70km zwemmen voor goede doelen: Marieke (43) uit Torhout wil het meer van Genève in minder dan 22 uur bedwingen

In augustus 2021 zwom de uit Torhout afkomstige Marieke Blomme als eerste vrouw de 67 kilometer lange Vlaamse kustlijn af in een absolute recordtijd van 18 uur en 45 minuten. Nu wil ze een nieuw huzarenstukje tot een goed einde brengen: de 70 km lengte van het meer van Genève in minder dan 22 uur zwemmen. Het huidige record staat op 22 uur en 42 minuten. Marieke wil er goede doelen mee steunen.

Het meer van Genève, de Lac Léman genoemd, bevindt zich op de grens tussen Frankrijk en Zwitserland en is het grootste meer van West-Europa. Afhankelijk van de weersomstandigheden onderneemt Marieke haar recordpoging op maandag 2, dinsdag 3 of woensdag 4 september.

personal sportcoach

Marieke (43) is in Torhout opgegroeid en heeft er secundair onderwijs gelopen. Ze is van opleiding criminoloog-pedagoog. Ze volgde die studies in Gent, de stad waar ze nadien bleef hangen. Ze is getrouwd met Tim Flott (35), die uit de Verenigde Staten afkomstig is. Ze leerden elkaar kennen op de wielerbaan van het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx in Gent. Sport is voor beiden een grote passie: van fietsen tot hardlopen en zwemmen. En niet het minst triatlon, de combinatie van de drie disciplines.

“We wonen in Mariakerke en hebben een dochtertje Eloise van anderhalf jaar”, aldus Marieke. “Ik ben eerst om en bij de 12 jaar in het forensisch welzijnswerk aan de slag geweest en heb me uiteindelijk omgeschoold tot wat ik nu ben: personal sportcoach.”

“Ik heb altijd graag aan sport gedaan. Als kind was dat onder andere karate en paardrijden. Ik ben pas écht met zwemmen gestart tijdens en na mijn cursus ‘redder aan zee’. Zo ben ik bij de competitiezwemmers van de Torhoutse zwemclub Thor beland, waar ik conditie heb opgebouwd en deftig crawl leerde zwemmen, alle technische knepen inbegrepen.”

“Ik heb vroeger bij zwemclub Thor conditie opgebouwd”

“Ik behaalde prima resultaten bij wedstrijden in het zwembad, maar was daar snel op uitgekeken. Ik hield er niet van om een hele dag op te offeren om een race van pakweg 100 meter te zwemmen die dan in nauwelijks twee minuten voorbij was.”

“En dus ben ik met afstandscompetities in openlucht gestart. Ik koester het openwaterzwemmen nog altijd. Uiteindelijk rees het idee om de Vlaamse kustlijn af te zwemmen en dat avontuur te koppelen aan goede doelen die focussen op gelijke kansen voor iedereen om te sporten. Dus ook voor mensen met een beperking. De Lac Léman-tocht van 70 km zwem ik eveneens ten voordele van twee organisaties die me na aan het hart liggen. Enerzijds is dat Si Belle Mobilité, dat skivakanties aanbiedt aan mensen met een beperking. En anderzijds Léman Hope, een Zwitserse vzw die jonge kankerpatiënten na hun behandeling helpt om hun vertrouwen her op te bouwen. Ze doet dat door hen een vijfdaagse zeiltrip te laten maken op het meer.”

“Ik zwem met andere woorden om mensen een zetje te geven die er eentje kunnen gebruiken. De fondsen die ik voor de twee goede doelen binnenhaal, worden van de eerste tot de laatste cent goed besteed. Het geld gaat integraal naar de genoemde projecten.”

Metekind is apetrots

Het project om de Lac Léman volledig af te zwemmen, vraagt uiteraard heel wat voorbereiding en een degelijke begeleiding.

“Ik word bijgestaan door een team onder de leiding van Mark Turner, de organisator van UltraSwim 33.3, de uitdaging om in enkele dagen tijd in totaal 33,3 kilometer te zwemmen. Ook mijn man Tim zal in de weer zijn, specifiek voor de bevoorrading.”

Marieke heeft hard getraind en heeft er goede hoop op dat ze de 70 kilometer haalt. Of dat ook lukt beneden de 22 uur zal moeten blijken. Lastig wordt het zeker, dat staat vast. Alleen al de trainingen zijn keihard, vooral omdat ze veel tijd van haar vergen.

“Ik heb intensief getraind en kan bogen op een jarenlange ervaring inzake het openwaterzwemmen”, vervolgt Marieke. “Ik kom met grote gedrevenheid aan de start van het nieuwe avontuur. Ik wil zo veel mogelijk geld bijeensprokkelen voor de goede doelen.”

Supporters heeft ze onder meer in Torhout, waar ze hecht bevriend is met het gezin van Wim Adam en Nele Willem uit de Kwaplasstraat. Ze is de meter van Nand Adam, de jongste van hun vier kinderen. Die wordt in november 10 jaar en is apetrots op Marieke. Hij hoopt vanzelfsprekend dat ze het record op het meer breekt.

The post 70km zwemmen voor goede doelen: Marieke (43) uit Torhout wil het meer van Genève in minder dan 22 uur bedwingen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Verjaardagsfeest van honderdjarige Gezinsbond Rekkem is groot succes

De Gezinsbond Rekkem vierde onlangs zijn 100-jarige bestaan met een verjaardagsfeest voor jong en oud. Honderd jaar terug werd de Rekkemse afdeling van de Kroostrijke Gezinnen, nu Gezinsbond Rekkem, opgericht en dat werd stevig gevierd in het Dorpshuis Rekkem. Stad Menen ontving deze gezinsvereniging en haar leden met een glaasje, een hapje, een mooi geschenk
The post Verjaardagsfeest van

Lees meer »

Hoofdverdachte in hallucinante Franse serieverkrachtingszaak bekent: “Ik ben een verkrachter”

De hoofdverdachte in de hallucinante serieverkrachtingszaak die Frankrijk al weken in de ban houdt, heeft bekend dat hij zijn toenmalige vrouw verkracht en misbruikt heeft. “Ik ben een verkrachter, net als de anderen in deze zaal”, zei Dominique Pélicot verwijzend naar zijn medeverdachten in de rechtbank. Hij legde daar voor het eerst een verklaring af, nadat hij enige tijd afwezig

Lees meer »

De beste pizza ter wereld bestel je niet in het land van de pizza

Wie pizza zegt, zegt Italië. En toch komt de beste pizza Margherita of Prosciutto niet uit Italië maar uit Manhattan. Eigenaar Anthony Mangieri van Una Pizza Napoletana werd tijdens de awarduitreiking in Napels uitgeroepen tot ’s werelds beste pizzabakker. Eerste Belg werd La Pizza è Bella in Antwerpen op de 68ste plaats.

Lees meer »

7 doden, verschillende vermisten en enorm veel schade, “maar het kan nog erger”

Wenen staat blank na dagen van aanhoudende regen, de rivier Wien is buiten haar oevers getreden. Ook uit Tsjechië en Polen komen dramatische berichten. Door een dambreuk is het Poolse dorpje Stronie ?l?skie compleet overspoeld. De ellende is echter nog niet voorbij, waarschuwt onze weervrouw Jill Peeters. Voorlopig staat de dodentol na de passage van cycloon Boris op zeven. Roemenië

Lees meer »

Eerste Gardeboestoet in kwarteeuw is schot in de roos

De organisatoren van de eerste Gardeboestoet in een kwarteeuw tijd in Oekene konden het niet beter getroffen hebben. Onder een stralend zonnetje trokken liefst 33 groepen met in totaal 400 deelnemers op allerlei gekke fietsen door de straten van de deelgemeente. De deelnemende inwoners toonden zich van hun creatiefste kant en dat kon het publiek duidelijk smaken.
The post

Lees meer »

Kortrijk heeft een CrossFit! “Inactiviteit is de hardnekkigste ziekte”

Zondag 15 september openen Ditmar Logghe (31) en Kimberly Coeck (31) de deuren van CrossFit LandMarck, de eerste officiële CrossFit Affiliate in de stad. Gevestigd op de iconische LandMarck site op de Pottelberg, belooft deze nieuwe fitnesslocatie een frisse wind te brengen in de wereld van beweging en gezondheid.
The post Kortrijk heeft een CrossFit! “Inactiviteit is de hardnekkigste

Lees meer »

Het water op met acht “stevige jongens” van 60.000 ton: “Het transport van de elementen voor de Scheldetunnel is complex, het afzinken nog veel complexer”

In Zeebrugge zijn de werken aan de acht tunnelelementen van de nieuwe Scheldetunnel afgerond. Deze “stevige jongens”, elk 60.000 ton zwaar en 160 meter lang, worden nu klaargemaakt om in mei over de Noordzee en de Schelde naar Antwerpen te worden versleept en vanaf juli in de rivier te worden afgezonken. “Een uiterst complexe operatie waar we al drie jaar

Lees meer »

Ondernemers vallen in de prijzen op de Oostende Awards

Onder grote belangstelling werden maandagavond de Oostende Awards uitgereikt in het Kursaal van Oostende. De avond was in een mum van tijd uitverkocht met 600 aanwezigen. Zes ondernemingen mochten in verschillende categorieën met een beeldje naar huis en dat zorgde voor heel wat emoties bij de winnaars.
The post Ondernemers vallen in de prijzen op de Oostende Awards appeared

Lees meer »