De skyline langs de Leie verandert razendsnel: luxeflats rijzen als paddenstoelen uit de grond, maar voor wie droomt van een betaalbare woning wordt de zoektocht steeds moeilijker. Vastgoedprojecten zoals Ever, Plein Publiek en Loof mikken op het hogere segment, met prijzen tussen 300.000 en 750.000 euro. “Iedereen moet betaalbaar kunnen wonen, maar Vlaanderen maakt dit onmogelijk. Alles is overgereguleerd”, waarschuwt Artiom Sergeyevich, bedrijfsleider bij Leonards Immobiliën.
Op 8 mei lanceert vastgoedgroep Degroote de verkoop van 182 appartementen op de Ever-site, pal aan de Leie. De luxueuze uitstraling – moderne architectuur, beige gevels en Scandinavische interieurs – is onmiskenbaar. De vraag is: wie kan dit nog betalen?
Kortrijk kent de ambitie om tegen 2040 zo’n 4.000 extra private woongelegenheden te realiseren. Tegelijk groeit de kloof tussen luxe en betaalbaarheid. “We willen geen stad van enkel prestigeprojecten”, benadrukte burgemeester Ruth Vandenberghe in september. Toch tonen recente cijfers dat 70 procent van de nieuwbouwprojecten bestaat uit appartementen, vooral gericht op hogere inkomens.
Vraag en aanbod
Volgens Sergeyevich is de situatie langs de Leie een klassiek verhaal van vraag en aanbod. “De vraag naar wonen aan het water is groot, het aanbod beperkt. Dat duwt de prijzen automatisch omhoog.” Toch ziet hij dagelijks de andere kant van de medaille: huurwoningen aan betaalbare prijzen gaan razendsnel de deur uit. “Soms krijgen we honderd kandidaturen op één dag voor een huurhuis. De nood aan betaalbaar wonen is gigantisch.”
Waar wringt het schoentje? Sergeyevich wijst vooral naar de steeds strenger wordende regelgeving. “Begrijp me niet verkeerd: kwaliteitsvolle en duurzame woningen zijn belangrijk. Maar het kluwen van verplichtingen, van mobiliteitsstudies en extra parkeerplaatsen tot strikte energienormen maakt bouwen nodeloos duur.”
Sociale woningbouw
Ook de verhuurmarkt kreunt onder de regels. “Eigenaars worden geconfronteerd met steeds strengere normen en onzekerheid over belastingen. De publieke perceptie dat verhuurders schatrijke huisjesmelkers zijn, klopt vaak niet. Veel verhuurders zijn gewone mensen die met hun spaargeld een tweede woning kochten als pensioenvoorziening.”
De stad Kortrijk zet stevig in op sociale woningbouw: tegen 2040 moeten er 1.000 extra sociale woningen bijkomen. Vandaag lopen er 17 projecten bij woonmaatschappij SW+, goed voor 824 woongelegenheden, waarvan 496 reeds zijn opgeleverd en 328 in aanbouw zijn. “Toch staan er 7.777 kandidaten op de wachtlijst voor een sociale woning, waarvan 3.082 in Kortrijk zelf”, aldus Wout Maddens, schepen van Bouwen.

Ondanks investeringen van 60 miljoen euro blijft het dweilen met de kraan open. Experts vrezen dat kwetsbare groepen steeds verder uit het centrum worden geduwd. Via de verordening sociaal wonen betrekt Stad Kortrijk projectontwikkelaars bij het realiseren van sociale huurwoningen. “Bij projecten vanaf 10 woonunits vragen we om tien procent van het aantal woonunits aan te bieden aan de woonmaatschappij. Dit kan door een stuk grond aan te bieden of een huurovereenkomst voor 18 jaar. Dit systeem zorgt ervoor dat projectontwikkelaars en de woonmaatschappij SW+ in een vroeg stadium met elkaar gaan praten”, verduidelijkt Maddens. Deze aanbieding en dialoog dienen als een hefboom om meer sociale woonprojecten te realiseren en private ontwikkelaars hiervoor te stimuleren.
“De vraag naar wonen aan het water is groot, het aanbod beperkt. Dat duwt de prijzen automatisch omhoog”
Een andere mogelijke oplossing ziet Sergeyevich in een soepelere renovatieregelgeving. “Vandaag blijven huizen met slechte EPC-scores (bijvoorbeeld label F) vaak onverkocht of onverhuurd. Strenge normen ontmoedigen eigenaars om deze panden aan te pakken.”
Hij pleit voor minder administratieve lasten en meer ondersteuning bij renovaties. “In plaats van eigenaars te straffen, zouden we hen beter begeleiden. Zo kunnen we kwalitatieve woningen creëren zonder nieuwbouwprijzen.”
Nieuwe woonvormen
Kortrijk zet volop in op groei en de aantrekkingskracht blijft groot door sterke onderwijsinstellingen en moderne stadsontwikkeling. Maar experts waarschuwen: een eenzijdige focus op prestigeprojecten kan leiden tot sociale verdeeldheid. De fundamenten van het woonbeleid liggen vast in het Kortrijkse Woonplan. “Groei naar 90.000 inwoners, betaalbaarheid via aanbodbeleid, intergenerationeel wonen stimuleren, kwaliteit als standaard, en verbonden buurten creëren”, aldus Maddens.
De demografische evolutie legt extra druk op de markt: vergrijzing enerzijds, instroom van jonge starters anderzijds. Intussen experimenteren stad en ontwikkelaars met nieuwe woonvormen zoals cohousing en intergenerationeel wonen. Toch blijft het realiseren van voldoende betaalbaar aanbod een race tegen de klok.
En groei in de stadskern betekent niet meteen explosie in de buitenkern. Het Hollywood van Kortrijk krijgt af te rekenen met slechte verbindingen naar exploratieruimtes en het centrum terwijl het dichte Bissegem onlangs nog de teruggedraaide knip kreeg voorgeschoteld. Meer volk betekent eveneens meer verkeer en een aanpassing in wegen en verkeer.
Gezonde woonmix
Volgens Sergeyevich is samenwerking essentieel. “Overheid, bouwsector, investeerders en burgers moeten de handen in elkaar slaan. We hebben zowel ruimte nodig voor luxueuze penthouses als voor betaalbare gezinswoningen.”
Hij brengt bewust nuance: “Niet elke projectontwikkelaar is puur op winst uit. Ook zij worstelen met stijgende grondprijzen, strenge normen en hoge verwachtingen. Het is geen zwart-witverhaal.”
The post “Nood aan luxueuze penthouses én betaalbare gezinswoningen”: steeds meer (dure) nieuwbouwprojecten verrijzen langs de Leie in Kortrijk is provided by KW.be.