Zomerreeks op het kanaal (5): “Vroeger vonden de schippers ook vlot de weg naar Di Borgia”

Onze zomerreeks strijkt neer in de meest vermaarde zaak langs het kanaal: Di Borgia. De nachtclub langs de Zuidkaai waar je ook kunt ‘kameren’ is al sinds 1997 in handen van Marc Seys (73) die stilaan uitkijkt naar zijn pensioen. Maar helemaal stoppen wil hij niet. “De ligging langs het kanaal heeft zijn voor- en nadelen”, zegt Marc.

Voor Di Borgia zijn al maandenlang werken aan de gang. Als we Marc ontmoeten is hij druk in de weer met de tuinslang om alle stof aan de entree van de zaak weg te spuiten. “Nu is de weg weer toegankelijk en kun je hier tot voor de deur rijden als je via de de Mandelstraat komt. Maar via de Vredestraat zijn we nog niet te bereiken. Dat heeft me ondertussen al meer dan een jaar 30 procent van mijn omzet gekost? Of ik meisjes moest laten gaan? Nee, ze hebben gewoon wat minder verdiend.”

“Straks zijn we ook met de fiets goed bereikbaar, maar de werken kostten me een groot stuk aan omzet”

Marc Seys heeft niettemin drukke tijden achter de rug. “Ik weet niet wat ze van plan zijn met onze sector, die er nochtans ook moet zijn. Vroeger was er een gedoogbeleid als het om prostitutie ging, nu is alles gelegaliseerd, maar maken ze het me op andere manier moeilijk. Omdat men er zomaar vanuit gaat dat wij met zwart geld werken, is het moeilijk om nog een bankrekening te hebben. Maar mijn klanten betalen hier haast allemaal met Bancontact, uiteraard kun je op het afschrift niet zien dat je bij Di Borgia langs bent geweest.”

Nieuwe meisjes

Even dacht Marc er de brui aan te geven, maar nu kijkt hij al weer naar de toekomst. Hij heeft nog altijd 12 meisjes in dienst. “Nog één Vlaamse, een Nederlandse en voor de rest vooral dames uit het Oostblok. Die melden zich meestal spontaan hier aan. De meesten gaan nu deze zomer even naar huis, van 5 tot 15 augustus ben ik ook gesloten. Niet van alle dames weten ze thuis dat ze dit werk doen. Sommigen geven het gewoon toe, anderen zeggen bijvoorbeeld dat ze in een restaurant werken. Af en toe moet je ook een nieuw gezicht hebben in je zaak, dat willen de klanten. Dan moet je ook andere meisjes laten gaan. Sommigen starten er puur aan voor het financiële, maar die houden dat niet lang vol. Maar al zeg ik het zelf, de meisjes hebben het hier goed bij mij. Ze hebben hier ook hun eigen privé en we zorgen ervoor dat ze nooit gedwongen worden tot iets.”

Zwarte sneeuw gezien

Di Borgia ligt dus pal aan het kanaal, daarvoor heet de zaak de Bunny Club en werd gerund door Juliette Vervaeke, die ook bekend was van Carerra en haar verschijning bij Jambers. “De club hier was failliet gegaan, er heeft nog iemand geprobeerd het te runnen als café Nostalgia. Toen ik hier startte heb ik ook heel wat zwarte sneeuw gezien. Ik kwam niet uit de sector, de meesten die iets starten in deze branche hebben al ervaring in deze wereld. In het begin ging ik ook nog werken en combineerde dat met de nachtclub. Maar met de jaren werd onze naambekendheid groter en lokten we meer en meer volk. Onze ligging aan het kanaal heeft zijn voor- en nadelen. Je moet het natuurlijk weten zijn, maar je staat hier ook rustig. Je loopt hier – zeker ‘s nachts – niet in de kijker. Idealiter had ik een stuk van mijn buur kolenhandelaar Maes kunnen kopen, daar kon ik dan een afgesloten parking en eventueel garages op voorzien.”

BV’s over de vloer

Nu hebben wagens ook nummerplaten die soms verraden wie de eigenaar of bestuurder is van het voertuig. “Zo hebben we hier een BV die gewoon voor de deur parkeert. Als de mensen die zien staan, komen ze spontaan binnen om een babbeltje met hem te doen.”

Di Borgia, met daarnaast kolenhandel Maes, springt in het oog vanop het kanaal. © WMe by Wouter Meeus

De ligging langs de vaart vindt Marc wel leuk. “Zeker in de zomer, dan zie je de plezierbootjes passeren. Vroeger hadden we ook meer schippers onder onze klanten. Toen voeren ze vaak met kleinere boten. Ondanks hun reputatie bleken de Hollanders net de mensen die hier het geld lieten rollen. Maar ook dat is veranderd, onze hele wereld is in verandering. Ik zal daarom ook ons concept aanpassen en ook overdag overschakelen naar kamerverhuur. De nachtclub blijft open natuurlijk, maar op die manier kunnen de meisjes wat bij verdienen. En ondertussen zal onze club hopelijk weer bereikbaar zijn. Ze hebben hier nu een mooi fietspad voor de deur gelegd, je zal straks dus ook makkelijk de fiets kunnen komen.”

Klant uit water gered

Zelf is Marc in zijn weinige vrije tijd ook een fervent fietsers en rijdt hij eerst lang het kanaal en vervolgens langs de Leie richting Gent. “Ik heb dus wel iets met het water.”

Maar ook de andere consequenties van het water maakte Marc al van dichtbij mee. “Tot twee keer toe een zelfmoordpoging, één keer zijn we er in geslaagd om iemand uit het water te redden, de andere keer waren we te laat.”

The post Zomerreeks op het kanaal (5): “Vroeger vonden de schippers ook vlot de weg naar Di Borgia” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Nieuwe functie voor de Heidekapel?

Kerkfabriek Sint-Clemens heeft de intentie om de kapel bij de Heideschool van de hand te doen. Het schoolbestuur zou de nieuwe eigenaar worden. “Op die manier kunnen we de kapel, toch een beeldbepalend element op Vosseslag, vrijwaren voor de toekomst”, klinkt het.
The post Nieuwe functie voor de Heidekapel? appeared first on KW.be.

Lees meer »

TSC Proven snakt naar eerste driepunter van het seizoen

TSC Proven begon het seizoen met één op zes. Tegen Sparta Dikkebus verloor het met 2-4, in Gits werd het een brilscore. Zaterdag komt Staden op bezoek. Simon Decroos hoopt op de eerste driepunter van het seizoen.
The post TSC Proven snakt naar eerste driepunter van het seizoen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Post Title

Er hangt een 74-jarige man uit Waregem een boete van 8.000 euro boven het hoofd omdat hij een twintigtal beschermde vogels hield in zijn volière. Volgens zijn advocaat ving hij die niet zelf, maar nam hij die over van zijn overleden schoonbroer. “Het is een raadsel waarom mijn cliënt hiervoor gedagvaard werd.”
The post appeared first on KW.be.

Lees meer »

Walter Van de Velde betreurt moeilijke onderhandelingen rond ‘Lili en Marleen’: “Geldkwestie tussen producent en VTM”

Het stormt onder de mansarde van café De Lichttoren. Dertig jaar nadat ‘Lili en Marleen’ het levenslicht zag op VTM – en vijf jaar na de laatste heruitzending – lijkt de reeks vast te zitten in een loopgravenoorlog. Een centen- én prestigekwestie, zo blijkt. “Aanvankelijk twijfelden de zenderbazen of dit in hun programmatie paste.”

Lees meer »

Met dank aan… het natte voorjaar: waarom je plots overal zonnebloemen ziet

Het is je misschien ook al opgevallen: er bloeien opvallend veel zonnebloemen in en langs onze West-Vlaamse velden. Dat hebben we blijkbaar te danken aan ons extreem natte voorjaar, aangezien landbouwers niet konden teruggrijpen naar hun gebruikelijke zadenmengsels.
The post Met dank aan… het natte voorjaar: waarom je plots overal zonnebloemen ziet appeared first on KW.be.

Lees meer »

Spegelaere Supermarkten wint ‘Food Retail Personality’

Op dinsdag 10 september 2024 heeft Spegelaere Supermarkten tijdens de ‘Food Personality Awards’ in Avelgem de felbegeerde titel ‘Food Retail Personality’ in de categorie Food Retail gewonnen. Deze erkenning markeert een mijlpaal in de 60-jarige geschiedenis van het familiebedrijf, dat uitgroeide van een bescheiden lokale supermarkt tot een pionier op het gebied van winkelbeleving en duurzaamheid.
The post Spegelaere

Lees meer »

“Dit is verraad”: interim-bondscoach van Engeland onder vuur omdat hij weigert volkslied mee te zingen

Twee zeges, en dus een geslaagd debuut voor interim-bondscoach Lee Carsley (50) bij Engeland. Maar dat wil niet zeggen dat het allemaal peis en vree is. De (tijdelijke) opvolger van Gareth Southgate ligt namelijk onder vuur omdat hij tweemaal het volkslied niet meezong. Dat hij een Ierse ex-international is én al gesprekken had met de Ierse voetbalbond voor een job,

Lees meer »

Derde editie van Tuimelaere Classic

Wielerclub De Blauwe Tornado’s organiseerde de derde editie van de Tuimelaere Classic. Langs de Oude Heirweg in Moorslede stonden verschillende wielerwedstrijden op het programma. De organisatoren openden ook een zomerbar. De koersen kaderden binnen de wedstrijden van de Landelijke Wielrijders Unie. In totaal waren er drie verschillende wedstrijden. De voorbije jaren werd Anna Grymonprez, de
The post Derde editie

Lees meer »