang verborgen lag.” Deze activiteit vindt plaats op de site van het voormalig openluchtzwembad.

Bronzen godenbeeldje

In 2017 organiseerde het Yper Museum samen met CO7 al de archeologieworkshop ‘Speuren naar Romeinen’. Zo’n 1.000 leerlingen hielpen mee met het uitzeven van aarde van een lokale opgraving. De 8-jarige Helena ontdekte toen een bronzen godenbeeldje van de Romeinse godin Venus. Een topvondst, en daarom kreeg het beeldje een prominente plaats in het Yper Museum. Hopelijk kan het Yper Museum ook na deze editie iets moois toevoegen aan de collectie.

Tijdens de weekdagen zijn de tijdsloten voorbehouden voor scholen. Het weekend van 21 en 22 september staat open voor iedereen. Inschrijven kan via: www.ypermuseum.be/archeologische-workshop-zeven-naar-de-zeventiende-eeuw.

The post Yuna ontdekt topvondst tijdens workshop archeologie in Ieper: “Een insigne scène van een kruisiging” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“De mensen zijn veel te veel gewoon van hem”: ex-keepers over het belang van Simon Mignolet, straks weer Clubs talisman?

Met twee clean sheets en een handvol topsaves zette good old Club Brugge-doelman Simon Mignolet (36) aan de vooravond van de Champions League de puntjes op de i. Ex-doelmannen Dany Verlinden en Frank Boeckx over het belang en de waarde van ‘Big Si’ voor blauw-zwart. “Kritiek geven is gemakkelijk, maar je moet ook kijken naar wat iemand al bewezen heeft.”

Lees meer »

“Club kán doorstoten, maar het zal op verplaatsing moeten gebeuren”: Marc Degryse blikt vooruit op start Champions League

“Ik ben enthousiast over het nieuwe format. Er zal metéén spektakel zijn.” Ook Marc Degryse kijkt uit naar de start van de vernieuwde Champions League. Onze analist laat enkele uren voor de start zijn licht schijnen over Club Brugge, de wereldsterren (in spe) en de Rode Duivels op het kampioenenbal. “Velen zullen zich moéten tonen om hun status bij de

Lees meer »

Goldband zorgde tijdens uitbundig optreden voor ‘aardbeving’ in Rotterdam

Goldband is wellicht verantwoordelijk voor de “aardbeving” die een aantal inwoners van de Willemstoren in Rotterdam vorig jaar gevoeld hebben. In mei 2023 belden enkele huurders van de bovenste verdiepingen de hulpdiensten nadat ze een reeks trillingen gevoeld hadden. Al lijkt het er nu op dat een optreden van Goldband verantwoordelijk is voor het voorval.

Lees meer »

Italiaanse streek Emilia Romagna geteisterd door overstromingen: depressie Boris slaat ook in Zuid-Europa toe

Nadat depressie Boris Centraal-Europa de afgelopen dagen overspoelde met regen is nu Zuid-Europa aan de beurt: Vooral Italië zet zich schrap voor heel wat neerslag en kondigt code rood af. De Noord-Italiaanse streek wordt geteisterd door overstromingen. Lokaal kan er tot het einde van de week volgens de weermodellen tot 200 mm neerslag vallen en mogelijk lokaal zelfs nog meer.

Lees meer »

Vijfde boek van Alveringemnaar Marc (74): “Garde was vriend van het volk”

Eind september verschijnt het vijfde boek van Marc Wackenier (74) uit de Hoogstraat. In ‘Van baljuw tot champetter’ gaat hij op zoek naar de veldwachters in de negen dorpen van Alveringem die van aan de Franse revolutie tot aan de politiehervorming in 2000 voor orde en tucht zorgden. Een sappig onderwerp!
The post Vijfde boek van Alveringemnaar Marc (74):

Lees meer »

Jani Kazaltzis verklapt ‘ergernissen’ aan bestie James Cooke: “Vanaf hij wakker wordt, lijkt het alsof zijn eigen musical start”

Woensdagavond is ‘Jani Kazaltzis (45) en James Cooke (39)-avond’ bij Play4. In hun gloednieuwe programma trekken de besties eropuit om enkele jobs buiten de media uit te testen. Dat verloopt niet altijd zonder slag of stoot en leidt vaak tot hilarische situaties. Wat wel opvalt, is hoe hecht de vriendschap tussen die twee mannen is. Hoeveel stress er ook mag

Lees meer »

Zes lijsttrekkers in de clinch tijdens debat Unizo Ieper: “Accountmanager voor ondernemers is geen wonderoplossing”

Unizo Ieper slaagde erin de zes lijsttrekkers samen te krijgen voor haar debat in de aula van AC Auris. Voor vuurwerk was het echter wachten tot het einde toen moderator Xavier Taveirne doorvroeg over het uitsluiten van Vooruit uit de stadslijst. “Onze eerste bekommernis is de stadslijst in de oppositie krijgen”, zei Philip Bolle (Vooruit).
The post Zes lijsttrekkers

Lees meer »