“Tijd nemen om op adem te komen en inspiratie te vinden”: rockband DIRK. mept (voorlopig) op pauzeknop

DIRK. drukt, nee, mept op de pauzeknop. Na tien jaar gitaargeweld, knalshows op de mooiste podia in binnen- en buitenland en drie alom geprezen albums nemen Vlaanderens favoriete indie-rockers een vakantie van onbepaalde duur. Om te herbronnen en aan nieuw materiaal te werken, terwijl frontman Jelle Denturck zijn horizon verbreedt met Dressed Like Boys. Op 19 december draait DIRK. nog één keer de volumeknop open. Aan al wie DIRK. een warm hart toedraagt: grijp je kans, want vanaf 20 december wordt het stil.

“We zetten er een komma achter, geen punt”, verduidelijkt frontman Jelle Denturck. “Het is vorig jaar beginnen te spelen in mijn hoofd. We hadden net onze laatste plaat Idiot Paradiseuitgebracht en waren aan het schrijven aan een nieuw album. Daarvoor sluiten we ons doorgaans drie tot vier dagen op, helemaal weg van alles. We legden erna onze agenda’s samen om een volgende sessie in te plannen en merkten dat er geen datum meer was in 2023. Dan begon het te dagen dat alles wel echt te vol gepland zat.”

Komma, geen punt

We spreken trouwens over een komma, en geen punt. “We hebben beslist om onze tijd te nemen om te herbronnen. Het is moeilijk om daar nu een datum op te plakken. We vinden gewoon dat onze nieuwe muziek op z’n minst even goed moet zijn als onze vorige platen. We gunnen onszelf simpelweg de tijd om op adem te komen en nieuwe inspiratie te vinden. Ik heb met Dressed Like Boys een soloproject klaarstaan en ik popel om dat aan de wereld te tonen.”

“Soloproject ‘Dressed Like Boys’ heeft hele andere, veel rustigere, vibe” – Jelle Denturck

En die soloplaat is bijna af en zou volgend jaar uitkomen. “Alles is opgenomen en ik heb het gevoel dat ik op z’n minst voor twee jaar vertrokken ben met Dressed Like Boys, misschien zelfs langer. Het is ook helemaal anders dan DIRK.. Zo speel ik met mijn soloproject bijvoorbeeld piano terwijl ik zing. Het heeft een hele andere, een veel rustigere, vibe. Ik heb me ook echt wel laten inspireren door de seventies. Denk maar aan David Bowie, John Lennon en The Beatles.”

Het is trouwens alleszins heel hard gegaan voor DIRK.. De band begon in 2016 met een banger toen ze meteen derde werden in Humo’s Rock Rally. Hun debuutalbum uit 2018 werd lovend ontvangen, en in 2020 maakten ze indruk door drie hits tegelijk in De Afrekening te hebben, wat hen de titel “koning van de Afrekening” opleverde. DIRK. heeft ook een sterke live-reputatie opgebouwd met optredens op festivals zoals Pukkelpop en Lokerse Feesten. De bezetting bestaat, naast Jelle Denturck, uit Robin Wille, Pieter-Willem Lauwers en Frederik Desmedt.

Lawaai maken

Kijkt Denturck tevreden terug op dit mooie parcours? “Dit hadden we vooraf allemaal echt niet gedacht”, is hij eerlijk. “Het maffe is dat Pieter-Willem en ik ervoor in een popband zaten en dat DIRK. eigenlijk een soort van tegenbeweging was. We wilden in het begin gewoon zo scheef mogelijk lawaai maken en hadden geen echte songs. Het is zot dat een aantal vrienden tussen pot en pint op een idee kwamen en dat we nu na tien jaar op zoveel kunnen terugkijken. We hebben echt op de mooiste podia van België mogen staan.”

En op 19 december zal DIRK. ten slotte nog één – voorlopig – allerlaatste keer “zo scheef mogelijk lawaai proberen te maken”. Dat dat in De Kreun in Kortrijk is, vindt Denturck een evidentie. “Ik ben van Ingelmunster, maar heb drie jaar in Kortrijk gewoond. In De Kreun heb ik me echt thuis gevoeld. Qua programmatie is het een van m’n favoriete zalen in België. Ik zat er in mijn Kortrijkse periode ook in de filmcrew”, besluit Jelle Denturck. Aan al wie DIRK. een warm hart toedraagt: grijp je kans, want vanaf 20 december wordt het stil.

The post “Tijd nemen om op adem te komen en inspiratie te vinden”: rockband DIRK. mept (voorlopig) op pauzeknop is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Dief dringt op klaarlichte dag binnen bij Brugse tennisclub: “Hij nam voor honderden euro’s aan sigaretten en een tennisracket mee”

De Brugse tennisclub In ‘t Vrije kreeg woensdagochtend een inbreker over de vloer. De club was door het hevige regenweer gesloten en daarom nam de indringer alle tijd om zijn ronde te doen. Al bleef zijn buit uiteindelijk beperkt. “Het is al de derde keer dat we hier ongewenst bezoek krijgen”, klinkt het.
The post Dief dringt op klaarlichte

Lees meer »

Volledige lijst van Nieuwe Kuurne met zes beloftes voor Kuurne

Het burgerplatform Nieuw Kuurne maakt z’n volledige lijst bekend. Tom Leece is lijsttrekker, Ann Dendauw Vanooteghem en Geert Dewaegenaere nemen de tweede en derde plek in. Geert Veldeman is de lijstduwer. De partij doet ook zes beloftes voor Kuurne. Ze beloven niet in een meerderheid te stappen als er daar niet aan voldaan wordt.
The post Volledige lijst van

Lees meer »

Dag na bieperaanval opnieuw negen doden en 300 gewonden in Libanon – Israël kondigt “nieuwe fase” van oorlog aan

Op verschillende plaatsen in de Libanon zijn woensdagnamiddag opnieuw explosies gehoord. Volgens ooggetuigen zijn deze keer walkietalkies ontploft, daarbij zijn volgens de Libanese autoriteiten 300 gewonden en negen doden gevallen. Gisteren raakten zeker 2.800 mensen gewond en vielen er twaalf doden verspreid in heel het land toen plots massaal en gelijktijdig duizenden Hezbollah-biepers ontploften. De machtige Libanese militie gebruikt die

Lees meer »

Inbrekers crashen in tuin Zwevezeels kinderdagverblijf na wilde achtervolging, vier jaar cel geëist: “Ze graaiden zelfs cadeautjes mee vanonder de kerstboom”

Twee Servische mannen riskeren voor de Brugse rechtbank elk vier jaar effectieve celstraf voor een hele resem woninginbraken. De politie kon Luka D. (28) en Marko J. (25) op kerstavond klissen na een wilde achtervolging die eindigde in de tuin van een kinderdagverblijf in Zwevezele.
The post Inbrekers crashen in tuin Zwevezeels kinderdagverblijf na wilde achtervolging, vier jaar cel

Lees meer »

Dankzij Jo Lernout kan je Jean-Marie Pfaff in huis halen: oprichter Lernout & Hauspie richt zich nu op hologrammen en robots

Jo Lernout (76), een van de oprichters van het failliet gegane spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie, wil opnieuw zijn stempel drukken. De Ieperling heeft zich met een tiental investeerders helemaal op de wereld van hologramtechnologie en robotica gegooid. Eind deze maand opent in het centrum van zijn thuisstad een eerste showroom. “Als dit een succesverhaal wordt, wil ik hiermee een deel

Lees meer »

“Israël plaatste explosieven in Hezbollah-biepers”: nu al 9 doden en 2.800 gewonden in Libanon

Libanon ontwaakt met een zware kater nadat dinsdag liefst 2.800 mensen gewond raakten en negen doden vielen verspreid in heel het land. Plots ontploften massaal en gelijktijdig duizenden Hezbollah-biepers. De machtige Libanese militie gebruikt die toestellen, waarmee je iemand een bericht of signaal kan sturen, al zeker sinds begin dit jaar op grote schaal. Volgens CNN en ‘The New York

Lees meer »