Groen en Vooruit opnieuw als kartel naar kiezer in Knokke-Heist met Katrien Antheunis (Vooruit) als lijsttrekker

De linkse partijen Vooruit en Groen trekken opnieuw als kartel naar de gemeenteraadsverkiezingen in Knokke-Heist. Deze keer met gemeenteraadslid Katrien Anteunis (Vooruit) als lijsttrekker. Voormalig gemeenteraadslid Luc Lierman (Groen) krijgt de tweede plaats. “Wij zijn het kartel dat buurten en mensen doet herademen, ook letterlijk”, klinkt het.

Net als bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 trekken de progressieve partijen Vooruit en Groen samen naar de gemeenteraadsverkiezingen in Knokke-Heist.

De vorige keer was dat nog met lokaal Groen-voorzitter Luc Lierman als voorzitter. Gezien het kartel toen slechts één zetel haalde werd besloten het mandaat te delen: de eerste helft van de legislatuur kreeg Lierman het zitje en in de tweede helft toen sp.a en nu Vooruit kopvrouw Katrien Anteunis.

Rollen omgedraaid

Wat de volgorde op de lijst betreft worden de rollen nu omgedraaid: de lijst wordt getrokken door gemeenteraadslid Katrien Anteunis en Luc Lierman, een gepensioneerd onderwijzer, krijgt de tweede plaats.

De derde plaats is voor de jonge studente theologie en religiewetenschappen Fara-Fé Barbaix. Gepensioneerd huisarts Staf Dujardin is de lijstduwer. Opmerkelijk: de lijst van Vooruit-Groen telt 30 kandidaten en is daarmee net niet volledig gezien de gemeenteraad in Knokke-Heist 31 zitjes telt.

Het kartel laat verstaan dat deze verkiezingen in Knokke-Heist gaan over ‘de toekomst van jouw buurt’. “Vooruit-Groen is het kartel dat buurten en mensen doet herademen, ook letterlijk”, klinkt het. “Omdat je veilig met je kinderen naar school kan fietsen, omdat wijken groener en aangenamer worden, omdat je zorg in de buurt hebt en omdat straten niet enkel dienen voor verplaatsingen maar ook veel leven en ontmoeting.”

Mobiliteit

Op vlak van mobiliteit wil Vooruit-Groen gaan voor trager verkeer in woonkernen en extra fietspaden Verder wil de lijst komaf met gevaarlijke kruispunten. Het kartel vraagt ‘respect voor democratie’ met onder meer gemeenteraden die via livestream thuis te volgen zijn en het organiseren van volksraadplegingen voor grote projecten.

Qua armoedebestrijding wil het kartel inzetten op wijkwerkers die probleemsituaties detecteren, een uitbreiding van de sociale kruidenier en premies voor huishuur en schooltoelages. Rond huisvesting pleit het kartel resoluut voor meer sociale woningen in de kustgemeente.

Het volledige programma vind je via https://www.groenknokke-heist.be/programma en de kandidatenlijst via https://www.groenknokke-heist.be/kandidaten

(PDV)

The post Groen en Vooruit opnieuw als kartel naar kiezer in Knokke-Heist met Katrien Antheunis (Vooruit) als lijsttrekker is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Ik vroeg me af waarom ik koerste. Ik had een grote burn-out”: Arnaud De Lie zit na moeilijk voorjaar weer vol zelfvertrouwen

Het moet de strafste sprint van dat jaar geweest zijn: hoe Arnaud De Lie (22) de GP Québec 2023 won – vanuit een verloren positie onweerstaanbaar naar winst. De twaalf maanden die daarop volgden, waren minder rechtlijnig. De Lie worstelde met zijn trainingen, zijn lijf en zijn zelfvertrouwen. Hij ging aan alles twijfelen. “Ik belandde een beetje in een depressie.”

Lees meer »

Pairi Daiza wordt (bijna) volledig rookvrij

Sinds vandaag is roken niet langer toegestaan in het dierenpark Pairi Daiza. Met uitzondering op 7 rookzones alleszins. Vanaf 31 december zou het sowieso bij wet verboden worden om te roken in recreatieparken, maar Pairi Daiza zet die stap dus al drie maanden eerder.

Lees meer »

REO Speedwagon stopt na vijftig jaar door “onoverkomelijke verschillen”

De legendarische rockband REO Speedwagon heeft aangekondigd na vijftig jaar te stoppen met optreden vanwege “onoverkomelijke verschillen” tussen zanger Kevin Cronin en bassist Bruce Hall. Dit maakte de groep bekend via sociale media. De geplande concertreeks in de VS zal nog wel worden afgemaakt, maar aan het einde van het jaar gooit de band de handdoek in de ring.

Lees meer »

Megatsunami schudt aarde negen dagen door elkaar

Een gigantische aardverschuiving en daaropvolgende megatsunami op Groenland heeft de aarde vorig jaar negen dagen lang doen trillen. Dat hebben Belgische wetenschappers ontdekt. Hun bevindingen zijn nu gepubliceerd in het gereputeerde vakblad Science.

Lees meer »

‘Julie zwijgt’ van Leonardo van Dijl is Belgische Oscarinzending voor 2025

‘Julie zwijgt’, het speelfilmdebuut van Leonardo van Dijl, is de officiële Belgische inzending voor de Oscars. De Belgische jury koos de film als kandidaat voor een kans op het felbegeerde beeldje in de categorie Beste Internationale Langspeelfilm. ‘Julie zwijgt’ viel eerder al in de prijzen op het filmfestival van Cannes en gaat dit najaar in België in première tijdens Film

Lees meer »

Veel Oostendenaars laten hun fiets markeren

Stad Oostende blijft zich inzetten tegen fietsdiefstal. Ook deze zomer gaf Stad Oostende opnieuw het startschot van een heuse fietsmarkeeractie. Alle Oostendenaars konden hun fiets gratis laten markeren in een ontmoetingscentrum in de buurt. Een gemarkeerde fiets die gestolen is, wordt veel sneller gelinkt aan de rechtmatige eigenaar.
The post Veel Oostendenaars laten hun fiets markeren appeared first on

Lees meer »

“Nee, toch niet het meest miserabele van alle politieke scenario’s: de schijn hoog houden om te vermijden dat de gevreesde zwartepiet bij hen belandt”

Zouden ze het nu echt menen met de formatie van een Vlaamse regering? Het is ze geraden. Ofwel gaan N-VA, CD&V en Vooruit echt voor onderhandelingen die nog voor de lokale verkiezingen van 13 oktober tot een akkoord kunnen leiden. Ofwel zijn we getuige van het meest miserabele van alle politieke scenario’s, dat van partijen die alleen maar de schijn

Lees meer »