Poperinge gaat aan de slag met bevraging ‘Oud is goud’

De stad wil via het project ‘Oud is goud’, dat begin dit jaar van start ging, de beeldvorming omtrent ouder worden, ombuigen. Verschillende stadsdiensten en de Seniorenraad werken hiervoor samen.

“Oudere volwassenen worden jammer genoeg vaak gezien als passief, afhankelijk, hulpbehoevend, duur… en voelen zich te vaak afgeschreven. Er wordt bijvoorbeeld minder gevraagd naar hun mening, en geen beroep meer gedaan op hun opgedane kennis”, zegt Leen Vandevyver, diensthoofd Seniorenzorg van de stad. “Het kan zo mooi zijn als we elkaar, over verschillende generaties heen, liefdevol en met veel respect benaderen en behandelen.”

Rondvraag

Eerder dit jaar vulden 196 inwoners van alle leeftijden, de bevraging in, waar gepolst werd naar de eigen visie op ouder worden, ervaringen, en ideeën om de beeldvorming aan te pakken. Op dinsdag 27 augustus werden de resultaten van de bevraging Oud is goud in de gotische zaal van het stadhuis voorgesteld door Lies Pacquet en Charlotte Devrekere van Huize Proventier aan een enthousiaste groep Poperingenaars. Samen werden er vijf prioritaire doelstellingen geselecteerd waar de werkgroep mee aan de slag gaat: wederzijds respect over de verschillende leeftijdscategorieën heen; seniorenverenigingen in de kijker zetten; ouderen inspraak geven en hun keuzes respecteren; de nadruk leggen op mogelijkheden en talenten; en het imago van de zorgsector opwaarderen. Schepen Vanderhaeghe: “Iedereen heeft zijn talent, ieders mening is belangrijk, en om de beeldvorming aan te pakken en onze doelstellingen te bereiken, hebben we deze nodig. We vinden het belangrijk om te luisteren naar wie zich aangesproken voelt door dit thema, wie kan inspireren of ideeën heeft rond concrete acties, of wie hulp kan bieden. Ongeveer 40 procent van de bevolking is ouder dan 60 en deze mensen zijn zo kostbaar.” Monique Masschelein, voorzitter Seniorenraad Poperinge: “En zo luidt ook onze campagne Oud is goud. Goud is kostbaar, waardevol, siert. Goud moet soms in de watten gelegd worden, bewonderd worden. Goud moet schitteren. En wat telt voor goud, is nog belangrijker voor oud!” (AHP)

Wie concrete ideeën heeft of graag meewerkt aan dit thema, is welkom op dinsdag 24 september om 19 uur in De Bres, Veurnestraat. Meer info en het rapport van de bevraging is terug te vinden op: www.poperinge.be/oudisgoud

The post Poperinge gaat aan de slag met bevraging ‘Oud is goud’ is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Brandhoek Vlamertinge rouwt om het heengaan van ‘Meester’ Luc Nouwynck

Op dinsdagnamiddag 17 september is Luc Nouwynck in het UZ Gent rustig en gesteund door zijn familie overleden. Luc werd geboren in Poperinge op 19 mei 1958. Hij laat zijn echtgenote Marleen Arnout, zijn kinderen Pieter, Nele en Sander en zijn vijf kleinkinderen Lara, Kaat, Pim, Fien en Daan achter. Luc was jarenlang onderwijzer in de Vrije School De Vlam

Lees meer »

Van bescheiden eenmanszaak tot internationaal bedrijf: IGW viert 75 jaar vakmanschap

Op zaterdag 14 september vierde IGW, het vroegere Watteeuw, haar 75ste verjaardag in de Kampveldstraat in Oostkamp. Alle werknemers kregen op deze opendeurdag de kans om familie en vrienden uit te nodigen voor een fabrieksbezoek, wat die dag massaal werd gedaan. Het bezoek werd ook gekoppeld aan het zusterbedrijf BMT Aerospace in Oostkamp.
The post Van bescheiden eenmanszaak tot

Lees meer »

Adrien Devriendt (22) is Belgisch kampioen bij de beloften op de 400 meter sprint

Op het voorbije Belgisch kampioenschap atletiek voor beloften in Ninove liep Adrien Devriendt tussen een sterk deelnemersveld in 47’10” naar de nationale titel op de 400 meter. “Ik deed mijn wedstrijd zoals ik die op voorhand gepland had.”
The post Adrien Devriendt (22) is Belgisch kampioen bij de beloften op de 400 meter sprint appeared first on KW.be.

Lees meer »

Meer openbare verlichting in Zwevegem

In september 2022 werd beslist om, naar aanleiding van de enorme stijging van de energieprijzen, ’s nachts de lichten te doven tussen 23 en 6 uur. “Deze beslissing bleek de juiste keuze te zijn want de elektriciteitsprijzen lagen in 2022 en 2023 respectievelijk 80% en 116% hoger dan in 2021. Pas in de zomer van 2024 zijn de energieprijzen behoorlijk

Lees meer »

Brazilië neemt miljoenen in beslag van bedrijven Elon Musk

In Brazilië heeft een rechter van het Hooggerechtshof de overdracht bevolen van ruim 3 miljoen dollar van rekeningen van bedrijven van X-topman Elon Musk naar de Braziliaanse overheid. Het geld staat geblokkeerd op rekeningen van sociaalnetwerkbedrijf X en satellietbedrijf Starlink.

Lees meer »

Burgemeester Kris Declercq doet oproep naar formateur Bart De Wever: “Geef ons meer middelen om overlast tegen te gaan”

Burgemeester van Roeselare Kris Declercq wil samen met politie en parket de strijd tegen overlast en drugs intensifiëren. Dat willen ze doen door de verschillende instrumenten beter op elkaar af te stemmen. Toch diegene die voor handen zijn, want alles bij elkaar zijn de mogelijkheden beperkt. Daarom doet burgemeester Kris Declercq een oproep naar federaal formateur Bart De Wever voor

Lees meer »