Jamina stelt zondag eerste album ‘Losse Flodders’ voor in Atelier Nooitgedacht: “Moderne, West-Vlaamse kleinkunst”

Jamina, dat is het muziekproject van Hanne Nuyttens uit Hulste met haar kompanen Ellen Vanneste, Pieter Supply en Joren Van Hee. Jamina brengt een bijzondere vorm van West-Vlaamse kleinkunst. Het eerste album ‘Losse Flodders’ kwam uit op vrijdag 16 augustus, op zondag 25 augustus wordt het feestelijk opgevoerd in Atelier Nooitgedacht in Kortrijk. Diezelfde ochtend kan je Jamina ook aantreffen op de Bloemenfeesten in Menen.

Met een moeder die (muziek)leerkracht is en een vader die zelf gitarist is in de band Tommy Tarr stond een leven met muziek voor Hanne Nuyttens (29), frontvrouw van ‘Jamina’, haast in de sterren geschreven. “Er was altijd muziek in huis”, vertelt Hanne. “Er stond een piano in de woonkamer, moeder speelde klarinet en vader gitaar. Ik heb muziek wel echt met de paplepel ingegoten gekregen. Als kind zat ik al aan de piano te prutsen, dus dat werd ook mijn eerste instrument toen ik naar de muziekschool ging. We zijn ondertussen meer dan twintig jaar verder en het klassieke traject heb ik al even achter me gelaten.” Bij Jamina speelt Hanne piano en zal je haar ook vaak met een ukelele in de hand zien.

Me in the Clouds

Haar muzikale reis bracht haar langs heel wat verschillende genres én talen. Op haar veertiende maakte ze voor het eerst zelf muziek onder de naam ‘Me in the Clouds’. Zes à zeven jaar geleden begon het verhaal van Jamina, maar het is pas sinds 2021 vond de groep een eigen sound. “Vroeger speelde ik alles door elkaar: Engels en Nederlands, ballads, rock en pop. Dat was heel onsamenhangend. Een jaar of drie geleden begon ik te zoeken naar een focus. Waar voelde ik mij het beste bij? En dan kwam ik toch uit bij wat ik nu met mijn nieuwe album ‘Losse Flodders’ breng. Ik noem dit West-Vlaamse kleinkunst, een soort moderne versie ervan.”

“Bij het opnemen van het album voelden we meteen dat ‘Applaus’ er uit springt. Het ontploft echt op het einde. Live kan ik er dus ook op uitpakken met mijn stem” – Zangeres Hanne

Zelf geeft ze aan zich het comfortabelst te voelen bij het West-Vlaams. “Vroeger heb ik nog gezongen in het Algemeen Nederlands, maar je moet dat als West-Vlaming eens proberen. Ik suck daar immens in. Je denkt de hele tijd aan de uitspraak van je ‘h’ en je ‘g’. Dat ging me gewoon niet af.”

Toch spreekt Hanne geen ‘plat’ West-Vlaams. Het is iets dat neigt naar tussentaal. Een gevolg van haar studies in Leuven, Brussel en Gent? “Het klopt wel dat ik ondertussen geen echt dialect meer spreek. Het zou ook jammer zijn als mensen mij niet zouden verstaan tijdens optredens in pakweg Gent, hé (lacht).”

West-Vlaamse band

Bij vrienden, op familiefeesten en tijdens de repetities met de bandleden kan ze haar West-Vlaams accent wél steeds opgraven. De band bestaat uit vier West-Vlaamse muzikanten. Basigitariste Ellen Vanneste (27) woont in de regio Roeselare, net als drummer Pieter Supply (29). Drummer Joren Van Hee (31) is een Dadizelenaar die in Brugge woont.

“Zingen in het West-Vlaams voelt het meest comfortabel” – Hanne Nuyttens

Hoewel Hanne de drie andere bandleden samenbracht onder Jamina, werkte ze met Joren wel al samen aan haar project ‘Me in the Clouds’, dat daardoor vervelde tot ‘We in the Clouds’.

Losse Flodders

Aan ‘Losse Flodders’ is een jaar lang hard gewerkt en dat leverde uiteindelijk zeven nummers op. Waarover gaan die? “Ik probeer eigenlijk zoveel mogelijk liefde als thema te vermijden”, is Hanne duidelijk. “Het gaat in 80 procent van de nummers op de radio al over liefde en da’s meer dan genoeg. Ik zing liever over het dagdagelijkse.”

Verder geeft Hanne aan dat ‘Applaus’ hun live-nummer bij uitstek zal worden. “Bij het opnemen van het album voelden we meteen dat ‘Applaus’ er uit springt. Het is ook het laatste nummer. Het begint rustig, bouwt op en ontploft echt op het einde. Live kan ik er dus ook op uitpakken met mijn stem. Het is trouwens het favoriete nummer van Ellen en Pieter.”

Wil je Jamina eens live aan het werk zien in de regio? Zet dan 25 augustus met stip in je agenda. ’s Ochtends speelt Hanne solo op de Bloemenfeesten in Menen en ’s avonds is er om 18.30 uur het releaseconcert van ‘Losse Flodders’ met de band in Atelier Nooitgedacht, op een boogscheut van het station van Kortrijk. Het album kan je ook beluisteren op Spotify.

The post Jamina stelt zondag eerste album ‘Losse Flodders’ voor in Atelier Nooitgedacht: “Moderne, West-Vlaamse kleinkunst” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vakbonden bij Tupperware: “Kroniek van een aangekondigde dood”

Het personeel bij Tupperware in Aalst reageert gelaten op speculaties in de internationale pers over een nakend faillissement van de multinational. Het gaat al jarenlang slecht met de productie en vakbondsbronnen melden dat de fabriek al lang minder dan de helft van haar productiecapaciteit benut. Er werken 240 personeelsleden.

Lees meer »

Stefan Vandewalle nieuwe voorzitter van VT Merlo Lendelede: “Familiale club blijven en verder investeren in de jeugd”

VT Merlo Lendelede heeft een nieuwe voorzitter. Stefan Vandewalle, bekend als fietsenhandelaar in het dorp, rolde door zijn kinderen in de volleybalwereld en was ook al drie jaar actief binnen het bestuur. “We willen een familiale club blijven waar iedereen zich amuseert. En we trekken volop verder de kaart van de jeugd.”
The post Stefan Vandewalle nieuwe voorzitter van

Lees meer »

Wordt je voorschot straks automatisch aangepast? Dit zijn de federale onderhandelaars van plan met je energiefactuur

Energieleveranciers verplichten je voorschotfactuur automatisch aan de actuele elektriciteits- en aardgasprijs aan te passen. Dat is wat ze willen, de partijen die onderhandelen over een federale regering (N-VA, MR, Vooruit, Les Engagés en CD&V). Zo behoren torenhoge eindfacturen of grote terugbetalingen tot het verleden. HLN kon de laatste onderhandelingsnota over het thema energie inkijken: dit willen ze allemaal veranderen aan

Lees meer »

“VRT is totaal gecommercialiseerd”: ex-presentator Dirk Tieleman kijkt “met verschrikking” naar heisa bij openbare omroep

Bijna 20 jaar geleden nam hij afscheid van z’n geliefde VRT, maar Dirk Tieleman (84) heeft een gepeperde mening over de saga rond toxisch leiderschap, ontslagen bazen en open brieven bij de openbare omroep. “Ze verliezen hun eigenheid”, klinkt het streng. Hoe gaat het verder nog met de ex-presentator van ‘Terzake’, ‘Koppen’ en ‘Panorama’, die na zijn pensioen niet heeft

Lees meer »

Chirojongens en -meisjes van Staden voortaan op zelfde terrein

Chiro Staden en het gemeentebestuur openden een gloednieuw gebouw op Zonneburcht, het terrein van de Chirojongens. Door de nieuwbouw kunnen de Chiromeisjes verhuizen naar het terrein van de jongens.
The post Chirojongens en -meisjes van Staden voortaan op zelfde terrein appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bijna 1.000 rijbewijzen ingetrokken na verstrenging rond bellen achter het stuur: “Gsm-gebruik is één van de grootste oorzaken van verkeersongevallen”

Gsm-gebruik achter het stuur blijft een groot probleem. Sinds 1 juni 2024, de dag waarop de politie in de kustprovincie veel strenger begon toe te zien op dergelijke inbreuken, werden al 936 rijbewijzen ingetrokken. “Mensen moeten beseffen dat afleiding tijdens het rijden supergevaarlijk is”, zegt Filiep Jodts, de grote baas van het parket West-Vlaanderen.

Lees meer »