Historische Westpoort afgesloten voor alle verkeer: “De schade na de laatste aanrijding is erg groot”

De Westpoort in de Weststraat in Lo wordt vanaf woensdagmorgen afgesloten voor het verkeer. Na de laatste aanrijding afgelopen zaterdag is de schade groot en zou een eventuele volgende aanrijding catastrofale gevolgen kunnen hebben.

De historische Westpoort kreeg het dit jaar al hard te verduren. Al drie keer, waarvan twee keer de voorbije twee weken, haperde een vrachtwagen of landbouwvoertuig aan de boog van de poort. Om verdere schade met mogelijk zware gevolgen te vermijden, besliste het stadsbestuur om de Westpoort vanaf woensdag voor onbepaalde tijd af te sluiten voor het verkeer in afwachting van een grondig onderzoek van de opgelopen schade en een stabiliteitsstudie.

Dure herstellingswerken

“De schade na de laatste aanrijding is erg groot”, zegt burgemeester Lode Morlion (Dynamisch). “Hoe erg precies en hoeveel de herstellingwerken zullen kosten, is nog niet duidelijk. Maar het zal ongetwijfeld duizenden euro’s bedragen. Ook in 2021 moesten we al eens dringende herstellingswerken uitvoeren na een aanrijding. Toen bedroeg het prijskaartje 5.200 euro. Ik vrees dat het deze keer nog meer zal zijn.”

“De Westpoort is een historisch monument en uniek in zijn soort”, zegt de burgemeester. “We moeten alle middelen inzetten om de poort op een goeie en correcte manier te bewaren. Er is trouwens een restauratiedossier voor de Westpoort opgestart met dezelfde architect die ook de restauratie van het voormalige kloostergedeelte van het administratief centrum op de Markt in Lo in goede banen leidt.”

Gewestweg

De poort definitief afsluiten, is moeilijk. “De Weststraat is een gewestweg (ook bekend als de N364) en een belangrijke verbindingsweg tussen Diksmuide en de N8 Veurne-Ieper waarover veel verkeer passeert”, zegt Lode Morlion. “Het is dus geen gemeenteweg en valt onder de bevoegdheid van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Zwaar verkeer weren uit het centrum van Lo is dus niet mogelijk. We legden wel al een snelheidsbeperking op van 30 kilometer per uur.”

“We zullen nu zien wat de verkeerssituatie is als de poort is afgesloten”, besluit Lode Morlion. “Het verkeer zal beurtelings passeren via de andere rijstrook. Het verkeer komende vanuit het centrum van Lo krijgt voorrang.”

Hoelang de poort zal afgesloten, is nog niet bekend.

The post Historische Westpoort afgesloten voor alle verkeer: “De schade na de laatste aanrijding is erg groot” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Mooie nazomer op komst: hoe warm wordt het? En hoelang kunnen we ervan genieten?

Terwijl Centraal-Europa wordt getroffen door overvloedige neerslag en zelfs sneeuw in de Alpen, evolueert het weerbeeld in West-Europa naar een nazomerse variant. Later deze week is zelfs een zomerse 25 °C mogelijk. Maar waar komt dit zomerse weerbeeld plots vandaan? Hoe warm zal het worden? En hoelang mogen we van deze nazomer genieten? Weeranalist Nicolas Roose duikt in de weerkaarten.

Lees meer »

Deerlijk krijgt voor het eerst een belleman

De gemeente Deerlijk heeft met Jan Desimpelaere, afkomstig van de Molenhoek, een belleman aangesteld. In het weekend van Deerlijk Kermis maakt hij voor het eerst zijn opwachting.
The post Deerlijk krijgt voor het eerst een belleman appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ecopolis zet bezorgdheid rond het klimaat om in engagement

Voor het vijfde jaar op rij vindt op 28 en 29 september een editie van Ecopolis in Budascoop in Kortrijk plaats. Met de Zweedse jeugdwerker/auteur Nicolas Lunabba en een extra performance van Lucia Palladino en Lieve Zusjes Stoere Broers rond ‘contemplatief activisme’ is het programma helemaal rond.
The post Ecopolis zet bezorgdheid rond het klimaat om in engagement appeared

Lees meer »

IN BEELD – ‘Hot Summer Night’ nog te zien tot en met zaterdag 28 september in Het Witte Paard in Blankenberge

De 33 voorstellingen van ‘Hot Summer Night’ in Het Witte Paard in Blankenberge zijn bijna afgelopen. Tot en met zaterdag 28 september kan je nog een bezoek brengen aan deze variétévoorstelling.
The post IN BEELD – ‘Hot Summer Night’ nog te zien tot en met zaterdag 28 september in Het Witte Paard in Blankenberge appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Sta ik naast Kabouter Plop, dan moet ik omhoog kijken”

Tijdens het Kustschlagerfestival in Plopsa De Panne zorgde Garry Hagger dat het publiek genoot van zijn show. De zanger zong o.a. ‘Het Allermooiste’, maar ook ‘Ik Heb De Hele Nacht Liggen Dromen’, enz.
The post “Sta ik naast Kabouter Plop, dan moet ik omhoog kijken” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Axel Daeseleire is alomtegenwoordig op tv, zonder dikbetaald exclusiviteitscontract: “Geen gegarandeerd inkomen, dus ik moet hard werken”

Axel Daeseleire (55) is met drie gelijklopende programma’s alomtegenwoordig op televisie dit najaar. Bij VTM loopt het nieuwe seizoen van ‘Erfgenaam gezocht’, bij Play4 dan weer ‘Axel in Amerika’ en ‘Celebrity klopjacht’. Dat de man zomaar over meerdere zenders heen kan werken, kan omdat hij geen exclusiviteitscontract heeft en dus niet gebonden is aan een zender. De afwisseling is een

Lees meer »

Geen Vlaams Belang-lijsttrekker Jackie Vercamer op debat in Houthulst: “Ik blijf achter mijn uitspraken staan”

Donderdagavond kruisen de politieke kopstukken van Houthulst de degens tijdens een debat. Daarbij één opvallende afwezige: Jackie Vercamer, lijsttrekker van Vlaams Belang die na een veelbesproken interview met deze krant in het oog van de storm staat. “Maar ik blijf lijsttrekker”, zegt hij. “Om voor onze mensen te vechten.”
The post Geen Vlaams Belang-lijsttrekker Jackie Vercamer op debat in

Lees meer »

Opnieuw verschillende ontploffingen in Beiroet: “Explosies gehoord tijdens begrafenis zoon van Hezbollahparlementslid”

Op verschillende plaatsen in de Libanese hoofdstad Beiroet zijn woensdagnamiddag opnieuw explosies gehoord. Daarbij zouden opnieuw gewonden zijn gevallen, nadat dinsdag tot liefst 2.800 mensen gewond raakten en twaalf doden vielen verspreid in heel het land bij een aanval. Plots ontploften massaal en gelijktijdig duizenden Hezbollah-biepers. De machtige Libanese militie gebruikt die toestellen, waarmee je iemand een bericht of signaal

Lees meer »

“Innovatie zit zéér diep in ons DNA geworteld”: technologiebedrijf Barco viert negentigste verjaardag

In 1934 hield ene Lucien De Puydt de Belgian American Radio Corporation boven de doopvont, kortweg Barco. Negentig jaar later is de kleine radioproducent van destijds uitgegroeid tot een toonaangevende wereldspeler in de entertainment-, gezondheids- en bedrijfswereld. Maar nog altijd bewust stevig verankerd in de West-Vlaamse klei. “‘Made in Belgium’ is een keurmerk. Daar moeten we collectief trots op durven

Lees meer »