UNIZO Kortrijk overhandigt speerpunten voor 2024-2030 aan stadsbestuur

UNIZO Kortrijk presenteerde woensdag 28 augustus haar speerpunten aan de politieke partijen voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. “Deze speerpunten, ontwikkeld in nauwe samenwerking met onze leden, zijn partij onafhankelijk en gericht op het versterken, verbinden en verdedigen van ondernemerschap in Groot-Kortrijk”, licht Pieter-Jan toe.

De Kortrijkse belangenvereniging voor zelfstandige ondernemers hangt de verschillende speerpunten op aan hun gekende kapstok: verdedigen, verbinden en versterken. Uniek is dat ze het laatste vierde speerpunt integraal lieten bepalen door de Kortrijkse ondernemers (lid of geen lid van UNIZO): vereenvoudigen. Nu maken ze de speerpunten over aan alle politieke partijen met de vraag om hun programma ermee te toetsen.

Verdedigen

UNIZO Kortrijk wil actief de denktanks/infocafés van de stad helpen ondersteunen qua communicatie. “Dit biedt ondernemers een platform om actief deel te nemen aan besluitvormingsprocessen en UNIZO Kortrijk kan op die manier de bezorgdheden mee helpen verzamelen, analyseren en overmaken.” Daarnaast roepen ze op tot een transparant fiscaliteitsbeleid en vragen om bij wijzigingen van het belastingsreglement in overleg te gaan met UNIZO Kortrijk.

In belangrijke thema’s zoals wegenwerken, mobiliteit en leegstand wil UNIZO Kortrijk graag inspraak. “Zoals de leegstand aanpakken door het uitwerken van aantrekkelijke plannen en campagnes. Straten als de Doorniksestraat mogen, als toegangspoort van onze stad, niet doodbloeden. Ook de Doorniksewijk blijft (met de eventuele komst van de Trambus) een belangrijk dossier.”

“De Doorniksestraat is inderdaad een probleem. Gelukkig zien we nieuwe initiatieven en proberen we met onder meer Kortrijk Zaait huurprijzen te drukken en mogelijkheden te creëren”, vult Van Quickenborne aan. “Klassiek shoppen verandert. We moeten ruimtes omturnen en het concept ‘winkelstraat’ herdenken, dan denk ik aan een ondernemersstraat met vrije beroepen die voor levendigheid zorgen in de stad en meer ruimte voor lokale initiatieven.”

Verbinden

“UNIZO Kortrijk gelooft in de positieve impact van de werken in onze stad. Alleen is er directe behoefte aan verbeterde communicatie tussen de (stads)diensten en ondernemers. Wij pleiten voor een interactief en real-time communicatieplatform zoals bijvoorbeeld one-way WhatsApp groepen per wijk of regio.”

UNIZO is vragende partij voor één overleg per kwartaal met het stadsbestuur. UNIZO Kortrijk gaat reacties, vragen en uitdagingen van de ondernemers verzamelen en tijdig overleggen met het stadsbestuur.

Versterken

UNIZO Kortrijk blijft pleiten voor een versterkend en inclusief ondernemersbeleid dat alle ondernemers, ongeacht grootte of sector, ondersteunt in Kortrijk en haar deelgemeenten. “Wij vragen de stad om actief te blijven aanbesteden bij ondernemers uit Kortrijk. Dit stimuleert de lokale economie en bevordert duurzame samenwerking. Blijf daarnaast ook het “winkelhieren” – lokaal winkelen – promoten in Kortrijk en haar deelgemeenten. Dit initiatief helpt lokale bedrijven te floreren en versterkt de gemeenschapsbanden.”

“De toegankelijkheid in onze stad is op bepaalde plaatsen onvoldoende. Er moet meer aandacht zijn voor de toegang tot handelszaken voor mensen met een beperking. Nog te vaak zijn de toiletten beneden, de doorgangen te smal, … Er moet een gericht actieplan komen om dat te verbeteren. Kortrijk is voor iedereen.”

Vereenvoudigen

Administratieve taken zijn een bekende belemmering. UNIZO Kortrijk pleit onder andere voor de administratieve vereenvoudiging die de dagelijkse lasten van ondernemers verlicht. “Kortrijk is al goed bezig, maar het kan nog beter. We vragen om bestaande procedures te herbekijken en vereenvoudigen waar mogelijk.”

Een digitale stadskluis is een concreet voorbeeld die Van Quickenborne aanhaalt. “In plaats van een afspraak te maken in het stadhuis, kan je bijvoorbeeld jouw vergunning op gelijk welk tijdstip uit een kluis halen.”

Gratis lijsttrekkersdebat in Budascoop

Graag meemaken hoe de lijsttrekkers van onze stad hun programma komen toelichten? Welke speerpunten van ons ze meenemen in hun programma? Op wie kan je stemmen en waarmee kan ik me het best verbinden?

Ontdek het tijdens een interactief, boeiend en bovenal gratis lijsttrekkersdebat op dinsdag 24 september om 19 uur in de Budascoop. Moderatie door Lieven Verstraete (VRT). Registreer je plek via unizokortrijk.be. Haast je, want de plaatsen zijn al voor 75% bezet.

The post UNIZO Kortrijk overhandigt speerpunten voor 2024-2030 aan stadsbestuur is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Tsjechië en Polen sturen militairen naar rampgebied

De regeringen van Polen en Tsjechië sturen het leger naar het door storm Boris geteisterde rampgebied, om plunderingen tegen te gaan en de herstelwerkzaamheden te ondersteunen. Volgens onze weerman David Dehenauw is er een “ongeziene” hoeveelheid neerslag in de regio gevallen. De tussen de 400 en 500 millimeter gevallen regen in amper vier dagen is wat er in België normaliter

Lees meer »

Broers Axel en Gilles nemen koffiehuis Eliana over

Enkele weken nadat koffiehuis Eliana een aantal producten officieel een erkenning als Beernems streekproduct kregen, wordt de zaak overgenomen door Axel en Gilles Beuselinck. Voormalig uitbater Ann Vandenbussche geniet ondertussen van een welverdiend pensioen.
The post Broers Axel en Gilles nemen koffiehuis Eliana over appeared first on KW.be.

Lees meer »

1.200 werkende asielzoekers betalen voor opvang

Sinds het op 1 juli voor werkende asielzoekers in een opvangcentrum verplicht is geworden om een bijdrage te betalen voor hun opvang, hebben 1.200 asielzoekers dat daadwerkelijk gedaan. Dat meldt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V).

Lees meer »

Storm Boris kost leven aan vier mensen na overstroming door zware regenval in Roemenië, eerste dorpen geëvacueerd in Polen, Tsjechië en Oostenrijk

Verschillende landen in Oost-Europa zetten zich schrap voor cycloon Boris. Weerdiensten verwachten extreme regenval en waarschuwen voor overstromingen. In het grensgebied tussen Tsjechië en Polen treden rivieren al uit hun oevers als gevolg van de aanhoudende regen, en werden al twee dorpen geëvacueerd. Volg het nieuws over de extreme weersomstandigheden in deze liveblog.

Lees meer »

Is verwarmen met gasketel goedkoper dan met warmtepomp nu elektriciteit zo duur is? Wij maken de vergelijking

De (ver)bouwer moet niks meer weten van de warmtepomp. De verkoop ervan is in de eerste zes maanden van het jaar bijna gehalveerd. Dure elektriciteit maakt dat de warmtepomp niet kan opboksen tegen de gascondensatieketel, oordeelt de consument. Is dat ook werkelijk zo? Wij maakten de precieze vergelijking. “Nee, ik heb nog geen spijt van mijn nieuwe warmtepomp, ook al

Lees meer »

Brent Gayse pakt medaille op BK voor beloften

Brent Gayse pakte brons op het BK voor beloften op de 400 meter horden. De atleet uit Izegem is aangesloten bij Flac Ieper en liep vorig weekend ook nog de 4 x 400 meter op de Memorial Van Damme.
The post Brent Gayse pakt medaille op BK voor beloften appeared first on KW.be.

Lees meer »

Hezbollah-leider noemt aanvallen met biepers “een oorlogsverklaring” – Twee Israëlische soldaten gedood bij aanvallen door Hezbollah

Na de massale ontploffing van duizenden Hezbollah-biepers dinsdag, ontploften woensdag ook plots tal van walkietalkies in Libanon, met nieuwe doden en gewonden tot gevolg. Het totaal aantal doden in het land is nu opgelopen tot 37, het aantal gewonden tot liefst 3.539. De leider van Hezbollah, Hassan Nasrallah zegt dat de “Israëlische vijand alle rode lijnen heeft overschreden” met de

Lees meer »