Straks nog minder redenom het in de duinen te doen: Kustgemeenten investeren in openbare toiletten

Goed nieuws voor wie al eens in de rij stond voor een toiletbezoek aan zee. De helft van de kustgemeenten investeert in extra openbare toiletten. Straks nog minder reden dus om je behoefte te doen in de duinen. Al is er bij zeer hoge nood ook nog altijd… de zee.

Je hebt het ongetwijfeld al eens meegemaakt: je moet dringend een – kleine of grote – boodschap doen tijdens een dagje aan zee. Wetende dat alleen al in juli en augustus zo’n 5,8 miljoen dagjestoeristen naar onze kust trokken, is de kans niet gering dat je even hebt moeten aanschuiven voor dat toiletbezoek.

Aan openbare toiletten nochtans geen gebrek in onze elf kustgemeenten. Aan onze kustlijn vind je langs het strand en in de buurt van de dijk niet minder dan 64 openbare toiletvoorzieningen. Meestal moet je daar betalen voor je behoefte. Alleen in Blankenberge, Bredene, De Haan en de Koksijdse deelgemeenten Sint-Idesbald en Oostduinkerke vind je gratis toiletten. Dat basisaanbod wordt tijdens de zomermaanden bovendien aangevuld met de wc van zomerbars, of zoals in Bredene mobiele toiletten.

Zelfreinigend

Uit een rondvraag van deze krant blijkt dat de meeste badplaatsen geen tekort aan sanitaire voorzieningen vaststellen. Toch heeft de helft van de kustgemeenten plannen om nog meer te investeren in openbare toiletten. Die komen er onder meer in De Haan (in het gemeentehuis), Nieuwpoort (in de Vismijn) en Oostende. In de Koningin der Badsteden komen er dit najaar nog tien nieuwe zelfreinigende toiletten op zes locaties verspreid over de stad. Ook Bredene en Middelkerke hebben plannen, maar die zijn nog niet concreet.

Volgens Jean-Marie Dedecker (LDD), burgemeester van Middelkerke en voorzitter van de kustburgemeesters, schenken de kustgemeenten veel aandacht aan hygiëne. “Wij kunnen wel investeren in nieuwe toiletten, maar de mensen moeten ook zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Het gebeurt nog al te vaak dat mensen hun behoefte in het openbaar doen. Of dat we hondendrollen vinden in de duinen.”

Wie er zich toch aan waagt en zijn behoefte ergens anders wil doen dan op het toilet, riskeert uiteraard een GAS-boete. Maar die tarieven variëren bij de kustgemeenten tussen de 70 en 350 euro. “Als het gebeurt in de bossen, waar helemaal geen toilet in de buurt is, kunnen we dat nog begrijpen. Maar als je je behoefte doet midden in de stad, dan kan de prijs oplopen”, klinkt het bij de preventiedienst van Koksijde.

In zee

Als je dan toch niet wil aanschuiven en geen GAS-boete wil riskeren, dan is er toch nog altijd… de zee. Maar mag dat eigenlijk? “De impact van een plasje op de kwaliteit van het zeewater is eigenlijk te verwaarlozen”, klinkt het bij de Vlaamse Milieumaatschappij. “Zelfs een grote boodschap heeft weinig impact op zo’n massa water… Wat wél de waterkwaliteit beïnvloedt, is de overstort van grote hoeveelheden rioolwater. Want na veel neerslag op korte tijd komen veel uitwerpselen in zee terecht.”

The post Straks nog minder redenom het in de duinen te doen: Kustgemeenten investeren in openbare toiletten is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. “Gooi jouw strips maar weg, niet de mijne”: verhuisstress zorgt voor gekibbel tussen Staf en Monique in ‘Camping Coppens’

De familie Coppens verhuist in het vierde seizoen van ‘Camping Coppens’ van het platteland naar de stad en dat brengt heel wat inpakstress met zich mee. Het blijkt voor Staf (43) en Monique (51) soms moeilijk om overeen te komen: wat mag er mee naar het nieuwe huis en wat gaat er naar de container? Het begin van vele dilemma’s…

Lees meer »

Sportcenter Get Fit in Waregem bestaat tien jaar: “Geen traditionele fitness met een fabrieksgevoel”

In het Waregem Sport Center in de Bergstraat kun je niet naast Get Fit om. In de imposante inkomhal vind je links de mooie fitnessruimte die veel ruimte biedt aan sportievelingen die hun conditie willen verbeteren en/of op peil houden. Zaakvoerders Aaron en moeder Judith zijn trots op hun zaak die in combinatie met de zusterclub in Nazareth inmiddels tien

Lees meer »

Jetaime (22) is nieuwe Miss Antwerpen én voltijds mantelzorger: “Mijn zus kan haar droom niet verderzetten, dus moest ik zeker voor die van mij gaan”

Jetaime Vandeuren uit Heist-op-den-Berg mag zich Miss Antwerpen én Miss Talent 2025 noemen. De 22-jarige werd voltijds mantelzorger voor haar zus Gianduja (21), nadat ze betrokken raakte bij een zwaar verkeersongeval. “Omdat zij haar droom als profvoetballer niet kon verderzetten, moedigde ze me aan om zeker voor de mijne te gaan.”

Lees meer »