Twee aanhoudingen in het kader van mensensmokkel, beide mannen verschijnen vrijdag voor de raadkamer

Afgelopen week werden in twee afzonderlijke dossiers twee mannen aangehouden op verdenking van mensensmokkel. Beide verdachten verschijnen vrijdag 20 september voor de raadkamer.

Tijdens een patrouille in de nacht van vrijdag 13 op zaterdag 14 september merkte PZ Westkust een verdacht Frans voertuig op in de buurt van een parkeerplaats waar vrachtwagenchauffeurs overnachten. In dezelfde omgeving trof de politie ook vier transmigranten aan. De bestuurder van het Franse voertuig, een 30-jarige Afghaan die in Frankrijk verblijft, werd gearresteerd op verdenking van mensensmokkel. De verdachte werd verhoord door de Federale Gerechtelijke Politie West-Vlaanderen (FGP). Op 15 september werd de man voorgeleid bij de onderzoeksrechter, die besloten heeft hem aan te houden. Hij verschijnt vrijdag 20 september voor de raadkamer.

Tweede aanhouding

Op zaterdagavond 14 september trok een Duitse Audi de aandacht van een patrouille van de Federale Wegpolitie, ter hoogte van parking Mannekensvere (E40 richting Frankrijk). Toen de politie het voertuig wilde controleren, probeerde de chauffeur de controle te ontwijken en stopte op de pechstrook. Bij aankomst kon de wegpolitie geen inzittenden meer aantreffen in het voertuig.

De politiezones in de omgeving werden verwittigd, waarna het droneteam van PZ Westkust een verdachte kon lokaliseren. Het betreft een 28-jarige Syriër, die vervolgens werd gearresteerd voor mensensmokkel.

Nautisch materiaal aangetroffen

In het voertuig werd nautisch materiaal aangetroffen, wat de vermoedens van mensensmokkel versterkte. Onder het materiaal bevonden zich een opblaasbare boot, veertien binnenbanden (vaak gebruikt als alternatief voor reddingsvesten), pompen, een buitenboordmotor en gevulde jerrycans.

De 28-jarige verdachte werd op 15 september verhoord door de FGP West-Vlaanderen. De FGP voerde ook een huiszoeking uit op zijn verblijfplaats in het Brusselse. Op 16 september werd de man voorgeleid bij de onderzoeksrechter, die besloten heeft hem aan te houden. Ook hij verschijnt vrijdag 20 september voor de raadkamer.

Oproep

De Federale Politie en de politiezone Westkust lanceerden vorige maand een oproep om verdachte situaties te melden via het noodnummer 112. Zo kunnen hulpdiensten snel tussenkomen in het geval van een levensbedreigende situatie en/of kan de politie eventuele verdachten van mensensmokkel oppakken en verder onderzoek doen.

De politiezone Westkust en de Federale Politie zijn extra alert voor het fenomeen van mensensmokkel via small boats, want omwille van het mooie en stabiele weer verhoogt het risico op oversteken.

The post Twee aanhoudingen in het kader van mensensmokkel, beide mannen verschijnen vrijdag voor de raadkamer is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Met de kleintjes naar een meerderheid

Er doen weer heel wat partijen mee aan de lokale verkiezingen op 13 oktober. Vele nieuwe partijen zullen slechts enkele procenten behalen. Toch kan dit een immense impact hebben op het vinden van een meerderheid.

Lees meer »

N-VA maakt als laatste kieslijst bekend in Gistel: “Wij trekken met een zeer realistisch, maar ambitieus programma naar de kiezer”

De laatsten zullen de eersten zijn: geldt dat spreekwoord ook voor N-VA? De meerderheidspartij van schepen Wim Aernoudt sluit het rijtje van lijstvoorstellingen af.
The post N-VA maakt als laatste kieslijst bekend in Gistel: “Wij trekken met een zeer realistisch, maar ambitieus programma naar de kiezer” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Net op de valreep: immomakelaar Eric Markey stelt zijn lijst Stratier voor: “Onze mooie gemeente gaat langzaam kapot aan al die appartementen”

Eric Markey uit Oostduinkerke stelt zijn lijst Stratier voor. “Stratier betekent bastaardhond. Wij profileren ons als een wakkere hond die hondstrouw is aan zijn leefomgeving.” Elf kandidaten staan er op de lijst en de hond speelt de hoofdrol in de campagne. Zo ludiek het beeld is, zo serieus klinkt de inhoud. “Zijn we tegen appartementsbouw? Nee, maar enkel waar ze

Lees meer »

Wout van Aert, die op krukken intrede maakt voor campagne rond veilig fietsen, verbindt toekomst aan Visma-Lease a Bike

Straf contractnieuws van Wout van Aert (30). De renner van Visma-Lease a Bike heeft een “uniek” contract getekend bij de Nederlandse formatie. Van Aert, wiens huidige verbintenis tot 2026 liep, wil zo zijn carrière afsluiten bij zijn huidige ploeg. “Ik voel me hier thuis.” Vandaag maakte Van Aert op krukken ook zijn opwachting als gezicht van een campagne rond veilig

Lees meer »