Expo zet Vigor Boucquet, de barokke Veurnse Vlaamse meester, in de kijker: “Het hoogtepunt van zijn carrière situeert zich tussen 1659 en 1668”

Het imposante Stad- en Landshuis op de Grote Markt dateert net zoals de werken van Vigor Boucquet (Veurne 1618/19-1677) uit de 17de eeuw en is de ideale locatie voor een overzichtstentoonstelling van deze barokke kunstenaar. Hij realiseerde zowel decoratieve als religieuze opdrachten, maar blonk vooral uit in zijn stofweergave en als portrettist.

Deze expo laat bezoekers niet alleen kennismaken met het oeuvre van Boucquet, maar belicht ook de waanzinnige 17de eeuw. “De eerste helft was een periode van grote welvaart, waarin het Landshuis werd herbouwd, de Grote Markt schitterde met prachtige huizen, de Moeren werden drooggelegd en het kanaal Nieuwpoort-Veurne-Duinkerke werd gegraven. Maar in de jaren 1646-1648 ging het van de hemel naar de hel, met een lange periode van oorlogsconflicten, de Franse en Spaanse bezetting, de Moeren werden weer onder water gezet, en door besmettelijke ziekten zoals de pest stierf in amper drie jaar tijd een derde van de bevolking … Toch slaagde Vigor Boucquet erin om door zijn ambacht een welstellend leven te leiden”, aldus het stadsbestuur.

Grote opdrachten

Vigors vader, Marcus Boucquet, was dan wel een Franse migrant uit Saint-Omer, maar raakte net als zijn zoon goed ingeburgerd in Veurne. “Samen met Vigor trad hij in 1646 toe tot de Sodaliteit van de Gekruisigde Zaligmaker. Vigor huwde met Maria Vander Haeghe, dochter van Philips, de ijkmeester van de stad en de Kasselrij, en in 1653 werd hij lid en secretaris van de handbooggilde van Sint-Sebastiaan. Door zijn vele goede relaties met bemiddelde opdrachtgevers, haalde Vigor grote opdrachten binnen van kerkelijke instellingen, rijke burgers en Spaanse officieren die zich lieten portretteren. Het hoogtepunt van zijn carrière situeert zich tussen 1659 en 1668. Die periode was ook een cultureel hoogtepunt voor de stad en de Kasselrij. Na 1668 wordt Veurne een Franse stad, en Boucquet breidt zijn werkgebied uit buiten de Kasselrij. Enkele jaren voor hij sterft (1677), valt het culturele leven stil.”

Conservatie

Vlaanderen kon al in 2019 kennismaken met Vigor Boucquet via het kunstproject Vlaamse Meesters in Situ, een initiatief van Toerisme Vlaanderen en Openbaar Kunstbezit, waarbij twee van zijn werken in de kijker stonden. “Dat hij een echte Vlaamse Meester is, daarvan getuigt onder meer zijn werk De Vaandrig (1664) – een portret van gouverneur Juan de Camargo dat een permanente plek kreeg in het Louvre in Parijs. Frankrijk heeft Boucquet, die trouwens een tijdgenoot was van Rembrandt, Vermeer en Jordaens, altijd in het hart gedragen. Ook in ons land zijn nog heel wat werken terug te vinden, in de Sint-Walburgakerk in Veurne, in de kerken van Lo, Izenberge, Alveringem, Nieuwpoort, Ieper … Stad Veurne kon en kan ook rekenen op de hulp van professioneel conservator/restaurator Danielle Depoortere en haar vrijwilligersteam. Zij staan niet alleen in voor de conservatie van werken van Vigor Boucquet, maar ook voor de restauratie en bewaring van de Veurnse kunstcollectie. Daarbij pakken ze bedreigende factoren zoals schade door vocht en licht, schimmels en insecten aan”, aldus nog de organisatie.

Nog tot 31 augustus in het Stad- en Landshuis, Grote Markt 29, Veurne. Maandag tot en met vrijdag van 9 tot 17 uur; zaterdag, zondag en feestdagen van 10 tot 17 uur.

The post Expo zet Vigor Boucquet, de barokke Veurnse Vlaamse meester, in de kijker: “Het hoogtepunt van zijn carrière situeert zich tussen 1659 en 1668” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ruilbeurs Ingelcaps in De Cultuurfabriek

Op zaterdag 21 september organiseert Ingelcaps een ruilbeurs van champagnecapsules in De Cultuurfabriek in de Kortrijkstraat.
The post Ruilbeurs Ingelcaps in De Cultuurfabriek appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vannacht eerste (en laatste?) debat Harris en Trump: dit moet je weten

Alle ogen zijn vannacht gericht op het allereerste (en wellicht enige) televisiedebat tussen de Amerikaanse presidentskandidaten Kamala Harris en Donald Trump. Meteen de eerste keer ook dat de twee oog in oog met elkaar zullen staan, want ze hebben elkaar nooit eerder ontmoet. Dit debat komt op een cruciaal moment in de verkiezingsrace. Dit moet je alvast weten.

Lees meer »

Iran levert raketten aan Rusland: dit zijn de gevolgen voor oorlog in Oekraïne

Iran levert ballistische raketten aan Rusland, dat deze vermoedelijk zal inzetten in Oekraïne. De levering is een volgende stap in de samenwerking tussen de landen op militair vlak, nadat Iran eerder al kamikazedrones leverde. Waarom doet Iran dat en wat betekent het voor het verloop van de oorlog? “Dit kan Oekraïne ook voordeel opleveren”, zegt Tom Simoens, militair expert en

Lees meer »

Theo Francken schrikt zich een hoedje van reacties op z’n selfie bij de wasmachine: “Zonder die foto nooit geweten dat ik leiding moest laten controleren”

Een selfie kan soms verstrekkende gevolgen hebben. Was Theo Francken benieuwd of zijn volgers hem instructies konden geven hoe de was proper te krijgen, dan is hij nu benieuwd of hij in z’n kelder is blootgesteld aan gevaarlijk asbest, dodelijk spul waar in Vlaamse bouwsels nog meer dan 2 miljoen ton van zit verstopt. Hoe herken je asbest? En wat

Lees meer »

Eerste stap gezet voor creatie van een waterplein in Adinkerke

Op de gemeenteraad van september is een samenwerkingsovereenkomst tussen het lokaal bestuur, de Vlaamse Waterweg en Wegen en Verkeer West-Vlaanderen goedgekeurd, voor een studie om een verkeersveilig waterplein in Adinkerke te creëren.
The post Eerste stap gezet voor creatie van een waterplein in Adinkerke appeared first on KW.be.

Lees meer »