Antwerpse Voka vraagt ontslag havenbaas Jacques Vandermeiren

Tot in Zeebrugge zindert de uitgelekte brief waarmee Voka Antwerpen-Waasland om het ontslag van havenbaas Jacques Vandermeiren vraagt. De Antwerpse ondernemersorganisatie vindt dat die te weinig naar de bedrijven luistert. Ook de Zeebrugse bedrijvenvereniging Apzi-Voka voelt een grotere afstand dan vóór de havenfusie.

Vorige week woensdag 24 juli gingen in Port of Antwerp-Bruges de poppen aan het dansen. Zakenkrant De Tijd publiceerde een brief waarin Voka Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland aan de raad van bestuur vroeg om CEO Jacques Vandermeiren te ontslaan. Volgens de Antwerpse ordernemersorganisatie moest er ingegrepen worden wegens “een jarenlang gebrek aan luisterbereidheid naar de bedrijven”. De druppel die de emmer deed overlopen, zou een recent conflict met chemiereus BASF geweest zijn.

Geen cultuurverschil

Apzi, de Zeebrugse tak van de Voka-familie, vraagt al sinds de aanloop naar de havenfusie in april 2022 om voldoende dialoog met de private ondernemingen. “Dat stond van bij het begin in ons tienpuntenplan voor een geslaagde fusie”, zegt general manager Hendrik Sohier van Apzi-Voka. “De voormalige Maatschappij van de Brugse Zeehaven (MBZ) was voor onze ondernemers vrij snel toegankelijk en vóór belangrijke beslissingen was er telkens overleg. MBZ en Apzi werkten ook vaak samenaan initiatieven om de haven voort te stuwen. Die betrokkenheid is naar ons gevoel afgenomen en vervangen door een eigen koers vanuit het Havenhuis in Antwerpen. Op het eerste gezicht leek dit een cultuurverschil tussen Zeebrugge en Antwerpen, maar volgens de brief van vorige week gaat het blijkbaar om een algemene spanning tussen het management van Port of Antwerp-Bruges en de bedrijven in de haven. Wij zijn alleszins niet gekant tegen de persoon Jacques Vandermeiren en zijn team en blijven ons constructief opstellen.”

Gesloten deuren

Na drie woelige dagen kwamen de betrokken partijen in Antwerpen overeen om de pijnpunten en opmerkingen achter gesloten deuren te bespreken. Sindsdien kwam er geen signalen meer naar buiten.

The post Antwerpse Voka vraagt ontslag havenbaas Jacques Vandermeiren is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Fonkelnieuwe lijst VoeVeurne gaat voluit voor vernieuwing met 23 nieuwe gezichten: “Wij willen af van die oude politieke cultuur”

Met een lijst van 23 volledig nieuwe namen kiest VoeVeurne bewust om volop voor vernieuwing te gaan. VoeVeurne vindt dat er best wel wat spoeling mag zitten in de Veurnse gemeenteraad, waar al decennialang dezelfde mensen de plak zwaaien. Nieuwe mensen met nieuwe ideeën kunnen de vlam weer in de politieke pan krijgen.
The post Fonkelnieuwe lijst VoeVeurne gaat

Lees meer »

Alle vluchten in Shanghai worden geannuleerd door komst tyfoon Bebinca

De Chinese autoriteiten bereiden zich voor op de komst van tyfoon Bebinca -met momenteel windsnelheden tot 144 kilometer per uur- die tussen zondagavond en maandagochtend de drukbevolkte oostkust zou moeten bereiken. In de economische hoofdstad Shanghai worden alle vluchten vanaf 20 uur lokale tijd geannuleerd, kondigt staatszender CCTV aan.

Lees meer »

Straks uitspraak over mislukte staatsgreep in Congo, Belg riskeert doodstraf

Een militaire rechtbank in de Congolese hoofdstad Kinshasa spreekt zich vrijdag uit in het proces over de mislukte staatsgreep van eerder dit jaar. Verschillende buitenlanders, onder wie ook de Belgische militaire expert Jean-Jacques Wondo, staan daar terecht. Wondo riskeert de doodstraf. Hij zou zich schuldig gemaakt hebben aan terrorisme en steun aan gewapende groepen. Zijn familie lanceerde vorige week nog

Lees meer »

Britse premier Starmer onder vuur om banden met geldschieter

De Britse premier Keir Starmer ligt in eigen land onder vuur vanwege zijn banden met een belangrijke donor. The Sunday Times schrijft dat niet is opgegeven dat multimiljonair Waheed Alli betaalde voor kleding en een zogenoemde personal shopper voor de echtgenote van de nieuwe regeringschef. Dit zou de gedragscode van het parlement schenden.

Lees meer »

Brazilië neemt miljoenen in beslag van bedrijven Elon Musk

In Brazilië heeft een rechter van het Hooggerechtshof de overdracht bevolen van ruim 3 miljoen dollar van rekeningen van bedrijven van X-topman Elon Musk naar de Braziliaanse overheid. Het geld staat geblokkeerd op rekeningen van sociaalnetwerkbedrijf X en satellietbedrijf Starlink.

Lees meer »

IN BEELD – Kermiszondag in zaal De Schakel in Houthulst met Sabine, Danny Diëgo, Thomas Julia, Paul Bruna en Miss Olivia

Het Feestcomité organiseerde een méér dan geslaagde tweedaagse in zaal De Schakel in Houthulst. Ook op zondag was het heel druk. Er moesten zelfs meerdere mensen vertrekken wegens volzet. Een bewijs dat het een groot succes was.
The post IN BEELD – Kermiszondag in zaal De Schakel in Houthulst met Sabine, Danny Diëgo, Thomas Julia, Paul Bruna en Miss

Lees meer »