Climaxi en Groen willen dat Waregems stadsbestuur druk zet om voormalige stortplaats te saneren: “Niet passief toekijken”

Climaxi voerde dinsdagavond vlak voor de gemeenteraad actie om de vervuiling rond de voormalige stortplaats Ghistelinck aan te kaarten. De milieugroep en de Waregemse Groen-afdeling willen dat het stadsbestuur druk uitoefent op OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) om een grondige sanering af te dwingen. Maar over de resultaten van de laatste studies klinken tegenovergestelde beweringen.

Het protest draait rond het oude stort Ghistelinck langs de Meirestraat in Kruishoutem, op de grens met Waregem en Zulte. Een tijd geleden ontplofte daar een gifbom. “Het oude stort Ghistelinck, waar jarenlang allerlei afval werd gedumpt, werd overdekt door een distributiegebouw van de NV Paulownia. Daardoor werd het bestaande stort doorboord en al jaren lekt er verdacht spul naar het grondwater”, vertelde Filip De Bodt van milieugroep Climaxi begin januari 2023.

“Buren getuigden over zieke dieren en mensen. Er was sprake van te veel arseen, nikkel en chloride. Bij latere onderzoeken kwamen ook nog overschrijdingen van stikstof, ijzer, kalium, mangaan, magnesium, natrium en benzeen aan het licht. Tegelijkertijd werd bekend dat in de omgeving van het stort ook PFAS-waarden gemeten werden: 1.700 nanogram of zeventien keer de saneringsnorm.”

Deze zomer kon Climaxi nieuwe rapporten inkijken over de vervuiling op en rond de voormalige stortplaats. “Zowel de studies rond vervuiling met zware metalen en chlorides als die rond PFAS geven meer vervuiling aan dan voorheen”, reageert Katrin Van den Troost. “Men plaatste nieuwe peilputten – want een deel van de oude putten was plots verdwenen – en ging opnieuw aan het meten. In de helft van die peilputten werden alarmerende waarden gevonden, wat chloriden betreft zelfs tienmaal de saneringsnorm, in plaats van zeven zoals eerst gedacht.”

Juridische procedures

Het stort ligt in Kruishoutem, maar de vervuiling zou stroomafwaarts in Waregem ook veel schade aanrichten. “Uit ons bloedonderzoek bij Waregemse buurtbewoners blijkt dat bijna iedereen verhoogde PFAS-waarden had. Daarom voeren wij opnieuw actie voor elke betrokken gemeenteraad. We willen dat de lokale overheden stoppen met passief toe te kijken en hun verantwoordelijkheid opnemen door bij OVAM een sanering af te dwingen. Als er niets gebeurt, dan starten wij juridische procedures op.”

Het stadsbestuur ontving van Climaxi een mand met “PFAS-eieren en vervuilde groenten, vergiftigd water”, en een doodskop. Groen-raadslid Simon Wemel trok tijdens de vragenronde nog eens aan de alarmbel. “Ja, de vervuilde site ligt op grondgebied Kruisem, maar uit de laatste onderzoeken blijkt dat er aangetoonde vervuiling is op grondgebied Waregem vanuit de stortplaats en dat deze vervuiling zich doorheen de tijd verder verspreidt.”

“Vervuilen loont?”

“Toch blijft de overheid passief toekijken. Voor OVAM is het verder opvolgen van de klassieke vervuiling voldoende. In de vergunning voor het optrekken van een bedrijfsgebouw op het bestaande stort, staat dat er moet overgegaan worden tot sanering als de vervuiling uitbreidt. Dat is het geval, maar niemand reageert. Welke conclusie moeten we hieruit trekken? Dat vervuilen loont? Climaxi, de buurt en wij vanuit Groen zijn het getalm beu.”

Schepen van Omgeving Kristof Chanterie (CD&V) antwoordt dat de vervuiling net niet uitbreidt. “Er loopt sinds 2017 een bodemsaneringsproject om te kijken of de verontreiniging in het grondwater zich verder verspreidt. Het laatste rapport van dit jaar meldt dat de vervuiling niet significant uitbreidt. Wij hebben het volste vertrouwen in de expertise van OVAM.”

Operatie minimalisatie

“Er is ook een tweede bodemonderzoek bezig rond PFAS. Voor een beperkte zone zijn verdere stappen nodig, maar de verhoogde PFAS-waarden zijn te vinden op een veel kleiner gebied dan de no regretzone van 500 meter, die preventieve maatregelen zullen naar verwachting dus opgeheven worden, en beperkt tot een kleinere cirkel. Hier is er dus ook geen verdere verspreiding van vervuiling.”

Groen en Climaxi trekken de degelijkheid van OVAM in twijfel en stellen zich vragen bij de analyses. Tim Deweerdt, gemeenteraadslid bij Kortemark en daar actief betrokken bij een soortgelijke vervuilingsproblematiek, was dinsdagavond ook aanwezig in Waregem. “Het staat zwart op wit dat de vervuiling zich verspreidt. OVAM ontkent dat want zij dient hogere belangen. Ze staat duidelijk op de rem, ten koste van de gezondheid van de inwoners. OVAM doet aan operatie minimalisatie, en dat is jammer. Het kost tijd en vooral heel veel geld.”

The post Climaxi en Groen willen dat Waregems stadsbestuur druk zet om voormalige stortplaats te saneren: “Niet passief toekijken” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Twintig goede minuten en dan het totale niets”: Eden Hazard, die wordt uitgefloten in benefietmatch, over de Rode Duivels tegen Frankrijk

“Waarom we niet kunnen winnen van Frankrijk? Ik weet het niet.” Bij de Franse comedian Julien Cazarre heeft Eden Hazard gereageerd op de nederlaag van de Rode Duivels tegen ‘Les Bleus’. Hazard was in Lens voor een benefietwedstrijd. De voormalige kapitein van de Duivels scoorde, maar werd in de openingsfase wel getrakteerd op boegeroep. De reden? Z’n verleden bij aartsrivaal

Lees meer »

“Sta ik naast Kabouter Plop, dan moet ik omhoog kijken”

Tijdens het Kustschlagerfestival in Plopsa De Panne zorgde Garry Hagger dat het publiek genoot van zijn show. De zanger zong o.a. ‘Het Allermooiste’, maar ook ‘Ik Heb De Hele Nacht Liggen Dromen’, enz.
The post “Sta ik naast Kabouter Plop, dan moet ik omhoog kijken” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nu al 11 doden en 4.000 gewonden in Libanon nadat Hezbollah-biepers massaal tegelijk ontploffen: “Enige die in staat zou zijn tot zo’n ongelofelijk infiltratieproces, is de Mossad”

In Libanon zijn dinsdag zeker 4.000 mensen gewond geraakt toen hun Hezbollah-biepers (een apparaat waarmee je iemand een bericht of signaal kan sturen, red.) tegelijk ontploften. Er zijn ook elf mensen dood door de “mysterieuze” massale explosies. Naast burgers en artsen zijn er vooral honderden Hezbollah-militanten onder de slachtoffers, ook hooggeplaatste leden. De machtige Libanese militie, bondgenoot van Hamas, wijst

Lees meer »

“Het tast de geloofwaardigheid aan: is dit het moment voor theater?”: Carl Devos na “beschamende” impasse in Vlaamse formatie

“De Vlaamse formatie heeft veel weg van een dolle draaideurenkomedie,” schrijft politicoloog Carl Devos. Hij fileert het gebrek aan “ernst, professionalisme en vertrouwen” dat leidde tot een gênant schouwspel. Een vertoning die niet snel vergeten zal worden. Desondanks benadrukt Devos het belang van professionalisme tussen de onderhandelaars. “Als het dan niet goed zit tussen een handvol mensen, heeft dat verdergaande

Lees meer »

Nu fiscus 1,5 miljard eist van Nike: “Zo’n multinational gaat op zoek naar minst fiscale weerstand en stemt bedrijf daar op af”

De Belgische douane en fiscus viseren Nike voor een totaalbedrag van 1,5 miljard euro. De sportkledingreus zou kampioen zijn in belastingen ontwijken door gebruik te maken van een fiscale truc. Dat is de Belgische fiscus beu en onderneemt dus actie. Fiscaal expert Michel Maus (VUB) legt uit wat dat betekent voor het distributiecentrum in Laakdal dat 7.000 mensen tewerkstelt. ”Als

Lees meer »

“In een volwaardige regering was het na de verkrachting in de Antwerpse gevangenis alle hens aan dek”

“De overbevolking in de gevangenissen is een reëel probleem, maar is in het verhaal van de brutale verkrachting van een maatschappelijk werker eerder een dooddoener. Hoe durft men zo’n laks veiligheidsbeleid hanteren? Het is karikaturaal dat na dit majeure incident blijkt dat meerdere ‘panic buttons’ niet werken. Dat moet voor veel paniek zorgen”, schrijft politiek journaliste Isolde Van den Eynde.

Lees meer »

Deze stad is de ‘boetekoning’ van Vlaanderen: “Verkeersveiligheid? Het stadsbestuur wil vooral de schuldenput dichten”

Vlaamse steden en gemeenten hebben vorig jaar een recordbedrag van 124 miljoen euro aan boetes opgehaald, met Mechelen als opvallende koploper met een opbrengst van 143,5 euro per inwoner. “Logisch”, vindt burgemeester Bart Somers (Voor Mechelen). “Onze stad zet enorm in op verkeersveiligheid. Op negen jaar tijd is het aantal verkeersslachtoffers gedaald met 44,6 procent.” Maar volgens de oppositie is

Lees meer »

SERV: Werkdruk en emotionele belasting leraren gedaald, maar werkstress blijft

De werkdruk en emotionele belasting bij leraren is in 2023 gedaald na de piek van 2019, maar dat heeft zich nog niet vertaald in een daling van werkstress en burn-outklachten. Dat blijkt uit de Werkbaarheidsmonitor van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV), een grootschalige werkbaarheidsmeting die de kwaliteit van jobs in Vlaanderen om de vier jaar in kaart brengt.

Lees meer »

LIVE GP MONTREAL. UAE rolt rode loper uit voor topfavoriet Pogacar

Vrijdag won Michael Matthews het eerste deel van het Canadese tweeluik, vandaag – in de GP de Montréal – lijkt het parcours iets te zwaar voor de snellere types. Het peloton moet maar liefst 4.500 hoogtemeters overbruggen. Kan Tadej Pogacar zijn slag slaan of verrast onze landgenoot Maxim Van Gils? Volg het live in onze blog.

Lees meer »

Mama brengt eerste levensjaar van baby op creatieve manier in beeld: “Hij werd iedere maand ook grappiger”

Kersverse mama Maiya deelde eind augustus schattige beelden van het eerste levensjaar van haar kind. Ze nam iedere maand een foto van haar spruit in een pizzadoos en voegde er iedere maand een stuk bij tot ze een volledige pizza had. De creatieve beelden zijn intussen al meer dan zeven miljoen keer bekeken op Tiktok. “Zijn persoonlijkheid groeide ook iedere

Lees meer »

Onzekerheid over kunstschaatsseizoen in Kortrijk: “We houden uren nog altijd vrij”

Het schaatsseizoen staat voor de deur, maar door onenigheid over zakelijke afspraken tussen Figure Skating Club Kortrijk Spurs (FSCKS) en eigenaar Kenneth Deryckere (39) van IJsbaan De Piste staan 250 gepassioneerde kunstschaatsers momenteel letterlijk en figuurlijk in de kou.
The post Onzekerheid over kunstschaatsseizoen in Kortrijk: “We houden uren nog altijd vrij” appeared first on KW.be.

Lees meer »