77ste Omloop van het Houtland krijgt opnieuw topaffiche: “Al zeker met Girmay en Milan!”

Volgende week woensdag vindt tussen Eernegem en Lichtervelde de 77ste Omloop van het Houtland plaats. De UCI 1.1-wedstrijd is al decennialang een klassieker in het Belgische najaar.

Wouter Donck volgde in 2020 Etienne Denys op als voorzitter van de Koninklijke Wielrijdersbond Flandria Lichtervelde, de vzw achter de organisatie van de Omloop van het Houtland. De UCI 1.1-wedstrijd op West-Vlaamse bodem kan intussen pronken met een erelijst waarop tal van grote namen terug te vinden zijn: Roger De Vlaeminck, Patrick Sercu, Herman Van Springel, Johan Museeuw en recenter ook twee keer Marcel Kittel, Jasper Philipsen en streekrenners Guillaume Van Keirsbulck, Jelle Wallays, Jens Debusschere, Tom Devriendt en Gerben Thijssen, de laureaat van twaalf maanden geleden.

Acht WorldTour-teams

Traditioneel krijgt de Omloop van het Houtland een sterk deelnemersveld over de vloer, met vooral tal van sprinters. Dit jaar verschijnen acht WorldTour-teams aan de start: Alpecin-Deceuninck, Arkéa-B&B Hotels, Cofidis, Groupama-FDJ, Intermarché-Wanty, Lidl-Trek, Team dsm-firmenich PostNL en Team Jayco-AlUla. Ook het procontinentale Lotto Dstny stuurt sowieso een selectie naar Lichtervelde. Soudal-Quick-Step stelt zijn opleidingsploeg op.

“Het is niet het aantal WorldTour-teams dat telt, wel de kwaliteit van je deelnemersveld”, benadrukt Wouter Donck. “Voor hetzelfde geld sturen enkele procontinentale teams nog hun beste renners naar West-Vlaanderen. Enkele zekerheden zijn op dit moment Jonathan Milan, de Italiaanse sprinter die dit seizoen al ritten won in Tirreno-Adriatico, de Giro en recent nog in de Ronde van Duitsland en de Renewi Tour. Groupama-FDJ hoopt met Paul Penhoët dicht te kunnen eindigen. Recent behaalde die jonge Franse renner dichte ereplaatsen in de Renewi Tour. Cofidis stuurt een bijna voltallige Belgische ploeg met Milan Fretin als snelle man en ook streekrenners Piet Allegaert en Christophe Noppe.”

“Bij Intermarché-Wanty staan Gerben Thijssen en Biniam Girmay beiden op de deelnemerslijst. Dylan Groenewegen brak onlangs zijn sleutelbeen in de Renewi Tour, maar zou hervatten in Koolskamp en ook in Gooik en Lichtervelde aantreden. De ploeg vertelde me dat Caleb Ewan ook in België vertoeft en Groenewegen indien nodig kan vervangen. Lotto-Dstny stuurt snelle renners als Lionel Taminiaux en Jarne Van de Paar, die dit voorjaar de Grote Prijs Jean-Pierre Monseré in Roeselare won. Ook John Degenkolb zal er opnieuw bij zijn in Lichtervelde. DSM wil ook Fabio Jakobsen opstellen, maar hij kent een bijzonder wisselvallig seizoen. Alles zal afhangen van de beslissing van Jakobsen zelf.”

Op de definitieve selecties van Soudal-Quick-Step en Alpecin-Deceuninck is het wachten. “Elk jaar werken we op dezelfde manier en kan er de laatste dagen nog een grote naam bijkomen. Vaak kunnen we in allerlaatste instantie nog een heel grote naam aantrekken, zoals dat ons de voorbije jaren met Tim Merlier en Jasper Philipsen al is gelukt. Een puur financiële kwestie. Voor Soudal-Quick-Step zijn we bezig met Yves Lampaert. Hun opleidingsteam start, maar we hebben een akkoord met de profploeg die ook enkele renners kan opstellen. Ook Jordi Warlop en Warre Vangheluwe worden genoemd. Sowieso zijn we nu al tevreden, maar we zijn nog op drie paarden aan het wedden: Arnaud De Lie, Tim Merlier en Jasper Philipsen. We zullen moeten afwachten of het ons nog lukt om één van die drie nog aan de start te krijgen.”

Vaste waarde

De Omloop van het Houtland mag zichzelf een vaste waarde op de UCI-kalender noemen. Donck: “Om het seizoen af te sluiten, is dit een ideale wedstrijd. Renners die in september nog goed in vorm zijn en toch nog een UCI-koers willen winnen, krijgen hier mogelijkheden. Ons parcours is niet te lastig, hetzelfde als vorig jaar. We starten opnieuw in Eernegem en eindigen met negen rondes over twaalf kilometer. Ik hoor van sprinters dat ze onze koers appreciëren: niet te lastig en makkelijk te controleren.”

Voorlopig slaagt de Koninklijke Wielrijdersbond Flandria Lichtervelde er nog altijd in om de profkoers in eigen dorp te organiseren. “Zelf ben ik nog een relatief jonge voorzitter”, glimlacht Donck. “Maar enkele vaste waarden binnen ons bestuur draaien al vele jaartjes mee. Nieuwe mensen vinden is niet onmogelijk, maar je hebt vooral mensen nodig die connecties binnen de wielersport hebben. Dat is al minder evident. Als je deftige ploegen en deftige renners aan de start wil krijgen, heb je geld nodig. Met 50 euro lok je geen toprenners meer naar Lichtervelde.”

The post 77ste Omloop van het Houtland krijgt opnieuw topaffiche: “Al zeker met Girmay en Milan!” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Oscar Piastri triomfeert na knotsgekke GP van Azerbeidzjan, Carlos Sainz en Sergio Perez rijden elkaar in de vernieling

Oscar Piastri (McLaren) heeft zondagmiddag de Grote Prijs van Azerbeidzjan, de zeventiende manche van het seizoen in de Formule 1, op zijn naam geschreven. De Australiër bleef op het stratencircuit in de hoofdstad Bakoe de Monegask Charles Leclerc (Ferrari) en de Brit George Russell (Mercedes) voor na een knotsgekke race. Lando Norris (McLaren) kwam op de vierde plaats terecht na

Lees meer »

“Meer dan 1.000 gewonden en een dode” door aan Israël toegeschreven ontploffingen van Hezbollah-beepers

Tientallen leden van de Libanese Hezbollah-militie zijn dinsdag gewond geraakt toen hun beepers en ander communicatiemateriaal zoals walkietalkies tegelijk ontploften. Dat melden bronnen binnen de beweging. Een bron binnen Hezbollah heeft het tegenover Reuters zelfs over “duizend gewonden”, minstens een Hezbollahstrijder, de zoon van een parlementslid, zou om het leven zijn gekomen. Een andere bron zei tegen AFP dan weer

Lees meer »

Nieuwe VR-kijker in Brugge vertelt volgend hoofdstuk over de Verdwenen Zwinhavens

De zes virtual reality kijkers van het project ‘Verdwenen Zwinhavens’ werden sinds de start in 2021 al 217.500 keer bekeken. Dinsdagnamiddag werd ter hoogte van de Koninklijke Stadsschouwburg, op de hoek van de Vlamingstraat en de Adriaan Willaertstraat, een zevende VR-kijker onthuld, als volgend hoofdstuk in een boeiend historisch verhaal.
The post Nieuwe VR-kijker in Brugge vertelt volgend hoofdstuk

Lees meer »

Dam in zuidwesten van Polen stroomt over: “Laatste kans om te evacueren” – Storm Boris eist vijf levens in Roemenië, bergwandelaar in Oostenrijk bedolven door lawine

In verschillende landen in Centraal-Europa houden inwoners hun hart vast voor cycloon Boris. In enkele dagen tijd valt ongeveer net zoveel regen als gemiddeld in vier maanden. Tienduizenden huishoudens zitten zonder stroom en verschillende dorpen zijn al geëvacueerd. In Roemenië zijn zeker vijf mensen omgekomen en Polen, Slowakije, Hongarije, Oostenrijk en Duitsland bereiden zich voor op het hoge water. Volg

Lees meer »

Cafébazen willen opnieuw een fontein op ‘t Zand in Brugge: “Plein is een eentonige, defecte en onveilige vlakte”

“’t Zand in Brugge heeft een nieuwe fontein nodig. De grote, eentonige vlakte nodigt niet uit om van de binnenstad naar West-Brugge en omgekeerd te wandelen, ze gaat haar doel voorbij”, zegt Francis Vandendorpe, voorzitter van de handelskring Pluzand.
The post Cafébazen willen opnieuw een fontein op ‘t Zand in Brugge: “Plein is een eentonige, defecte en onveilige vlakte”

Lees meer »

Nieuw woonproject in voormalig gemeentehuis

Tijdens de zondag van de kermis kon men kennismaken met het nieuwe bouwproject, dat ondergebracht wordt in het voormalige gemeentehuis in de Kasteelstraat in Oostvleteren.
The post Nieuw woonproject in voormalig gemeentehuis appeared first on KW.be.

Lees meer »

Een interne keuken smaakt beter

Traditiegetrouw sluit de Memorial Van Damme het Belgische atletiekseizoen dit weekend af. De 48ste editie wordt er eentje om duimen en vingers bij af te likken: de finale van de Diamond League, de verzameling van grootste atletiekmeetings ter wereld met ruim 50 miljoen tv-kijkers. Het deelnemersveld oogt indrukwekkend. Maar liefst 82 medaillewinnaars op de voorbije
The post Een interne

Lees meer »

Elio Clarysse na militaire MTB-titel: “Graag B-veldrit winnen”

Elio Clarysse (21) kroonde zich in Oostende tot Belgisch militair kampioen mountainbike. Met de vingers in de neusgaten. Aan de streep had de jonge militair ruim drie minuten voorsprong. Intussen dook hij al het veld in.
The post Elio Clarysse na militaire MTB-titel: “Graag B-veldrit winnen” appeared first on KW.be.

Lees meer »

IN BEELD – Kermiszondag in zaal De Schakel in Houthulst met Sabine, Danny Diëgo, Thomas Julia, Paul Bruna en Miss Olivia

Het Feestcomité organiseerde een méér dan geslaagde tweedaagse in zaal De Schakel in Houthulst. Ook op zondag was het heel druk. Er moesten zelfs meerdere mensen vertrekken wegens volzet. Een bewijs dat het een groot succes was.
The post IN BEELD – Kermiszondag in zaal De Schakel in Houthulst met Sabine, Danny Diëgo, Thomas Julia, Paul Bruna en Miss

Lees meer »