Muzikant-gids Pol Ranson brengt lezing over doedelzaktraditie in Parrot Pavilion

In het Begijnhofpark plaatst kunstenaar Nico Dockx in het kader van de Triënnale After Paradise vanaf 31 augustus zijn ‘Parrot Pavilion’. Onder deze originele tentconstructie mogen deze nazomer Kortrijkse verenigingen activiteiten organiseren voor iedereen. GidsenPlus Leiestreek vzw bijt op zondag 1 september de spits af met een gratis lezing over de doedelzaktraditie.

In de ontmoetingsplek ‘Parrot Pavilion’ geeft muzikant-gids Pol Ranson op 1 september van 15 tot 17 uur een lezing over de doedelzaktraditie in Vlaanderen, opgevrolijkt met enkele deuntjes op een Vlaamse doedelzak.

“Waar is de doedelzak uitgevonden? Spontaan denk je aan Schotland. Daar is de doedelzaktraditie inderdaad nog bijzonder levendig. Maar verrassend genoeg vinden we in Vlaanderen oudere afbeeldingen van de doedelzak dan in Schotland. In de Gravenkapel bij de Onze-Lieve-Vrouwe-Kerk in Kortrijk worden doedelzakspelertjes afgebeeld op de zwikken bij het schilderij van Graaf Gwijde Van Dampierre, bekend van de Guldensporenslag in 1302. Uit zijn persoonlijk psalmboek blijkt dat de graaf zich graag liet omringen door minnestrelen met vedels, harpen, fluiten en doedelzakken. Dit en veel meer verneem je tijdens mijn lezing”, licht Pol een tipje van de sluier.

Parrot Pavilion

Het paviljoen werd op initiatief van Be-Part, Platform voor actuele kunst in de zomer van 2023 voor het eerst opgebouwd in Waregem. Nu reist het paviljoen door naar Kortrijk. De oorspronkelijke materialen worden hergebruikt. Nico Dockx stelde een programma samen met kunstenaars uit diverse disciplines en staat het paviljoen open voor lokale organisaties.

Het volledige programma – met onder meer workshops, line dance en een volksetentje – van het Parrot Pavilion vind je terug op Parrot Pavilion | Triënnale Kortrijk (triennalekortrijk.be).

The post Muzikant-gids Pol Ranson brengt lezing over doedelzaktraditie in Parrot Pavilion is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Meer dan 110 Kuurnenaren zakken af naar infomoment van Burg+: “Willen weten waar onze inwoners wakker van liggen”

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen en als verlengstuk van de recente huisbezoeken, organiseerde Burg+ donderdagavond een infomoment in de Sint-Pieterszaal in Kuurne. Tijdens deze avond werd gepeild naar de brede standpunten van de partij, waaronder thema’s als leefomgeving, mobiliteit, eigentijdse zorg, communicatie en participatie, en vrije tijd.
The post Meer dan 110 Kuurnenaren zakken af naar infomoment van Burg+:

Lees meer »

Dan toch verkiezingen in Spiere-Helkijn met oprichting éénmanslijst van Luc Pollet: “Ik wil dat de democratie blijft”

Even leek het dat er maar één partij zou zijn bij de komende gemeenteraadsverkiezingen op 13 oktober 2024, maar lastminute heeft dierenarts Luc Pollet een lijst neergelegd, Horizon 8587.
The post Dan toch verkiezingen in Spiere-Helkijn met oprichting éénmanslijst van Luc Pollet: “Ik wil dat de democratie blijft” appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Céline Dion plant grote comeback tijdens Songfestival”

Ze keerde al heel even terug voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs, maar volgens bronnen wil Céline Dion (56) haar comeback maken op het Eurovisiesongfestival. “Ze is een legende”, klinkt het bij Moritz Stadler, één van de producenten van het liedjesfestijn.

Lees meer »

Uitrol begonnen van nieuw RSV-medicijn voor baby’s

Vanaf deze week vallen de eerste brieven in de bus met een uitnodiging voor een nieuw RSV-medicijn. Een besmetting met RSV is de belangrijkste oorzaak van luchtweginfecties bij baby’s. Ouders kunnen hun baby voortaan laten inenten en het medicijn wordt ook terugbetaald.

Lees meer »

Triatlon in Ieper mikt zondag op 450 deelnemers: “Er staan verschillende kleppers aan de start”

TDTI (Triatlon Duatlon Team Ieper) organiseert op zondag 15 september opnieuw de jaarlijkse triatlon. Vorig jaar was het een snikhete editie en waren er zorgen over de kwaliteit van het water, dit jaar wordt een minder warme editie en zal het water wellicht geen probleem vormen.
The post Triatlon in Ieper mikt zondag op 450 deelnemers: “Er staan verschillende

Lees meer »

Kunnen onze dammen en dijken zo’n waterbom als in Centraal-Europa aan? “We moeten onze infrastructuur aanpassen aan het nieuwe klimaatnormaal”

Een waterbom zoals die in Centraal- en Oost-Europa kan ook in België toeslaan. En ook bij ons zou dat onvermijdelijk veel schade veroorzaken. We kunnen die schade wel zoveel mogelijk proberen in te perken, zeggen twee deskundigen. Dat kan door onze dammen aan te passen aan de nieuwe klimaatrealiteit, ruimte te creëren voor water en overstromingsplannen op te stellen.

Lees meer »