Montanus kondigt ‘code rood’ af voor medisch-historisch erfgoed: “Er is al een ware barbarij aangericht in Brugge”

De vzw Montanus is bezorgd over de toekomst van het Brugs medisch-historisch erfgoed en kondigt in het vooruitzicht van de lokale verkiezingen van 2024, een ‘CODE ROOD’ af . “Er is de voorbije jaren een ware barbarij aangericht in Brugge”, stelt voorzitter William De Groote.

Voor voorzitter William De Groote is de bescherming en de conservering van het Brugs medisch-historisch erfgoed een belangrijke opdracht in de missie van de vzw Montanus: “Brugge beschikt als Unesco-werelderfgoedstad over een uniek medisch-historisch patrimonium, waarmee jammer genoeg niet altijd optimaal en zorgzaam wordt omgegaan.”

“Daarom lanceert de vzw Montanus in dit verkiezingsjaar 2024 haar ‘CODE ROOD’, om alle beleidsmakers en alle nieuw verkozenen mandatarissen te overtuigen van het belang van het medisch erfgoed voor onze Unesco-stad.”

Frustratie

De frustratie van de VZW Montanus omtrent de valorisatie van het medisch erfgoed startte in 2009 toen Brugges eerste private kliniek de ‘Saint-Clement kliniek voor chirurgie’ in het Verbrand Nieuwland sneuvelde voor het bouwproject ‘De Gouden Boom’.

“De renovatie van de Leprozenkapel van Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth in de Nieuwe Gentweg is na het jarenlang aandringen vanuit de vzw Montanus een parel geworden, als deel van het nieuwe scholencomplex van het Sint-Andreasinstituut. Jammergenoeg werd voor hetzelfde project de historische ‘blende’ muur van het Magdalena complex in de Oude Gentweg, onoordeelkundig geamputeerd, een ware barbarij”, hekelt William De Groote.

De Boevrie

Een ander voorbeeld van onzorgvuldigheid is voor de vzw Montanus het woonproject de Boevrie. “Daar is slechts een schamel façadefragment van het vroegere Dulhuis, Sint-Juliaan-ten-Dullen in de Boeveriestraat, behouden gebleven. Façadisme werd hier gebruikt als een vorm van schaamlapje”, zucht de voorzitter.

De geamputeerde muur in de Oude Gentweg. © Montanus

In dezelfde Boeveriestraat blijft de vzw Montanus waakzaam omtrent de restauratieplannen voor het Godshuis Van Volcem, het vroegere Vondelingenhuis en Dulhuis van Sint-Hubrecht: “Hier draagt het OCMW Brugge een enorme verantwoordelijkheid bij de restauratie van deze sociaal zo beladen site.”

Oud Sint-Jan

Voorts is William De Groote bezorgd over de toekomst van ‘de school voor verzorgenden’ van de hospitaalzusters in het Zonnekemeers: “Dit neogotisch gebouw vormt een architecturale eenheid met de Sint-Jansbrug. Het uitzicht in het Zonnekemeers moet bewaard blijven maar het schoolgebouw verdient vooral aan binnenplaats op de Sint-Janssite een creatieve invulling: eventueel te realiseren in een totaal futuristisch architecturaal project, samen met de Verpleegsterschool Sint-Jan-Oostmeers.”

Hij laakt dat de Sint-Janssite er verloederd bij ligt: “Voor deze unieke site in het hart van de binnenstad moet dringend een masterplan worden opgesteld. Hierbij moet het klooster van de hospitaalzusters geïntegreerd worden in het hospitaalmuseum, de kraamkliniek gevaloriseerd, de boomgaard heraangelegd en er moet vooral een zinvolle invulling gegeven worden aan het 19de -eeuwse hospitaal.”

Montanus

Ook de restauratie Sint-Jansbrug, die deel uitmaakte van de interne verbinding tussen de Minnewaterkliniek en het Sint-Janshospitaal en centraal stond in de recente Triënnale, moet volgens de vzw Montanus worden aangepakt. “Dit opent dan meteen ook perspectieven om via het Wevershof, de reeds in de zeventigerjaren van de vorige eeuw voorbereide verbinding met het Begijnhof te realiseren”, aldus William De Groote.

De vzw Montanus mocht meewerken aan de nieuwe, geslaagde opstelling van het hospitaalmuseum. “Een belangrijk minpunt in deze nieuwe opstelling is dat er blijkbaar geen plaats gevonden wordt voor het grote prachtige groepsportret van ‘Montanus en de eed der Brugse chirurgijnen’ van Phillips Bernaerts uit 1677. Een werk dat in de internationale gespecialiseerde pers wordt bejubeld, maar helaas als ‘de grote missing link’, niet zijn plaats krijgt binnen de ruimte waar Thomas Montanus zelf in de 17de-eeuw actief was.”

Zusters

De vzw Montanus realiseerde al twee borstbeelden op de hospitaalsite: deze van Thomas Montanus en van Isaac De Meyer. Tijdens het afgelopen academiejaar kon deze vereniging de Brugse politci en de museumdirectie er niet van overtuigen om zich te scharen achter het idee om een beeld te realiseren dat een hommage moet worden aan de activiteit van de hospitaalzusters op deze site.

“Een beeld dat moet herinneren aan de 600 edelmoedige hospitaalzusters, die gedurende 800 jaar het beste van zichzelf hebben gegeven om zorg te verlenen aan de zieke Bruggeling. De stad Brugge heeft een grote ‘zorgschuld’ ten aanzien van de hospitaalzusters van Sint-Jan, die dringend moet worden afgelost. De vzw Montanus stelt voor om als eerbetoon voor deze activiteit van de hospitaalzusters een beeld te realiseren op de gevel van het trappenhuis tussen het zusterklooster en het hospitaal”, aldus William De Groote.

Funeraire zorg

Ook op de Brugse centrale begraafplaats is voor de vzw Montanus ‘funeraire nazorg’ noodzakelijk, met onder andere de restauratie van de graven van bekende Brugse medici zoals professor Dr. Jozef Sebrechts, maar vooral van het monumentale graf van Isaac De Meyer (met zijn vermeldingen naar de Napoleontische veldslagen), waarvan de concessie is afgelopen en dat aan een dringende restauratie toe is.

Via deze ‘CODE ROOD’ hoopt de vereniging de Brugse politici alert te maken voor het unieke, maar bedreigde medisch-historisch erfgoed. “De valorisatie van dit erfgoed kan een hefboom zijn in het streven van de Stad Brugge om het cultuur –, congres- en verblijftoerisme te stimuleren.”

“Wij hopen verder dat Thomas Montanus terug zijn plaats krijgt in ‘zijn’ hospitaal en vooral dat de hospitaalzusters, via een beeld op de hospitaalsite, de erkenning krijgen waarop ze meer dan recht hebben. Deze ‘CODE ROOD’ is als ‘brandbrief’ gericht aan alle Brugse politici in het vooruitzicht van de komende lokale verkiezingen”, besluit William De Groote.

The post Montanus kondigt ‘code rood’ af voor medisch-historisch erfgoed: “Er is al een ware barbarij aangericht in Brugge” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Speelt de pijn weer op, dan is het helemaal naar af”: terugkeer Jan Vertonghen is niet voor meteen

De geïrriteerde achillespezen blijven Jan Vertonghen (37) parten spelen. De recordinternational staat al vijf weken aan de kant en een terugkeer is niet voor meteen. Volgens Anderlecht-coach Brian Riemer ligt hij nog minstens tot en met de volgende interlandperiode in de lappenmand. “Speelt de pijn weer op, dan is het helemaal naar af.” Een stand van zaken.

Lees meer »

Afscheidsfeest Sneaker Gold in Eperon d’Or

Na twee jaar loopt het ‘Sneaker Gold’-project in Eperon d’Or ten einde. De sneakers vertrekken weer naar hun oorspronkelijke eigenaars. In het weekend van 14 en 15 september wordt er nog eerst een groot afscheidsfeest gegeven met gratis inkom en tal van activiteiten.
The post Afscheidsfeest Sneaker Gold in Eperon d’Or appeared first on KW.be.

Lees meer »

Dam in Polen stroomt over: “Al meer regen gevallen dan bij vernietigende overstromingen in 1997″ – Cycloon Boris eist vijf levens in Roemenië

In het zuiden van Polen is een dam overstroomd als gevolg van de cycloon Boris. Er viel een eerste dode in het land, bevestigt premier Donald Tusk. Op verschillende plekken is al meer regen gevallen dan bij de zogenaamde Millenniumvloed, de vernietigende overstromingen van 1997. Aan de Pools-Tsjechische grens werden duizenden inwoners geëvacueerd. In Roemenië maakte het natuurgeweld al zeker

Lees meer »

‘Bad boy for life’ blijkt pijnlijk correct: hoe Sean ‘Diddy’ Combs veranderde van invloedrijke rapper naar seksueel roofdier

Ooit was hij een van de meest invloedrijke muziekmagnaten, maar nu ziet Sean Combs (54) – beter bekend als Diddy – zijn imperium afbrokkelen. De Amerikaanse rapper werd gearresteerd en wordt aangeklaagd voor onder andere sekshandel en afpersing na maandenlang onderzoek door de FBI. Eerder werd hij ook al door een tiental vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik en drogering. Iets

Lees meer »

Fietser komt om het leven bij ongeval in Kontich

Bij een verkeersongeval in Kontich is afgelopen nacht een fietser om het leven gekomen. De man werd aangereden door een auto en overleed ter plaatse. De bestuurder van de wagen was volgens de eerste vaststellingen van de politie niet onder invloed.

Lees meer »

Minister van Justitie stelt zich ernstige vragen bij oponthoud rond schadevergoedingen aanslagen: “Bizar en pijnlijk”

“Bizar en pijnlijk.” Zo reageert ontslagnemend minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) woensdag op het uitstel voor onbepaalde tijd rond de afwikkeling van de schadevergoedingen voor de honderden nabestaanden van slachtoffers van de aanslagen in Zaventem en Maalbeek. Dinsdag kwam aan het licht dat het vonnis hierover, in nasleep van het monsterproces dat acht maanden duurde, nog een

Lees meer »

Bestuurder en co-eigenaar Eric Van Hal blijft ambitieus met Filou BCO: “Kijken naar kern van de zaak, niet bezig zijn met bijzaken”

Na dertien landstitels op rij, goed voor 25 kampioenschappen op de erelijst, is Filou Oostende nog steeds hongerig naar nieuwe successen. Eric Van Hal, als bestuurder en co-eigenaar een van de stakeholders in de club, strijdt tegen de gedachte dat de nummer-één-positie van de rood-gelen een vanzelfsprekendheid is.
The post Bestuurder en co-eigenaar Eric Van Hal blijft ambitieus met

Lees meer »

“Guy, ik zou je graag ontmoeten”, schreef Kamala Harris me vanochtend. Waarom stuurt ze zulke mails?

“Ik heb geen persoonlijke relatie met de Democrate die voor het Amerikaanse presidentschap strijdt”, geeft onze buitenlandjournalist Guy Van Vlierden toe. “Maar toch stuurt ze me berichten alsof we elkaar kennen. Tot acht keer per dag.” Hij legt uit waarom hij zulke mails ontvangt en of andere kandidaten net hetzelfde doen. En hij ging te rade bij een Vlaming die

Lees meer »